Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ερείπια αρχαίου κήπου που συνδέεται με τον Καλιγούλα αποκαλύφθηκαν στη Ρώμη

Τα ερείπια ενός αρχαίου ρωμαϊκού κήπου που πιθανότατα ανήκε στον αυτοκράτορα Καλιγούλα ανασκάφηκαν στο πλαίσιο ενός μεγάλου κατασκευαστικού ...

Στοά που ανήκε στον Καλιγούλα αποκαλύφθηκε στη Ρώμη

Τα ερείπια ενός αρχαίου ρωμαϊκού κήπου που πιθανότατα ανήκε στον αυτοκράτορα Καλιγούλα ανασκάφηκαν στο πλαίσιο ενός μεγάλου κατασκευαστικού έργου κοντά στο Βατικανό, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια στοά που ανήκε στον Καλιγούλα στο εργοτάξιο της υπόγειας διάβασης της Piazza Pia στη Ρώμη. Συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως έναν τοίχο από τραβερτίνη και τα θεμέλια μιας στοάς με κιονοστοιχίες, που περιγράφονται από το ιταλικό υπουργείο ως «απομεινάρια μιας ενδιαφέρουσας διάταξης κήπου», με θέα τη δεξιά όχθη του ποταμού Τίβερη.

Το εύρημα ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια εργασιών για την πεζοδρόμηση της Piazza Pia, ένα έργο ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ για το επετειακό έτος 2025 του Βατικανού, το οποίο θα συνδέει το Castel Sant'Angelo με τη Via della Conciliazione και τον Άγιο Πέτρο διοχετεύοντας την κυκλοφορία μέσω μιας υπόγειας διάβασης.


Ο χώρος της ανασκαφής στην Piazza Pia. [Credit: Fabio Caricchia]
Ο χώρος της ανασκαφής στην Piazza Pia. [Credit: Fabio Caricchia]

Ο Γάιος Καίσαρας Αύγουστος Γερμανικός, ευρύτερα γνωστός ως Καλιγούλας, ήταν αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 37 μ.Χ. έως τη δολοφονία του το 41 μ.Χ.

Από τις λίγες σωζόμενες πηγές για τον Καλιγούλα, οι περισσότερες γράφτηκαν από μέλη της αριστοκρατίας και της συγκλήτου πολύ μετά τα γεγονότα που περιγράφουν.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ο Καλιγούλας γινόταν όλο και πιο εγωιστής και κυβερνούσε τυραννικά, απαιτώντας να τον λατρεύουν ως ζωντανό θεό.

Η σχέση του με τη Σύγκλητο επιδεινώθηκε σε απόλυτη εχθρότητα και ανοιχτή κοροϊδία, με αποτέλεσμα τη δολοφονία του από αξιωματικούς της Πραιτωριανής Φρουράς, συγκλητικούς και αυλικούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού, οι εργασίες κατασκευής της υπόγειας διάβασης της Piazza Pia οδήγησαν στην ανακάλυψη μιας στοάς με κιονοστοιχίες και ενός μεγάλου ανοιχτού χώρου σχεδιασμένου ως ανακτορικού κήπου.


Σωλήνας μολύβδου που ανακαλύφθηκε στην Piazza Pia. [Credit: Fabio Caricchia]
Σωλήνας μολύβδου που ανακαλύφθηκε στην Piazza Pia. [Credit: Fabio Caricchia]

Η συσχέτιση της δομής με τον Καλιγούλα οφείλεται σε έναν μολύβδινο σωλήνα νερού (fistula plumbea) που αποκαλύφθηκε επί τόπου, ο οποίος φέρει τη σφραγίδα "C(ai) Csaris Aug(usti) Germanici" - Caesar Augustus Germanicus.

Η ανακάλυψη έχει επίσης παραλληλισμούς με αρχαίες λογοτεχνικές πηγές. Ένα απόσπασμα που έγραψε ο Φίλων της Αλεξάνδρειας (20 π.Χ. - 50 μ.Χ.) περιγράφει ένα γεγονός κατά το οποίο ο Καλιγούλας δέχεται μια διπλωματική αντιπροσωπεία Αλεξανδρινών Εβραίων μετά από εμφύλιες διαμάχες μεταξύ της εβραϊκής και της ελληνικής κοινότητας της Αλεξάνδρειας. Το κείμενο περιγράφει έναν μεγάλο κήπο με θέα στον Τίβερη, που χωρίζεται από μια μνημειακή στοά.

Το ιταλικό υπουργείο ανέφερε ότι οι ανασκαφές στην Piazza Pia στις αρχές του περασμένου αιώνα έφεραν στο φως και άλλους μολύβδινους σωλήνες «με το όνομα της Iulia Augusta, πιθανότατα της Livia Drusilla», της δεύτερης συζύγου του Αυγούστου και γιαγιάς του Γερμανικού.


Ερείπια αρχαίου κήπου που συνδέεται με τον Καλιγούλα αποκαλύφθηκαν στη Ρώμη
[Credit: Fabio Caricchia]

«Είναι πιθανό, επομένως, ότι αυτή η πολυτελής κατοικία κληρονομήθηκε πρώτα από τον Γερμανικό και στη συνέχεια, μετά τον θάνατό του, στη σύζυγό του Αγριππίνα την πρεσβύτερη και στη συνέχεια στον αυτοκράτορα γιο της», αναφέρει το ιταλικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η τελευταία ανακάλυψη στην Piazza Pia έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών για τη μετακίνηση των νεοαποκαλυφθέντων λειψάνων μιας fullonica - το αρχαίο ρωμαϊκό ισοδύναμο ενός στεγνοκαθαριστηρίου - τα οποία θα εκτεθούν τελικά στους κοντινούς χώρους του Castel Sant'Angelo.



Πηγή: Heritage Daily, Wanted in Rome

Δεν υπάρχουν σχόλια