Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σκηνές πολεμιστών από τον 6ο-5ο αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκαν σε σχιστολιθική πλάκα στην Ισπανία

[Credit : CSIC] Αρχαιολόγοι από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Mérida (IAM) έφεραν στο φως μια πλάκα από σχιστόλιθο στην τοποθεσία Casas del...

Σκηνές πολεμιστών από τον 6ο-5ο αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκαν σε σχιστολιθική πλάκα στην Ισπανία
[Credit : CSIC]

Αρχαιολόγοι από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Mérida (IAM) έφεραν στο φως μια πλάκα από σχιστόλιθο στην τοποθεσία Casas del Turuñuelo στην Guareña, Badajoz της Ισπανίας. Με πλάτος περίπου 20 εκατοστά, η πλάκα αυτή είναι περίτεχνα χαραγμένη και στις δύο πλευρές της με διάφορα σχέδια, όπως γεωμετρικά μοτίβα, επαναλαμβανόμενα πρόσωπα και μια σκηνή μάχης με τέσσερις πολεμιστές.

Αυτό το μοναδικό τεχνούργημα πιστεύεται ότι χρησίμευσε ως πρότυπο για τους τεχνίτες που αναπαρήγαγαν αυτά τα σχέδια σε χρυσό, ελεφαντόδοντο ή ξύλο κατά τον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ..

Η σχιστολιθική πλάκα παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τους διευθυντές της ανασκαφής Esther Rodríguez González και Sebastián Celestino Pérez. «Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα στην ιβηρική αρχαιολογία και μας φέρνει πιο κοντά στην κατανόηση των βιοτεχνικών διαδικασιών στην Ταρτεσσό, οι οποίες προηγουμένως ήταν αόρατες. Ταυτόχρονα, μας επιτρέπει να ενισχύσουμε τις γνώσεις μας σχετικά με την ενδυμασία, τον οπλισμό και την κόμμωση των απεικονιζόμενων χαρακτήρων, καθώς είναι πλούσια σε λεπτομέρειες», δήλωσε ο Rodríguez.


Σκηνές πολεμιστών από τον 6ο-5ο αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκαν σε σχιστολιθική πλάκα στην Ισπανία
[Credit: E. Rodríguez / M. Luque / CSIC]

Οι λεπτομερείς χαράξεις της πλάκας απεικονίζουν τέσσερις πολεμιστές με διακοσμημένα ρούχα και όπλα, γεγονός που υποδηλώνει τη χρήση της ως σημείο αναφοράς για τη δημιουργία περίπλοκων σχεδίων σε διάφορα υλικά.

Εκτός από τη σχιστολιθική πλάκα, η ανασκαφική περίοδος του 2024 αποκάλυψε τη θέση της ανατολικής πύλης του ανακτορικού συγκροτήματος. Η πύλη αυτή παρέχει πρόσβαση σε κλιμακωτό δωμάτιο, που ανασκάφηκε για πρώτη φορά το 2023, όπου βρέθηκαν τα πρώτα εικονιστικά ανάγλυφα της Ταρτέσσου. Η πύλη αυτή συνδέεται με μια μεγάλη πλακόστρωτη αυλή, από την οποία ένας λιθόστρωτος διάδρομος οδηγεί σε ένα σύνολο δωματίων που πιστεύεται ότι είναι χώροι παραγωγής ή βιοτεχνίας. Αυτά τα δωμάτια έχουν δώσει σημαντικά υλικά ευρήματα, όπως κεραμικά με εγχάρακτη διακόσμηση, σιδερένια εργαλεία, αντικείμενα από ελεφαντόδοντο και βάρη αργαλειού.

Οι Ταρτέσιοι, γνωστοί ως ένας από τους πρώτους δυτικοευρωπαϊκούς πολιτισμούς, άκμασαν στη νότια Ιβηρική, που περιλαμβάνει τη σημερινή Ανδαλουσία και την Εξτρεμαδούρα. Ο πολιτισμός τους, ο οποίος αναδύθηκε κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, χαρακτηρίζεται από την εξαφανισμένη πλέον ταρτεσιανή γλώσσα, ένα μείγμα τοπικών φοινικικών και παλαιοϊσπανικών στοιχείων, καθώς και από την εξειδίκευσή τους στη μεταλλουργία και τη μεταλλοτεχνία.

Η ανακάλυψη της σχιστολιθικής πλάκας παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ταρτεσιανής κοινωνίας. Η πλάκα, που πιστεύεται ότι είναι μία πλάκα κοσμηματοποιού, απεικονίζει τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές πρακτικές της εποχής.

Προηγούμενες ανασκαφικές εκστρατείες στο Casas del Turuñuelo έχουν αποκαλύψει και άλλα σημαντικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης τεκμηριωμένης θυσίας ζώων στη Δυτική Μεσόγειο. Τα λείψανα 52 αλόγων, τεσσάρων αγελάδων, τεσσάρων χοίρων και ενός σκύλου βρέθηκαν στην κεντρική αυλή, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τους λόγους πίσω από μια τόσο μεγάλης κλίμακας θυσία. Οι θεωρίες υποδηλώνουν ότι μπορεί να γινόταν προς τιμήν μιας θεότητας ή ως απάντηση σε μια κλιματική κρίση ή έλλειψη τροφίμων.


Αναπαράσταση της θυσίας ζώων στο Casas del Turuñuelo. [Credit: Construyendo Tarteso]
Αναπαράσταση της θυσίας ζώων στο Casas del Turuñuelo.
[Credit: Construyendo Tarteso]

Η ομάδα IAM, σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας (CSIC) και την Περιφερειακή Κυβέρνηση της Εξτρεμαδούρα, σχεδιάζει να συνεχίσει τις εργασίες της στο Casas del Turuñuelo. Ο Celestino δήλωσε σχετικά: «Οι προσπάθειές μας θα επικεντρωθούν τώρα στη μελέτη των ανακτηθέντων λειψάνων, τόσο από τα ανάγλυφα γλυπτά όσο και από τα ελεφαντόδοντα. Όσον αφορά τις αρχαιολογικές εργασίες στον χώρο, στόχος μας για την επόμενη περίοδο είναι να οριοθετήσουμε τις περιοχές παραγωγής που φαίνεται να εκτείνονται, τουλάχιστον, σε ολόκληρη την ανατολική πλευρά του χώρου. Παράλληλα, θα αρχίσουμε να ανασκάπτουμε τα δωμάτια που πλαισιώνουν τον κύριο χώρο, τα οποία είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένα και μπορούν να μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε τη λειτουργικότητα του κτηρίου», εξήγησε ο Celestino.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια