Στις 18 Ιουνίου 2014, ημέρα Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε ο 3ος Ποδηλατικός Αρχαιολογικός Γύρος Αχαρνών για την ανάδειξη του Αρχαίου ...
Στις 18 Ιουνίου 2014, ημέρα Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε ο 3ος Ποδηλατικός Αρχαιολογικός Γύρος Αχαρνών για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών, που διοργάνωσε το ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ – Κίνηση Πολιτών για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών υπό την αιγίδα του Δήμου Αχαρνών.
Συμμετείχαν το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ , ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών, η Ποδηλατική Ένωση Παλαιμάχων Αθλητών, οι Acharnai Ride, η ΜΟΝUΜΕΝΤΑ και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.
Η εκκίνηση έγινε στις 5μμ από το Αρχαίο Θέατρο Διονύσου στην Ακρόπολη, όπου από τις 4.30 μ.μ. άρχισαν να συγκεντρώνονται οι ποδηλάτες, με ενδιάμεσες στάσεις στα σημαντικότερα μνημεία των Αχαρνών, Αχαρνικές Πύλες, Αχαρνική Οδός (Πλατεία Κοτζιά), Θολωτό Τάφο Αχαρνών (Κόκκινος Μύλος), Τύμβο του Σοφοκλή (Βαρυμπόμπη) με τερματισμό στο Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών. Η ποδηλατική αυτή διαδρομή (μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων) συνέδεσε τα θέατρα των δύο μεγαλυτέρων δήμων της Αττικής κατά την κλασική περίοδο της αρχαιότητας, Αθηνών και Αχαρνών και συνέβαλε στην ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των Αχαρνών, ιδιαίτερα δε του αρχαίου θεάτρου, και της επιτακτικής ανάγκης για την πλήρη αποκάλυψη του.
Στον τερματισμό, τους ποδηλάτες υποδέχτηκε λυρικά η Εθνική Λυρική Σκηνή, πλήθος πολιτών και οι πολιτιστικοί φορείς των Αχαρνών Ι.Λ.Ε.Α., Φιλότεχνη Λέσχη, Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Παράρτημα Αχαρνών, Όμιλος Φίλων Δημοτικής Πινακοθήκης <<ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΒΑΣ>>, Ένωση Γυναικών Ελλάδος Ε.Γ.Ε., Παράρτημα Αχαρνών, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Αχαρνών και ο σύλλογος Μέριμνα και τους ενημέρωσαν για το έργο και τους σκοπούς τους.
Η διακεκριμένη επιστήμων αρχαιολόγος και ανασκαφέας του Αρχαίου Θεάτρου κ. Μαρία Πλάτωνος Γιώτα περιέγραψε με συγκίνηση την στιγμή που στις 13 Φεβρουαρίου 2007 βρέθηκε μπροστά στα κατάλοιπα του σημαντικότερου μνημείου του Δήμου Αχαρνών και έδωσε λεπτομερή στοιχεία για αυτό και όλοι μαζί απολαύσαμε, τη συναυλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, πουγια πρώτη φορά εμφανίστηκε στην πόλη, με τους διεθνούς φήμης μουσικούς τη κ.Δόμνα Χάλαρη στο πιάνο, την υψίφωνο κ. Μαρία Μητσοπούλου και τον τενόρο κ. Γιάννη Χριστόπουλο, που με την θαυμάσια ερμηνεία τους σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης στους παρισταμένους και έδωσαν ζωή στον αρχαιολογικό θησαυρό των Αχαρνών, το Αρχαίο Θέατρο.
Η ποδηλατική αυτή διαδρομή (μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων) συνέδεσε τα θέατρα των δύο μεγαλυτέρων δήμων της Αττικής κατά την κλασική περίοδο της αρχαιότητας, Αθηνών και Αχαρνών και συνέβαλε στην ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των Αχαρνών, ιδιαίτερα δε του αρχαίου θεάτρου, και της επιτακτικής ανάγκης για την πλήρη αποκάλυψη του.
Πηγή: Διάζωμα
Δεν υπάρχουν σχόλια