Οι αρχαιολόγοι αρχίζουν την εξόρυξη του ξύλου από το πλοίο Γέλα II από τον πυθμένα της θάλασσας. [Credit: Emma Salvo / Soprintendenza del Ma...
Οι αρχαιολόγοι αρχίζουν την εξόρυξη του ξύλου από το πλοίο Γέλα II από τον πυθμένα της θάλασσας. [Credit: Emma Salvo / Soprintendenza del Mare] |
Ξεκίνησαν οι επίσημες εργασίες ανέλκυσης του αρχαίου ελληνικού πλοίου της κλασικής εποχής, γνωστού με την ονομασία «Γέλα ΙΙ». Η σημαντική αυτή ανακάλυψη, που χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ., βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας κοντά στην περιοχή Bulala, πλησίον του λιμανιού της Γέλας στη Σικελία, και παρουσιάζει ενδιαφέρον από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά από έναν ντόπιο δύτη το 1990.
Η ανέλκυση αυτού του αρχαίου σκάφους αποτελεί μέρος μιας κοινής προσπάθειας υπό την ηγεσία της Soprintendenza del Mare της Περιφέρειας Σικελίας, με τη συνεργασία εξειδικευμένων εταιρειών, όπως η Atlantis του Monreale και η Cosiam της Γέλας. Το έργο έχει προϋπολογισμό 500.000 ευρώ και αναμένεται να διαρκέσει περίπου 270 ημέρες για την ολοκλήρωση των υποβρύχιων αρχαιολογικών εργασιών.
Ο Francesco Paolo Scarpinato, Περιφερειακός Σύμβουλος για την Πολιτιστική Κληρονομιά και τη Σικελική Ταυτότητα, τόνισε τη σημασία αυτής της επιχείρησης για την πόλη της Γέλας και τα περίχωρά της, υπογραμμίζοντας πώς η θάλασσα σε αυτή την περιοχή έχει αποδώσει πολυάριθμους ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς, συμβάλλοντας στην ανασυγκρότηση της τοπικής ιστορίας.
Αρχαιολόγοι εργάζονται στην ανάσυρση του πλοίου Γέλα ΙΙ. [Credit: Emma Salvo / Soprintendenza del Mare] |
Η ανακάλυψη αυτού του δεύτερου πλοίου συμπληρώνει το «Γέλα Ι», ένα άλλο πλοίο που βρέθηκε στην ίδια περιοχή, ενισχύοντας σημαντικά την πολιτιστική και τουριστική κληρονομιά της περιοχής.
Σε συνεργασία με τη Soprintendenza για την πολιτιστική κληρονομιά της Caltanissetta και το Αρχαιολογικό Πάρκο της Γέλας, οι πρώτες εργασίες συντήρησης, ενοποίησης και αποκατάστασης του «Γέλα II» θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του μουσείου στο Bosco Littorio, ένας χώρος που είχε ήδη φιλοξενήσει την έκθεση του πρώτου πλοίου, του «Γέλα I», πέρυσι. Το κέντρο αυτό θα διαδραματίσει και πάλι βασικό ρόλο στη συντήρηση των ανακτηθέντων υλικών και αντικειμένων.
Το «Γέλα ΙΙ» αποτέλεσε αντικείμενο μιας αρχικής συστηματικής έρευνας το 1995, και έκτοτε οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως σημαντικά αντικείμενα, όπως κορινθιακά κράνη και ράβδοι ορείχαλκου, τα οποία αποτελούν πλέον μέρος της μόνιμης συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Γέλας.
Πλινθώματα ορείχαλκου που βρέθηκαν στο ναυάγιο. [Credit: Sebastiano Tusa / Soprintendenza del Mare-Regione Sicilia] |
Αυτή η νέα προσπάθεια ανάκτησης περιλαμβάνει τη συνεργασία του Λιμεναρχείου Γέλας και της εταιρείας Eni Rewind. Ο Roberto La Rocca ηγείται του έργου ως διευθυντής επιχειρήσεων, ενώ ο Pietro Selvaggio είναι ο υπεύθυνος της διαδικασίας.
Το έργο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την ανάδειξη της υποβρύχιας κληρονομιάς της Σικελίας, με στόχο την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού στην περιοχή. Οι πρώτες φάσεις της υποβρύχιας ανασκαφής ξεκίνησαν τον Ιούλιο, όταν αποκαλύφθηκαν τα υπολείμματα της δομής του πλοίου και του φορτίου του.
Το πλοίο, το οποίο έχει μήκος περίπου 15 μέτρα και πλάτος 5 μέτρα, ανακαλύφθηκε σε βάθος 6 μέτρων και θα μεταφερθεί για αποκατάσταση στο ίδιο μουσείο όπου θα εκτίθεται μόνιμα.
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανάκτηση της ξυλείας από το αρχαίο ελληνικό πλοίο Γέλα II. [Credit: Emma Salvo / Soprintendenza del Mare] |
Αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η αποσυναρμολόγηση και η εξαγωγή των υπολειμμάτων του πλοίου, επιτρέποντας την έναρξη της διαδικασίας αποκατάστασης στα εργαστήρια του Bosco Littorio, ενός σημαντικού χώρου εντός του Αρχαιολογικού Πάρκου Γέλας.
Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι δραστηριότητες, το «Γέλα II» θα αποτελέσει κεντρικό κομμάτι του Ναυτικού Μουσείου Γέλας, όπου η έκθεσή του θα ενισχύσει τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές προσφορές της περιοχής.
Πηγή: LBV Magazine
Δεν υπάρχουν σχόλια