Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δεκάδες νεολιθικές ταφές και αντικείμενα ανακαλύφθηκαν στη Γαλλία

Μία από τις πολλές ανθρώπινες ταφές που βρέθηκαν στο νεολιθικό χώρο.  [Credit: Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογίας (INRAP)] Αρχαιολόγ...

Μία από τις πολλές ανθρώπινες ταφές που βρέθηκαν στο νεολιθικό χώρο.  [Credit: Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογίας (INRAP)]
Μία από τις πολλές ανθρώπινες ταφές που βρέθηκαν στο νεολιθικό χώρο.
 [Credit: Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογίας (INRAP)]

Αρχαιολόγοι στη Γαλλία ανέσκαψαν έναν νεολιθικό χώρο που περιέχει 63 ταφές και εκατοντάδες κατασκευές και αντικείμενα από μια ανθρώπινη κατοίκηση που διήρκεσε περίπου 4.000 χρόνια.

Ο χώρος στο Clermont-Ferrand, μια πόλη στην περιοχή Auvergne της κεντρικής Γαλλίας, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, μόλις το 2019 ξεκίνησε ένα έργο διάνοιξης αυτοκινητόδρομου, με τους αρχαιολόγους να ανασκάπτουν τον χώρο, σύμφωνα με μεταφρασμένη ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας (INRAP) της Γαλλίας. 

Η ραδιοχρονολόγηση αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι επισκέφθηκαν την περιοχή πριν από το 6000 π.Χ., κατά τη διάρκεια της Μεσολιθικής ή Μέσης Λίθινης Εποχής. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ραδιοχρονολογήσεων έδειξε ότι η περιοχή χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο μέρος της Νεολιθικής περιόδου, γνωστής και ως Νέα Λίθινη Εποχή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι άνθρωποι άρχισαν να δημιουργούν οικισμούς και να βασίζονται στη γεωργία, ορισμένα από τα κεραμικά, τις εστίες και τους σκαμμένους λάκκους του χώρου χρονολογούνται μεταξύ 4750 και 4500 π.Χ.


Τα λείψανα τριών ανθρώπων βρέθηκαν μέσα σε αυτή την πέτρινη ταφή. [Credit: INRAP]
Τα λείψανα τριών ανθρώπων βρέθηκαν μέσα σε αυτή την πέτρινη ταφή.
[Credit: INRAP]

Αυτός ο λακκοειδής τάφος ήταν καλυμμένος από μια πέτρινη κατασκευή. [Credit: INRAP]
Αυτός ο λακκοειδής τάφος ήταν καλυμμένος από μια πέτρινη κατασκευή.
[Credit: INRAP]

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης μια ποικιλία τάφων, οι περισσότεροι από τους οποίους αποτελούνταν από "απλές ταφές σε λάκκους" χωρίς κτερίσματα. Σε αυτούς τους λάκκους, οι νεκροί θάβονταν σε "αναδιπλωμένη θέση", ξαπλωμένοι στο πλάι με λυγισμένα τα γόνατα. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι βρήκαν αρκετούς τάφους χτισμένους από ξερολιθιά (στοιβαγμένες πέτρες χωρίς κονίαμα), οι οποίοι πιθανότατα καλύπτονταν από χωμάτινους τύμβους. Αυτοί οι τάφοι περιέχουν "πολύπλοκες διατάξεις, που μερικές φορές φιλοξενούν πολλά άτομα" και χρονολογούνται στην 5η χιλιετία π.Χ., σύμφωνα με την ανακοίνωση. 

Η αρχαιολογική ομάδα βρήκε επίσης κιβωτιόσχημους τάφους, ή τάφους κατασκευασμένους από μακρόστενες πλάκες βράχων. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι δεν ζούσαν πια στην περιοχή από αυτή την εποχή, αλλά μάλλον τη χρησιμοποιούσαν ως χώρο ταφής.

Κατά την 4η χιλιετία π.Χ., η πρακτική της αποτέφρωσης είχε εισαχθεί, όπως αποκαλύπτεται σε δύο ξεχωριστούς τάφους με αποτεφρωμένες αποθέσεις. Οι άνθρωποι επέστρεψαν επίσης στην περιοχή, σύμφωνα με τη ραδιοχρονολόγηση οικιακών κατασκευών από αυτή την εποχή.


Ταφή 5473 στο τέλος της ανασκαφής του ταφικού στρώματος. Στον πυελικό όγκο του τελευταίου ατόμου που θάφτηκε (αριστερά), παρατηρήστε την παρουσία μιας αιχμής βέλους από πυριτόλιθο. [Credit: INRAP]
Ταφή 5473 στο τέλος της ανασκαφής του ταφικού στρώματος. Στον πυελικό όγκο του τελευταίου ατόμου που θάφτηκε (αριστερά), παρατηρήστε την παρουσία μιας αιχμής βέλους από πυριτόλιθο. [Credit: INRAP]

Αυτή η αιχμή βέλους θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για το θάνατο του ατόμου. [Credit: INRAP]
Αυτή η αιχμή βέλους θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για το θάνατο του ατόμου. [Credit: INRAP]

Οι ταφές ανθρώπων και ζώων συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ., ενώ οι ανασκαφές αποκάλυψαν αρκετές θέσεις που περιείχαν τα λείψανα θυσιασμένων βοοειδών.

Εκτός από τις δεκάδες ταφές, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως πολυάριθμα αρχαία αντικείμενα. Αυτά περιλάμβαναν ένα "σπάνιο αντικείμενο" κατασκευασμένο με τη χρήση ενός γυαλισμένου κομματιού κέρατου ελαφιού που ήταν εμφανώς τοποθετημένο σε ανθρώπινο κρανίο, σκόπιμα σπασμένες ή "θυσιασμένες" σφαιρικές νεκρικές λάρνακες, κεραμικά αγγεία, έναν χαυλιόδοντα αγριόχοιρου που μπορεί να φοριέται ως βραχιόλι και μια αιχμή βέλους από πυριτόλιθο. 

Η αρχαιολογική ομάδα βρήκε επίσης ένα διάτρητο, δικέφαλο τσεκούρι ηλικίας περίπου 3.300 ετών "εξαιρετικής κατασκευής". Ήταν λαξευμένο από ένα μεταμορφωμένο πέτρωμα γνωστό ως σερπεντινίτης, το οποίο είχε "σκόπιμα σπάσει" σε τρία κομμάτια, σύμφωνα με την ανακοίνωση.


Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, και οι δύο θάλαμοι περιείχαν τα λείψανα ενός νεαρού ατόμου. [Credit: INRAP]
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, και οι δύο θάλαμοι περιείχαν τα λείψανα ενός νεαρού ατόμου. [Credit: INRAP]

Τα αποτεφρωμένα λείψανα βρέθηκαν σε αγγεία τοποθετημένα σε ένα ασβεστολιθικό αποθηκευτικό χώρο. [Credit: INRAP]
Τα αποτεφρωμένα λείψανα βρέθηκαν σε αγγεία τοποθετημένα σε ένα ασβεστολιθικό αποθηκευτικό χώρο. [Credit: INRAP]

Τα ανθρώπινα λείψανα τοποθετήθηκαν πάνω από τα λείψανα βοοειδών και βοδιών. [Credit: INRAP]
Τα ανθρώπινα λείψανα τοποθετήθηκαν πάνω από τα λείψανα βοοειδών και βοδιών. [Credit: INRAP]

Οι ανασκαφές δείχνουν ότι ο χώρος είχε "μακρά νεολιθική κατοίκηση", με κενά στην κατοίκηση και μεταβαλλόμενα ταφικά έθιμα. 

"Οι ταφικές πρακτικές παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, η οποία θα πρέπει να αναλυθεί λεπτομερώς για να ανακαλυφθεί η ιστορία αυτού του εμβληματικού χώρου της νεολιθικής Οβέρνης", αναφέρει η αρχαιολογική ομάδα στην ανακοίνωση.


Τα σπάνια κτερίσματα που βρέθηκαν μέσα στους αρχαίους τάφους. [Credit: INRAP]
Τα σπάνια κτερίσματα που βρέθηκαν μέσα στους αρχαίους τάφους. 
[Credit: INRAP]

Στο χώρο βρέθηκαν ένα σπασμένο αγγείο και ένα αντικείμενο από κέρατο ελαφιού. [Credit: INRAP]
Στο χώρο βρέθηκαν ένα σπασμένο αγγείο και ένα αντικείμενο από κέρατο ελαφιού. [Credit: INRAP]

Το τσεκούρι, που χρονολογείται στην τέταρτη χιλιετία, παρουσίαζε εξαιρετική δεξιοτεχνία. [Credit: INRAP]
Το τσεκούρι, που χρονολογείται στην 4η χιλιετία, παρουσίαζε εξαιρετική δεξιοτεχνία. [Credit: INRAP]

Η ανασκαφή αποκάλυψε μεταβολές στα οικιστικά πρότυπα και στην πυκνότητα του πληθυσμού με την πάροδο του χρόνου. Ενώ ο χώρος αρχικά χρησίμευε ως χώρος κατοίκησης, τελικά μετατράπηκε σε ειδικό νεκροταφείο, υποδεικνύοντας αλλαγές στην κοινωνική οργάνωση και τη χρήση της γης.


Πηγή: Live Science, Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια