Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ερείπια μεσαιωνικής εκκλησίας ανακαλύφθηκαν κάτω από γήπεδο τένις στο Visegrád της Ουγγαρίας

Το Κάστρο του Visegrád. [Credit: MNM National Archaeological Institute, King Mátyás Museum] Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης της Αναγέ...

Το Κάστρο του Visegrád. [Credit: MNM National Archaeological Institute, King Mátyás Museum]
Το Κάστρο του Visegrád.
[Credit: MNM National Archaeological Institute, King Mátyás Museum]

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης της Αναγέννησης του  Visegrád, οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο Visegrád της βόρειας Ουγγαρίας αποκάλυψαν τα κρυμμένα ερείπια της εκκλησίας της Παναγίας, που χτίστηκε επί βασιλείας του βασιλιά Σιγισμούνδου του Λουξεμβούργου. Η ανακάλυψη έγινε κάτω από ένα σύγχρονο γήπεδο τένις.

Ίχνη μιας σημαντικής σύγκρουσης πριν από αιώνες βρέθηκαν επίσης γύρω από μια κρύπτη που βρίσκεται κοντά στον ανασκαμμένο κύριο βωμό, υποδηλώνοντας τα ταραχώδη γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κάποτε σε αυτή την περιοχή.

Η εκκλησία της Παναγίας που χρονολογείται από τη μεσαιωνική περίοδο,  αποτελούσε μέρος ενός μεγαλύτερου συγκροτήματος που περιελάμβανε ένα μοναστήρι Φραγκισκανών, το οποίο ίδρυσε ο βασιλιάς Σιγισμούνδος του Λουξεμβούργου. Το μοναστήρι, που χτίστηκε το 1425 και δωρήθηκε στους Φραγκισκανούς της Βοσνίας, ανακαινίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Ματθία στα τέλη του 15ου αιώνα. Έπαιξε κεντρικό ρόλο στη θρησκευτική και πολιτιστική ζωή της περιοχής.


Το πρώην γήπεδο τένις έγινε χώρος ανάπτυξης του προγράμματος Visegrad Renaissance. [Credit: MNM Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, Μουσείο King Matthias]
Το πρώην γήπεδο τένις έγινε χώρος ανάπτυξης του προγράμματος Visegrad Renaissance.
[Credit: MNM Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, Μουσείο King Matthias]

Οι αρχαιολογικές προσπάθειες επεκτείνονται πέρα από το μοναστήρι, περιλαμβάνοντας το κατώτερο τμήμα του κάστρου και τον περιβάλλοντα χώρο του. [Credit: MNM Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, Μουσείο King Mátyás/Gábor Lincz]
Οι αρχαιολογικές προσπάθειες επεκτείνονται πέρα από το μοναστήρι, περιλαμβάνοντας το κατώτερο τμήμα του κάστρου και τον περιβάλλοντα χώρο του.
[Credit: MNM Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, Μουσείο King Mátyás/Gábor Lincz]

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ενδιαφέροντα ευρήματα στην ανασκαφική περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των σκελετικών λειψάνων τριών σωμάτων που συνοδεύονταν από αντικείμενα όπως σπιρούνια και μολύβδινα σφαιρίδια. Επιπλέον, ένα χάλκινο κύπελλο που φέρει σημάδια αμυντικής χρήσης προσθέτει περαιτέρω στο μυστήριο που περιβάλλει την περιοχή.

Οι αρχαιολογικές προσπάθειες επεκτείνονται πέρα από το μοναστήρι, περιλαμβάνοντας το κατώτερο μέρος του κάστρου και τον περιβάλλοντα χώρο του. Έχουν ανακαλυφθεί ίχνη οικισμού που χρονολογούνται από την περίοδο της οθωμανικής κατοχής (1541-1699), όπως νομίσματα, ένα οθωμανικό νεκροταφείο και απομεινάρια της καθημερινής ζωής, όπως ένας φούρνος οβάλ σχήματος. Η παρουσία αντικειμένων της οθωμανικής εποχής αναδεικνύει περαιτέρω τον ρόλο του Visegrád ως παραμεθόριας πόλης σε περιόδους οθωμανικής κατοχής.


Στοιχεία γοτθικής οροφής που βρέθηκαν στον χώρο. [Credit: MNM Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, Μουσείο King Mátyás]
Στοιχεία γοτθικής οροφής που βρέθηκαν στον χώρο.
[Credit: MNM Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, Μουσείο King Mátyás]

Σιγισμούνδος του Λουξεμβούργου (βασιλιάς της Ουγγαρίας μεταξύ 1387-1437). Πηγή: Wikipedia
Σιγισμούνδος του Λουξεμβούργου (βασιλιάς της Ουγγαρίας μεταξύ 1387-1437). [Credit: Wikipedia]

Η εν εξελίξει ανασκαφή, η οποία διεξάγεται από αρχαιολόγους του Εθνικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και του Μουσείου Βασιλέως Ματθαίου, αποσκοπεί στην αποκάλυψη περισσότερων μυστικών που κρύβει το ιστορικό τοπίο του Visegrád.

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αναγέννησης του Visegrád, που ξεκίνησε το 2021, αποσκοπεί στην αναζωογόνηση του Κάστρου Visegrád και του περιβάλλοντα χώρου του. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την ανακατασκευή βασικών ορόσημων, όπως το Βασιλικό Παλάτι, η Ακρόπολη του Visegrád και ο Πύργος του Σολομώντα. Κάνοντας το συγκρότημα πιο προσβάσιμο και φιλικό προς τους πεζούς, οι διοργανωτές ελπίζουν να διατηρήσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Visegrád για τις μελλοντικές γενιές.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια