Στενεμένα οικονομικά τα μουσεία της χώρας όπως και όλοι οι Έλληνες, πορεύονται όπως μπορούν με οικονομικές εκθέσεις και διοργανώσεις, μι...
Στενεμένα οικονομικά τα μουσεία της χώρας όπως και όλοι οι Έλληνες, πορεύονται όπως μπορούν με οικονομικές εκθέσεις και διοργανώσεις, μικρά ανοίγματα αλλά διάθεση να προσεγγίσουν το κοινό μέσα από προσιτές εκδηλώσεις. Δράσεις που έχουν σκοπό να υπενθυμίσουν στον κόσμο την παρουσία τους και τον σκοπό που επιτελούν, ζητώντας παράλληλα τη συμμετοχή του.
Τα δημόσια μουσεία παλεύουν με την έλλειψη κονδυλίων, προσωπικού και τα άτολμα ωράρια λειτουργίας, ενώ τα ιδιωτικά με νέους σχεδιασμούς που θα κάνουν συμμέτοχο το κοινό και τους χορηγούς. Ακόμη και το νέο Μουσείο της Ακρόπολης κάνει αλλαγές στο ωράριό του, καθιερώνοντας χειμερινό και μένοντας ανοιχτό ως τις 8 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα, τις Παρασκευές ώς τις 10 μ.μ. και το τριήμερο Τρίτη, Τετάρτη Πέμπτη από τις 9 π.μ. – 5 μ.μ.
Το νέο ωράριο ξεκινά από σήμερα Τρίτη (8/1), ενώ το εστιατόριό του θα λειτουργεί τις ίδιες ώρες με το μουσείο και τις Παρασκευές έως τις 12 τα μεσάνυχτα. Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης δεν μπορεί να ανοίξει την ανασκαφή του υπογείου στο κοινό, βρήκε ωστόσο τρόπο να προσφέρει νέες δράσεις. Καθιερώνει το Εργαστήριο Τεχνών το οποίο θα λειτουργεί στον δεύτερο όροφο του κτιρίου όπου οι αρχαιολόγοι-φροντιστές και οι συντηρητές του μουσείου θα παρουσιάζουν στους επισκέπτες από τις 15 του μηνός «θέματα που σχετίζονται με την αρχαία τεχνολογία, τη δημιουργία έργων τέχνης, την παραγωγή πιστών αντιγράφων, αλλά και σύγχρονες εργαστηριακές εφαρμογές για την κατανόηση των εκθεμάτων του Μουσείου». Σχεδιάζει όμως και περιοδική έκθεση με μακέτες που θα έχουν ως θέμα τη δημιουργία του Παρθενώνα.
Εκθέσεις και γιορτή
«Όσο βαθαίνει η κρίση, τόσο επιστρέφει ο κόσμος στο μουσείο αντιμετωπίζοντάς το ως τόπο ενός γόνιμου και οικονομικού Σαββατοκύριακου», επισημαίνει η διευθύντρια του Βυζαντινού Χριστιανικού Μουσείου Αναστασία Λαζαρίδου που ολοκληρώνει και τον σχεδιασμό του 2014 όπου θα γιορτάσει το μουσείο τα 100 του χρόνια. Στο κτίριο της Δούκισσας της Πλακεντίας την τρέχουσα χρονιά θα δούμε πάλι αρχαιολογικές εκθέσεις, ενώ το μουσείο ξεκινάει κι ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα σε επίπεδο διεθνών συνεργασιών. Στην έκθεση βιβλιοδεσίας δόθηκε παράταση ως τα τέλη Φεβρουαρίου λόγω επιτυχίας αλλά νωρίτερα θα δούμε τα αντικείμενα που θαύμασαν οι αναγνώστες του φετινού ημερολογίου «Κήπος και παράδεισος», τα οποία μαζί με τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα δώσουν μια νέα αντίληψη για τον κήπο του παραδείσου.
Εξίσου ενδιαφέρουσα και η έκθεση με τοιχογραφίες από μνημεία της Σερβίας και μικροτεχνία που θα μείνει ανοιχτή για τρεις μήνες στο κτίριο της Δούκισσας, ενώ είναι έτοιμη η έκθεση του μουσείου για τη Μεσίνα Σικελίας. Σε περίπτωση προβλήματος θα τη δούμε τελικά στο Βυζαντινό. Τον Σεπτέμβριο θα δοθεί φόρος τιμής στον συντηρητή - ζωγράφο Φώτη Σαρρή, θα ακολουθήσει το Χρονικό του Μαχαιρά εικονογραφημένο από τον Λευτέρη Ολύμπιο και τον Νοέμβριο η συνεργασία με τον Κώστα Στάικο για την ιστορία των βιβλιοθηκών. Ο Δεκέμβριος ενεργοποιεί το έκθεμα του μήνα, παλιό θεσμό του μουσείου. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα γίνει ένα αφιέρωμα στη ρωσική εικόνα αναδεικνύοντας τις διαφορετικές πτυχές της.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μετά την επιτυχία να αυξήσει τους επισκέπτες του, συνέπεια της καλοσχεδιασμένης έκθεσης του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, δίνει παράταση ώς το καλοκαίρι. Παράλληλα ο νέος αναπληρωτής διευθυντής Γιώργος Κακαβάς ετοιμάζεται για δράσεις που θα φέρνουν τακτικότερα επισκέπτες στην οδό Πατησίων. Θα ανοίξει τις πόρτες του μουσείου σε πλήθος εκδηλώσεων και παραστάσεων ακόμη και στην αίθουσα του Βωμού ενώ στην έκθεση «Θησαυροί από τα ελληνικά μουσεία και τις συλλογές. Ο ηγέτης, πρόσωπο της ιστορίας» που σχεδιάζει το Νομισματικό Μουσείο στέλνοντας θησαυρούς του στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας θα συμμετάσχει και το Εθνικό Αρχαιολογικό.
Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης λάμπουν οι «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της ιστορίας» αλλά το επόμενο στοίχημα του διευθυντή του Νικόλαου Σταμπολίδη είναι η διοργάνωση της έκθεσης «Επέκεινα – Beyond» που ετοιμάζεται για το φθινόπωρο. Θα παρουσιαστεί σε Αθήνα και Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση. Η ζωή μετά θάνατον όπως προκύπτει από τα αρχαία ταφικά έθιμα.
Αφιέρωμα Μέμος Μακρής
Εξωστρεφές όσο ποτέ άλλοτε το Μουσείο Μπενάκη κερδίζει το κοινό με το εύρημα των ξεναγήσεων από τους έμπειρους επιμελητές του οι οποίοι θα αφηγούνται στο κοινό ιστορίες κρυμμένες πίσω από τις σύντομες λεζάντες της έκθεσης, κάθε Πέμπτη. Αξίζει να βρείτε τα θέματα των ξεναγήσεων στα παραρτήματά του. Στην Πειραιώς ετοιμάζεται η 7η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, η Σύγχρονη Νορβηγική Αρχιτεκτονική, ύστερα η έκθεση για τον Charles Weber, τον Ελβετό φωτογράφο που ζει και εργάζεται στο χωριό Αγιος Σύλλας του Ηρακλείου Κρήτης πάνω από τρεις δεκαετίες, το αφιέρωμα στον Γιάννη Αδαμάκο κ.ά.
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν τα νέα σχέδια του Αγγελου Δεληββοριά, ο οποίος δεν πτοείται από τις αντιξοότητες της εποχής και αισιοδοξεί να παρουσιάσει τον Δεκέμβριο τη μεγάλη αναδρομική έκθεση – αφιέρωμα στον γλύπτη Μέμο Μακρή. Η έκθεση θα περιλαμβάνει 100 και πλέον έργα (από συλλογές στην Ελλάδα αλλά και την Ουγγαρία, το Παρίσι κ.ά.). Ανάμεσα στα εκθέματα -αν όλα πάνε καλά για την πραγματοποίηση της έκθεσης- η προτομή της Μέλπως Αξιώτη (1949) από το Παρίσι καθώς και το πορτρέτο του Πολ Ελιάρ (1950) από τη Βουδαπέστη. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο του μνημείου του Μαουτχάουζεν αλλά και εκείνα που ετοίμασε ο καλλιτέχνης για το μνημείο της Διεθνούς Ταξιαρχίας, το οποίο βρίσκεται στην Ισπανία, μια προτομή του Λένιν από την προσωπική συλλογή του καλλιτέχνη, από τη Βουδαπέστη τις γλυπτές γυναίκες που χτενίζονται κ.ά.
Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια