Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Μπορεί το μινωικό παρελθόν της Κρήτης να συνιστά σήμερα ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, στοιχείο πολιτισμού στ...
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου |
Μπορεί το μινωικό παρελθόν της Κρήτης να συνιστά σήμερα ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, στοιχείο πολιτισμού στην διαχρονία της ιστορίας του ελλαδικού χώρου, ωστόσο άκρως ενδιαφέρουσα περίοδος είναι και αυτή της ανάδυσης των πρώτων πόλεων στο νησί, κάτι που συνέβη κατά την Αρχαϊκή περίοδο στα τέλη του 8ου με αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα. Μία πτυχή της ιστορίας της Κρήτης, που παραμένει σχετικά άγνωστη στο κοινό. Αυτό το κενό φιλοδοξεί να καλύψει η έκθεση «Εκατόμπολις Κρήτη», που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου για τον Νοέμβριο με την προοπτική να διαρκέσει ως το τέλος Αυγούστου 2025.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της, που κατατέθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα περιλαμβάνει 281 εκθέματα τόσο από το Ηράκλειο και την Κρήτη γενικότερα, όσο και από μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς μάλιστα θα παρουσιασθούν αρχαιολογικά ευρήματα, που αναδεικνύουν τη συμβολή των κρητικών πόλεων στο γίγνεσθαι του Ελληνικού κόσμου κατά την Αρχαϊκή περίοδο.
Το εκθεσιακό αφήγημα
Το αφήγημα που αναπτύσσεται σύμφωνα με το μουσειολογικό σκεπτικό της έκθεσης ξεκινά από το μινωικό παρελθόν της Κρήτης για να συνεχίσει με ενότητες που αφορούν: Την Πόλη-Κράτος με την χώρα και το άστυ, τις φυλές και τα γένη. Την Κρητών Πολιτεία με τους νόμους, την γραφή, τους πολίτες και το πολίτευμα, την ανδρεία και τον πόλεμο. Τους Κρήτες πέρα από την Κρήτη και το Κυλώνειο Άγος. Τους ανθρώπους της πόλης. Την θέση της γυναίκας στην αρχαϊκή κοινωνία. Την βιοτεχνία, το εμπόδιο και τους ναυτικούς. Τους θησαυρούς, τα νομίσματα, την δαιδαλική τέχνη. Το περιβάλλον. Ενδιαφέρον έχει, ότι μεταξύ των εκθεμάτων θα περιληφθούν και ορισμένα σκελετικά κατάλοιπα από τους λεγόμενους «Δεσμώτες του Φαλήρου», το μοναδικό εύρημα της Αρχαϊκής εποχής που συνδέεται με μια ταραγμένη περίοδο της αθηναϊκής ιστορίας.
Η έκθεση «Εκατόμπολις Κρήτη» θα παρουσιαστεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου με την πορεία του επισκέπτη να είναι προκαθορισμένη ενώ το σύνολο της έκθεσης θα είναι προσβάσιμο και σε άτομα με κινητικές αναπηρίες. Τα εκθέματα εξάλλου, θα πλαισιωθούν και θα συσχετισθούν με ενημερωτικά μέσα (κείμενα, βίντεο), εποπτικό υλικό με στρωματογραφικές τομές, φωτογραφικές απεικονίσεις ανεσκαμμένων πόλεων στο φυσικό τους τοπίο, σχεδιαστικές αναπαραστάσεις κ.ά.
Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια