Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής του κόσμου, είναι ο γκόλφερ Τάιγκερ Γουντς με περιουσία που φτάνει τα...
Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής του κόσμου, είναι ο γκόλφερ Τάιγκερ Γουντς με περιουσία που φτάνει τα 80 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά ο Γουντς δεν «πιάνει μία» μπροστά στον αρματηλάτη της Αρχαίας Ρώμης, Gaius Appuleius Diocles (Γάιο Απουλήιο Διοκλή).
Η περιουσία του Διοκλή έφτανε τα 35.863.120 σηστέρσια, αξία ανάλογη με 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Μπορούσε να αγοράσει τόσο σιτάρι που θα αρκούσε για να ταΐσει όλους τους κατοίκους της Ρώμης για ένα χρόνο. Θα μπορούσε επίσης, να συντηρήσει τις ρωμαϊκές λεγεώνες για τρεις μήνες.
Ο Διοκλής καταγόταν απ’ την Ισπανία και έγινε αρματηλάτης στην ηλικία των 18 ετών. Η καριέρα του κράτησε για περισσότερα από 24 χρόνια, διάρκεια φοβερά μεγάλη, αν σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότεροι αρματηλάτες πέθαιναν από δυστυχήματα κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Οι Ρωμαίοι θεωρούσαν τις αρματοδρομίες ένα πολύ σοβαρό άθλημα. Υπήρχαν 4 στάβλοι που ονομάζονταν "factiones" - ο Κόκκινος, ο Μπλε, ο Λευκός και ο Πράσινος - που προσδιορίζονταν από τα χρώματα των ενδυμάτων τους, ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών της κάθε φατρίας ήταν ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Το Circus Maximus είχε χωρητικότητα 250.000 λυσσαλέων οπαδών και οι κερκίδες του ήταν πάντα γεμάτες.
Οι αγώνες αποτελούνταν από 7 γύρους και ο μόνος κανόνας ήταν ότι δεν υπήρχαν κανόνες. Οι αρματηλάτες κουβαλούσαν μαζί τους μικρά σπαθιά σε περίπτωση που ήθελαν να «ξεφορτωθούν» κάποιον απ’ τους συναθλητές τους, που τους πλησίαζε επικίνδυνα. Φυσικά, τα χρησιμοποιούσαν και γι αυτό ο αγωνιστικός τους βίος ήταν σύντομος.
Ο Διοκλής ξεκίνησε να αγωνίζεται για την Λευκή φατρία το 122 μ.Χ. Στη συνέχεια μετακόμισε στην Πράσινη και τελικά κατέληξε στην Κόκκινη, όπου πέρασε το υπόλοιπο της καριέρας του κερδίζοντας τα πάντα. Όταν πέθανε το 146 μ.Χ. σε ηλικία «42 ετών, 7 μηνών και 23 ημερών» οι συναθλητές και οπαδοί του, έστησαν μια μνημειακή επιγραφή που τον αναγόρευαν ως τον «πρωταθλητή όλων των αρματοδρόμων» και περιέγραφε λεπτομερώς όλους τους αγώνες του, τα ρεκόρ του, τις νίκες του και τα έπαθλα του.
Η χαρακτηριστική κίνηση του Διοκλή, στην οποία χρωστούσε τις αμέτρητες νίκες του, ήταν η ξαφνική επιτάχυνση λίγο πριν το τέλος του αγώνα. Συμμετείχε σε 4.257 αγώνες, απ’ τους οποίους κέρδισε του 1.462. Σε άλλους 1.438, βγήκε δεύτερος ή τρίτος.
Ένας αμόρφωτος και αγράμματος Ισπανός, έγινε ένας απ’ τους πλουσιότερους άνδρες της Ρώμης και διατηρεί την πρωτιά μεταξύ των αθλητών μέχρι και σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια