Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βρετανία: Ένας 11χρονος που βγάζει βόλτα το σκύλο του βρίσκει ρωμαϊκό χρυσό βραχιόλι

[Credit: Portable Antiques Scheme - CC BY 4.0 DEED] Ένα 11χρονο αγόρι ανακάλυψε ένα σπάνιο χρυσό ρωμαϊκό βραχιόλι σε ένα χωράφι κοντά στο Pa...

Βρετανία: Ένας 11χρονος που βγάζει βόλτα το σκύλο του βρίσκει ρωμαϊκό χρυσό βραχιόλι
[Credit: Portable Antiques Scheme - CC BY 4.0 DEED]

Ένα 11χρονο αγόρι ανακάλυψε ένα σπάνιο χρυσό ρωμαϊκό βραχιόλι σε ένα χωράφι κοντά στο Pagham στο West Sussex της Αγγλίας. Πρόκειται για ένα διακοσμημένο βραχιόλι τύπου armilla, που απονέμεται σε Ρωμαίους στρατιώτες για ανδρεία, και χρονολογείται στον 1ο αιώνα μ.Χ. Ως χρυσό αντικείμενο ηλικίας άνω των 300 ετών, κηρύχθηκε επίσημα εθνικός θησαυρός υπό εξέταση.

Ο Rowan Brannan έβγαζε βόλτα τον σκύλο με τη μητέρα του Amanda πριν από δύο χρόνια, όταν πήρε στα χέρια του ένα λαμπερό κίτρινο κομμάτι μετάλλου. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για τον Rowan. Του αρέσει να ψάχνει το έδαφος για ενδιαφέροντα πράγματα που μπορεί να μαζέψει (σε όλους μας δεν αρέσει;), αλλά η μητέρα του συνήθως θέτει βέτο σε αυτές τις συλλογές του. Αυτή τη φορά όμως το κρατούσε, ανένδοτος ότι ήταν χρυσός, ακόμη και όταν η μητέρα του είπε ότι μάλλον ήταν απλώς ένα παλιό αηδιαστικό κομμάτι φράχτη ή κάτι τέτοιο.

Μόλις έφτασε σπίτι, έψαξε να βρει πώς μπορεί να διαπιστωθεί αν ένα μέταλλο είναι χρυσός. Πιθανότατα δεν θα είχε ξεπεράσει το στάδιο της περιέργειας, αν δεν είχε έρθει ένας φίλος της μητέρας του που ανιχνεύει μέταλλα. Εκείνος πίστευε ότι ο Rowan είχε κάτι που άξιζε να διερευνήσει και έστειλε μια φωτογραφία στον επικεφαλής της ομάδας ανίχνευσης μετάλλων. Αυτός με την σειρά του πρότεινε να το αναφέρουν στον τοπικό υπεύθυνο αναφοράς ευρημάτων. Οι αρχαιολόγοι εξέτασαν το κομμάτι και επιβεβαίωσαν ότι επρόκειτο για πραγματικό αρχαίο ρωμαϊκό χρυσό κόσμημα.


Βρετανία: Ένας 11χρονος που βγάζει βόλτα το σκύλο του βρίσκει ρωμαϊκό χρυσό βραχιόλι

Πρόκειται για ένα μεγάλο θραύσμα βραχιολιού πλάτους 8,1 χιλιοστών και μήκους 71,3 χιλιοστών διπλωμένο. Η μία από τις διπλωμένες πλευρές είναι περίπου 8 χιλιοστά μικρότερη από την άλλη, οπότε αν ήταν ξεδιπλωμένο θα είχε μήκος περίπου 135 χιλιοστά (υπάρχουν κάποιες στροφές και κύματα, οπότε δεν είναι ευθεία η μέτρηση). Το συνολικό βάρος του χρυσού είναι 7,69 γραμμάρια. Είναι διακοσμημένο με πέντε παράλληλες ταινίες, τρεις απλές νευρώσεις και δύο σε ύφος σχοινιού με τις γραμμές σε αντίθετες γωνίες. Το ένα τελικό άκρο είναι διάτρητο.

Στη Βρετανία έχουν βρεθεί αρκετά τέτοια παραδείγματα ρωμαϊκών βραχιολιών από κράμα χαλκού, αλλά τα χρυσά παραδείγματα είναι πολύ πιο σπάνια. Αυτό είναι μόλις το τέταρτο που καταγράφεται στην βρετανική βάση δεδομένων του Portable Antiquities Scheme. Τα χρυσά είναι όλα λεπτότερα από τα μετάλλινα που είναι συνήθως 12-22 χιλιοστά και με τόσο λίγα γνωστά παραδείγματα, οι αρχαιολόγοι δεν είναι ακόμη σίγουροι ότι τα χρυσά φοριόντουσαν πράγματι ως βραχιόλια. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι όσο πιο πολύτιμο ήταν το μέταλλο, τόσο υψηλότερος ήταν ο βαθμός του αξιωματικού που το έπαιρνε.


Βρετανία: Ένας 11χρονος που βγάζει βόλτα το σκύλο του βρίσκει ρωμαϊκό χρυσό βραχιόλι

Η Amanda είπε ότι το εύρημα αναλύθηκε στο Βρετανικό Μουσείο και ερευνήθηκε διεξοδικά σε μια "συναρπαστική" διαδικασία όπου μαθαίνουν όλο και περισσότερα για το βραχιόλι.

Η ίδια δήλωσε σχετικά: «Είναι συναρπαστικό κάθε φορά που διαβάζουμε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενημερωνόμαστε καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Στο τελευταίο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας είπαν ότι "είναι τόσο υπέροχο να ασχολούμαστε με τον θησαυρό του Rowan"».


Πηγή: The History Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια