Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μεσαιωνικό κράνος στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας

[Credit: Salvo Emma] Μια ομάδα υποβρύχιων αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης ανακάλυψε πρόσφατα ένα μεσαιωνικό κράνος στα νερά που ...

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μεσαιωνικό κράνος στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας
[Credit: Salvo Emma]

Μια ομάδα υποβρύχιων αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης ανακάλυψε πρόσφατα ένα μεσαιωνικό κράνος στα νερά που περιβάλλουν το γαλήνιο και ακατοίκητο νησί Vendicari, που βρίσκεται στα ανοικτά των νοτιοανατολικών ακτών της Σικελίας.

Αυτό το αρχαίο εύρημα, που ανασύρθηκε κατά τη διάρκεια μιας σχολαστικά σχεδιασμένης καταδυτικής αποστολής σε βάθος περίπου 5 μέτρων, αποτελεί έναν απτό σύνδεσμο με το ιστορικό παρελθόν της Σικελίας.

Το τεχνούργημα, που αναγνωρίστηκε ως cabasset, ένας τύπος κράνους που φορούσαν το πεζικό και το ελαφρύ ιππικό από τα μέσα του 16ου έως τον 17ο αιώνα, βρέθηκε άθικτο κατά τη διάρκεια μιας καταδυτικής αποστολής με επικεφαλής τον Matteo Azzaro, επίτιμος έφορος για την υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά. Ο Azzaro συνεργάστηκε με τους καθηγητές Enzo Morra και Leopoldo Repola από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης για την ανάσυρση του κράνους.

«Η θάλασσα συνεχίζει να αποδίδει ευρήματα μεγάλης επιστημονικής αξίας, χρήσιμα για την ανακατασκευή των διαφόρων φάσεων της ιστορίας μας», σημείωσε ο Francesco Paolo Scarpinato, έφορος για την πολιτιστική κληρονομιά της Περιφέρειας της Σικελίας, τονίζοντας τη σημασία της υποβρύχιας αρχαιολογίας στην αποκάλυψη κομβικών επεισοδίων του παρελθόντος του νησιού.


Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μεσαιωνικό κράνος στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας
[Credit: Salvo Emma]

Ο σχεδιασμός του κράνους χαρακτηρίζεται από ένα ημισφαιρικό ή ωοειδές κρανίο με χαμηλή, κυματιστή ανώτερη κορυφή ή ενισχυμένη από μικρές μεταλλικές σφαίρες. Τέτοια κράνη τα φορούσαν συνήθως στρατεύματα πεζικού κατά την ύστερη μεσαιωνική περίοδο και χρησιμοποιούνταν επίσης από στρατεύματα που επιβιβάζονταν.

Η ανακάλυψη οδηγεί σε περαιτέρω έρευνα στην περιοχή για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για μεμονωμένο εύρημα ή αν συνδέεται με την παρουσία ναυαγίου της ύστερης μεσαιωνικής ή σύγχρονης εποχής.


Cabasset: τύπος κράνους που χρησιμοποιείται κατά τη μεσαιωνική περίοδο, 15ος αιώνας. [Credit: Metropolitan Museum of Art]
Cabasset: τύπος κράνους που χρησιμοποιείται κατά τη μεσαιωνική περίοδο, 15ος αιώνας.
[Credit: Metropolitan Museum of Art]

Η ακτογραμμή απέναντι από το νησί είναι κυρίως φυσικό καταφύγιο, με ιστορικά απομεινάρια όπως τα ερείπια του Torre Sveva, ενός αμυντικού πύργου του 15ου αιώνα που κατασκευάστηκε για να προστατεύσει ένα μικρό λιμάνι και τις σχετικές εμπορικές αποθήκες.

Τις επόμενες ημέρες, καθώς οι αρχαιολόγοι θα ξεκινήσουν περαιτέρω υποβρύχιες έρευνες και θα εμβαθύνουν στην υποβρύχια κληρονομιά του Vendicari, το σκηνικό είναι έτοιμο για μια οδύσσεια ανακαλύψεων.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια