Αεροφωτογραφία του Γυμνασίου της αρχαίας Στρατονίκειας στα Μούγλα της Τουρκίας. [Credit: AA] Γνωστή ως η «Πόλη των Μονομάχων», η αρχαία πόλη...
Αεροφωτογραφία του Γυμνασίου της αρχαίας Στρατονίκειας στα Μούγλα της Τουρκίας. [Credit: AA] |
Γνωστή ως η «Πόλη των Μονομάχων», η αρχαία πόλη της Στρατονίκειας στα Μούγλα της Τουρκίας βιώνει την αναβίωση του 2.200 ετών γυμνασίου της, ενός από τα πιο μνημειώδη κτήρια της ελληνιστικής περιόδου.
Βρίσκεται εντός της σημερινής περιοχής Yatagan, η Στρατονίκεια θεωρείται ως η μεγαλύτερη μαρμάρινη, αρχαία πόλη του κόσμου. Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες αποκατάστασης πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Κληρονομιά για το μέλλον», με επικεφαλής το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Αεροφωτογραφία του Γυμνασίου της αρχαίας Στρατονίκειας στα Μούγλα της Τουρκίας. [Credit: AA] |
Κέντρο σωματικής και πνευματικής κατάρτισης
Ο καθηγητής Bilal Sogut, επικεφαλής των ανασκαφών στα Στρατονίκεια και τα Λάγινα, περιέγραψε το γυμναστήριο ως μία από τις πιο εμβληματικές κατασκευές εντός της πόλης. «Αυτό το γυμνάσιο δεν είναι απλώς ένα ορόσημο της Στρατονικείας- είναι από τις μεγαλύτερες κατασκευές του αρχαίου κόσμου, κατέχοντας τεράστια σημασία», δήλωσε ο Sogut.
Οι προσπάθειες συντήρησης ήταν εκτεταμένες, εστιάζοντας στις βόρειες περιοχές του γυμνασίου. «Αποκαλύπτουμε τμήματα όπως ο χώρος κολύμβησης, το δωμάτιο προετοιμασίας με λάδι και σκόνη καθώς και τα δωμάτια για τους νεαρούς άρρενες μαθητές. Εδώ οι μαθητές λάμβαναν τόσο πνευματική όσο και σωματική εκπαίδευση και εντοπίζουμε τις διατάξεις αυτών των χώρων», εξήγησε ο Sogut.
Αποκαλύπτοντας νέα ευρήματα σε κάθε γωνιά της πόλης των Μονομάχων
Η αρχαιολογική ομάδα εργάζεται επίσης για την αποκάλυψη των μνημειακών κιονοστοιχιών και στοών που βρίσκονται στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Sogut, ανακαλύψεις προκύπτουν σε κάθε τμήμα του χώρου που ανασκάπτεται.
[Credit: AA] |
[Credit: AA] |
[Credit: AA] |
«Αυτό το γυμνάσιο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα που χτίστηκαν κατά την ελληνιστική περίοδο στην περιοχή της Ανατολίας και χρονολογείται πριν από 2.200 χρόνια. Η μεγαλοπρέπειά του ήταν συγκρίσιμη με τα γυμνάσια της Αιγύπτου, διακοσμημένο με περίτεχνα φύλλα ακάνθου, ένα δημοφιλές διακοσμητικό μοτίβο στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική».
«Βρήκαμε μερικά από τα πιο εξαίσια παραδείγματα κορινθιακών κιόνων από τον 2ο αιώνα π.Χ.», δήλωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι ο χώρος είναι σαν αρχιτεκτονική σχολή.
[Credit: AA] |
[Credit: AA] |
Μελλοντικό όραμα για την αποκατάσταση
Ο καθηγητής Sogut τόνισε τον στόχο της αναστήλωσης των βόρειων τοίχων και των κιόνων του γυμνασίου με τη χρήση αυθεντικών υλικών. Επιπλέον, οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται στην κοντινή πλατεία, μια περιοχή που αντικατοπτρίζει τα ιστορικά ίχνη της οθωμανικής και δημοκρατικής περιόδου.
Πηγή: Turkiye Today
Δεν υπάρχουν σχόλια