Την πεποίθηση ότι το ανασκαφικό έργο στον τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, αφορά μνημείο του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ...
Την πεποίθηση ότι το ανασκαφικό έργο στον τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, αφορά μνημείο του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ. εξέφρασε η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το μνημείο είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα και έχουμε όλες τις αποδείξεις γι' αυτό. Είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο» ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ανασκαφικού έργου.
Υπογράμμισε ότι η ανασκαφή γίνεται «όχι μόνο για το καλό της αρχαιολογίας, αλλά για το καλό αυτού του τόπου σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο και την παρακολουθεί όλος ο κόσμος».
Ευχαρίστησε τους συνεργάτες της, «που δουλεύουμε με όλες τις δύσκολες συνθήκες», το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τη βοήθεια, ενώ δεν έκρυψε την ενόχλησή της με ορισμένους συναδέλφους της που, όπως τόνισε, «βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες, προσπαθώντας να έχουν πέντε λεπτά δημοσιότητας και αυτό για μένα δεν είναι καλό, προσβάλλει όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο την έρευνά μας, αλλά και τον τόπο».
Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής, η κ. Περιστέρη επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν όχι μόνο οι αρχαιολόγοι, αλλά όλος ο κόσμος, με τα Δελτία Τύπου που βγαίνουν «σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη και την κυρία Άννα Παναγιωταρέα που μας στηρίζει στον τομέα της δημοσιογραφίας, τον υπουργό και άλλους» επισημαίνοντας ότι αυτό βοηθά όλο τον κόσμο να ξέρει τι γίνεται κάθε στιγμή.
«Μέχρι τώρα, οι ανασκαφές ξέρουμε καλά ότι ήταν στα κρυφά, οι αποθήκες είναι γεμάτες ευρήματα που τι σκοπό έχουν; Μετά από δεκαετίες να μελετηθούν, κάποιες δεκαετίες να συντηρηθούν, χάνοντας έτσι την αξία τους. Για εμάς είναι καλό, η επιστήμη και ο πολιτισμός να κυκλοφορεί» υπογράμμισε.
Προχωρούν σε πλήρη αποκάλυψη των Καρυάτιδων
Μπροστά σε ένα δύσκολο έργο βρίσκονται οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, μελετώντας προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους και τον τρόπο που θα εισέλθουν στον τρίτο θάλαμο. Σύμφωνα με την ενημέρωση των δημοσιογράφων από την επικεφαλής της ανασκαφής, κυρία Περιστέρη, επκρατούν «συνθήκες σπηλαίου» ενώ εντός του Σαββατοκύριακου πιθανότατα θα αποκαλυφθούν ολόκληρες οι Καρυάτιδες.
Οι συνθήκες που επικρατούν στον τρίτο θάλαμο έχουν κάνει τους αρχαιολόγους να αναθεωρήσουν τον τρόπο εισόδου σε αυτόν τον χώρο. Όπως είχε ανακοινωθεί εδώ και μία εβδομάδα μέσα στον τρίτο θάλαμο βρίσκονται ένας αρχιτέκτονας και ένας μηχανικός οι οποίοι προσπαθούν να καταστρώσουν ένα σχέδιο υποστήλωσης και αντιστήριξης γιατί οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.
«Βρισκόμαστε» όπως δήλωσε η κυρία Περιστέρη «μπροστά σε νέα δεδομένα, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ασφάλεια για να μπορέσουν να μπουν οι εργάτες αλλά και να αποφευχθεί η κατάρρευση, οπότε αναθεωρείται ο τρόπος εισόδου».
Αυτό σημαίνει ότι θα επιχειρήσουν να μπουν πλέον από την είσοδο που υπάρχει κάτω από τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο και όχι από το άνοιγμα του. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί το χώμα, το οποίο είναι αρκετό. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η αποχωμάτωση, μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να αφαιρέσουν χώμα σε βάθος 30- 40 πόντων. Οι συνθήκες «είναι συνθήκες σπηλαίου» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Περιστέρη.
Ταυτόχρονα γίνονται εργασίες υποστήλωσης και αντιστήριξης και στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο και μάλιστα αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ολόκληρες τις δύο Καρυάτιδες καθώς κρίνεται απαραίτητο να αφαιρεθούν ακόμη δύο σειρές πέτρες από τον τοίχο σφράγισης που υπάρχει μπροστά από τις Καρυάτιδες.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο υπάρχει περίπτωση να αποκαλυφθούν ολόκληρες οι εντυπωσιακές Καρυάτιδες.
Επίσης, από το πρωί σήμερα έχει αρχίσει και η απελευθέρωση των φορτίων χώματος επάνω από τον τάφο. Επειδή υπάρχει μεγάλος όγκος χώματος που φτάνει τα 14 μέτρα σε ύψος επάνω από τον τύμβο, έχει ξεκινήσει η αφαίρεση σταδιακά ανατολικά και δυτικά από την είσοδο του αρχαίου μνημείου.
Από την Αμφίπολη πάντως διαμηνύεται ότι τα στεγανωτικά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα λειτούργησαν ικανοποιητικά κατά την προχθεσινή νεροποντή. Θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα όταν θα απομακρυνθούν τα χώματα ύψους 13 μέτρων που υπάρχουν πάνω από τον τρίτο ταφικό θάλαμο. Η απομάκρυνσή τους θα γίνει με μηχανήματα τα οποία θα έχουν μακρείς βραχίονες έτσι ώστε να μη χρειαστεί να ανέβουν εκσκαφείς πάνω στο λόφο, κάτι που δεν έγινε στην πρώτη φάση της επέμβασης.
Ώρα αποφάσεων στην Αμφίπολη
Η αυριανή θα είναι μέρα αποφάσεων στην Αμφίπολη, όπως όλα δείχνουν, καθώς οι επιστήμονες και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, θα εξετάσουν επί τόπου τη μελέτη στερέωσης για τον τρίτο θάλαμο.
Μικρές στερεώσεις γίνονται συνέχεια, όμως οι καθοριστικές εργασίες που θα επιτρέψουν τους εργάτες να μπουν χωρίς κινδύνους θα περιλαμβάνονται στη μελέτη.
Όλοι ελπίζουν πως από τη Δευτέρα οι αποχωματώσεις θα ξεκινήσουν και πάλι και θα φέρουν τους αρχαιολόγους πιο κοντά στα ευρήματα. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν καταλήξει αν ο τρίτος θάλαμος είναι ο κυρίως ταφικός. Εξετάζουν και την πιθανότητα στη βάση του να υπάρχουν σκαλοπάτια ή ράμπα που να οδηγεί σε υπόγεια κατασκευή.
Όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα λειτουργούν σωστά. Η προχθεσινή νεροποντή απέδειξε ότι η στεγάνωση μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητική. Παρ' όλα αυτά, θα γίνουν πρόσθετα αποστραγγιστικά αυλάκια στο εξωτερικό, για να αισθάνονται οι επιστήμονες πως έχουν κάνει το καλύτερο.
Πρόσθετα μέτρα θα χρειαστούν και στη συνέχεια, όταν θα έχουν απομακρυνθεί τα χώματα ύψους 13 μέτρων που έχουν συσσωρευθεί επάνω από τον τρίτο ταφικό θάλαμο. Η απομάκρυνση θα γίνει με μηχανήματα που δεν θα σκαρφαλώσουν στον λόφο, αλλά θα έχουν μακρείς βραχίονες και θα δουλεύουν από το φυσικό έδαφος.
Μιλώντας χθες στο TheToc, η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είπε ανάμεσα σε άλλα για το αν κινδυνεύει το μνημείο: «Δεν θα έλεγα ότι κινδυνεύει. Απλά πρέπει να πάρουμε εκείνα τα μέτρα που δεν θα δημιουργήσουν κίνδυνο στους εργαζομένους και στο μνημείο». Σε ερώτηση αν υπάρχει έστω και η ελάχιστη υπόνοια ότι μπορεί να υπάρχει και επόμενος θάλαμος, είπε: «Δεν ξέρω αν είναι ελάχιστη ή μέγιστη. Από τη στιγμή που ο τρίτος θάλαμος καλύπτεται με χώμα και καλύπτεται σε αρκετό ύψος, όπως είπαμε στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, θα πρέπει πρώτα να γίνει η συστηματική ανασκαφή και μετά να μιλήσουμε». «Άρα δεν είμαστε σίγουροι ούτε ότι ο τρίτος θάλαμος είναι και ο κυρίως ταφικός θάλαμος του μνημείου», ρωτήθηκε στη συνέχεια, απαντώντας: «Δεν νομίζω. Η εικόνα που έχουμε από τους ανασκαφείς δεν λέει κάτι τέτοιο».
«Αν ο τάφος έχει συληθεί, δεν μπορεί κανείς να το πει αυτήν τη στιγμή, διότι η ανασκαφή δεν έχει δώσει τα δεδομένα», τόνισε σε άλλο σημείο. Χαρακτήρισε πολύ μεγάλο όπλο της Ελλάδας το πολιτιστικό της απόθεμα, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη αποκάλυψη είναι κάτι πολύ θετικό για τη χώρα. Τέλος, σχετικά με το αν αποδειχθεί ότι ο νεκρός δεν ανήκε στο περιβάλλον του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανέφερε: «Δεν θα συμμεριστώ ποτέ μια απογοήτευση αυτού του είδους, δεδομένου του ότι το ίδιο το μνημείο με αυτά που μέχρι σήμερα έχει αποκαλύψει δηλώνει ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, ένα μνημείο με πάρα πολλές ιδιαιτερότητες που η επιστημονική κοινότητα θα συζητά για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον, ένα μνημείο που μπορεί να προσδώσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό πόρο στην περιοχή. Δεν θα συμμεριζόμουν συναισθήματα απογοήτευσης».
Με απόφασή του ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, δημιούργησε «επιτροπή συνδρομής στο έργο του υπουργείου επί θεμάτων προβολής και επικοινωνιακής διαχείρισης της ασκούμενης πολιτιστικής πολιτικής». Άμισθα μέλη είναι η Αννα Παναγιωταρέα, ως συντονίστρια, ο Βασίλειος Νταβώνης και ο Λεωνίδας Μακρής.
Πηγή: Το Βήμα, Αγγ. Κώττη, Έθνος, Έθνος 2, Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια