Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέο Αρχαιολογικό μουσείο στην Αρχαία Κόρινθο

Το τελευταίο βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας του νέου μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου αναμένεται να κάνει ο δήμος Κορινθίων, ο οποίος την...

Νέο Αρχαιολογικό μουσείο στην Αρχαία Κόρινθο

Το τελευταίο βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας του νέου μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου αναμένεται να κάνει ο δήμος Κορινθίων, ο οποίος την Δευτέρα, κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναμένεται να αποφασίσει την παραχώρηση του Ξενία της Αρχαίας Κορίνθου στο υπουργείο Πολιτισμού.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο θα χωροθετηθεί στο Λόφο Ξενία, με κατεδάφιση του υφιστάμενου κτιρίου και την κατασκευή ενός νέου, υπόσκαφου κτηρίου με μόνη ορατή παρέμβαση ένα μικρό δημοτικό περίπτερο / αναψυκτήριο (μνήμη Ξενία) στη θέση του σημερινού. Σε ανταπόδοση της παραχώρησης του Ξενία εκ μέρους του Δήμου, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εγκρίνει τη χωροθέτηση υπαίθριου θεάτρου, σε χώρο οργανικά συνδεδεμένο με τον αρχαιολογικό.

Το νέο μουσείο αποτελεί μέρος μόνο μιας ευρύτερης ανάπλασης που έχει στόχο να αλλάξει όψη η Αρχαία Κόρινθος, με παρεμβάσεις για την ανάδειξη του χώρου και εύκολη πρόσβαση για όλους.


Εναλλακτική διαδρομή πεζών και ΑμεΑ στον Αρχαιολογικό χώρο
Εναλλακτική διαδρομή πεζών και ΑμεΑ στον Αρχαιολογικό χώρο

Προτείνονται, επίσης,


  • η απελευθέρωση του σημερινού χώρου στάθμευσης στην είσοδο του κεντρικού αρχαιολογικού χώρου
  • η οριοθέτηση περιοχής σε διάταξη κερκίδων/αναβαθμών για την ανάπτυξη κοινωνικών δραστηριοτήτων και λειτουργιών
  • η ανάπλαση της εισόδου – εξόδου από την οδό Λεχαίου με ανάδειξη της μνημειακής της διάστασης,
  • η δημιουργία αναβατορίου για πρόσβαση ΑμεΑ,
  • η δημιουργία στάσης και πλατώματος σύνδεσης με την είσοδο στο Παλαιό Μουσείο,
  • η αναβάθμιση του χώρου στάθμευσης και η σύνδεσή του με το χώρο των Ρωμαϊκών λουτρών, η δημιουργία «Βόρειου Αρχαιολογικού Πάρκου» με το Ασκληπιείο, το Γυμνάσιο και την Αυλή της Λέρνας και σύνδεση με τα Λουτρά Αφροδίτης και του χαμάμ του Κιαμήλ Μπέη.


Προτείνεται, επίσης, η συνολική ανάπλαση της περιοχής και δημιουργία νέου πολιτιστικού πόλου στο κτήριο του Σχολείου, το οποίο διατηρείται με πολιτιστική χρήση, διαμορφώνεται ο περιβάλλων χώρος του και ενοποιείται με όμορο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου.

Μέρος του κτηριακού συγκροτήματος του παλαιού Μουσείου προβλέπεται να αποκατασταθεί και να μετατραπεί σε προσωρινό εκθεσιακό χώρο για τις ρωμαϊκές τοιχογραφίες του Θεάτρου.


Αυτή θα είναι η εικόνα του σημερινού χώρου στάθμευσης, μετά την ανάπλαση…
Αυτή θα είναι η εικόνα του σημερινού χώρου στάθμευσης, μετά την ανάπλαση…

Για τη Νότια Στοά, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αγοράς, είναι σε εξέλιξη αρχιτεκτονική μελέτη για τη συνολική προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του οικοδομικού συγκροτήματος. Για το Αγωνοθετείο -ένα από τα δωμάτια της Νότιας Στοάς- έχει εκπονηθεί μελέτη για την κατασκευή στεγάστρου για την προστασία του ψηφιδωτού και την πρόσβαση σε αυτό.

Η συγκεκριμένη χωροθέτηση βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με τον πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου και σε γειτνίαση με την πόλη, εντάσσεται στο δίκτυο περιπατητικών διαδρομών και έχει κομβική θέση για τη δημιουργία χώρων αναψυχής και πολιτισμού. Παράλληλα, σε ανταπόδοση της παραχώρησης του Ξενία εκ μέρους του Δήμου, το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε τη χωροθέτηση υπαίθριου θεάτρου σε χώρο οργανικά συνδεδεμένο με τον αρχαιολογικό.


Τρισδιάστατη απεικόνιση του κτιρίου που θα φιλοξενήσει το πωλητήριο

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί το στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάδειξη της Αρχαίας Κορίνθου με τη μελέτης βελτίωσης της επισκεψιμότητας και αναγνωσιμότητας του μείζονος αρχαιολογικού χώρου, καθώς και της ενοποίησης του με τους άλλους αρχαιολογικούς πυρήνες της πόλης. Η αναβάθμιση της συνολικής περιήγησης στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου και η λειτουργική διασύνδεσή του με τον οικισμό συνδυάζεται με τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες με νέους χώρους εξυπηρέτησής τους.


Το «Επιγραφικόν» αποκαθίσταται και διαμορφώνεται σε πωλητήριο του ΟΔΑΠ.
Το «Επιγραφικόν» αποκαθίσταται και διαμορφώνεται σε πωλητήριο του ΟΔΑΠ.

Το στρατηγικό διαχειριστικό σχέδιο για την Αρχαία Κόρινθο

Στόχος είναι η ανάδειξη, ενοποίηση και διασύνδεση του οικισμού με τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού. Βασικοί άξονες του στρατηγικού σχεδίου είναι η διεύρυνση του αρχαιολογικού χώρου με την ενοποίηση αρχαιολογικού χώρου και οικισμού, η ανάδειξη της ταυτότητας και της πολιτισμικής συνέχειας του τόπου στη βάση μιας νέας φιλοσοφίας κινητικότητας, η αναδιοργάνωση του δημόσιου χώρου στο κέντρο του οικισμού.


Ετσι είναι σήμερα η Αρχαία Κόρινθος

Το διαχειριστικό σχέδιο αφορά στην οργάνωση και βελτίωση της προσβασιμότητας και επισκεψιμότητας των αρχαιολογικών χώρων μέσω κυκλοφορικών ρυθμίσεων και στρατηγικών βιώσιμης κινητικότητας στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο, στη βελτίωση της αναγνωσιμότητας του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, στη διαμόρφωση εισόδου, πωλητηρίου και υποστηρικτικών λειτουργειών, προσωρινής έκθεσης ρωμαϊκών τοιχογραφιών.

Αντιμετωπίζει τη χωροθέτηση νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, την αποκατάσταση και επανάχρηση νεότερων αξιόλογων κτηρίων εντός του οικισμού και του αρχαιολογικού χώρου επί πλέον της ανάδειξης των μνημείων, την ιεράρχηση των κοινόχρηστων χώρων, διαδρομών πεζών και κοινωφελών χρήσεων, τη διαμόρφωση μιας οργανικής σύνδεσης των διάσπαρτων μνημείων εντός του οικισμού με τη δημιουργία ενός δικτύου πεζοπορικών διαδρομών.


Πηγή: Korinthia

Δεν υπάρχουν σχόλια