Από την εκδήλωση παρουσίασης του έργου της αρχαιολογικής υπηρεσίας Πρόγραμμα συνεργασίας αναπτύσσεται μεταξύ του ΤΕΕ και της Εφορείας ...
Από την εκδήλωση παρουσίασης του έργου της αρχαιολογικής υπηρεσίας |
Πρόγραμμα συνεργασίας αναπτύσσεται μεταξύ του ΤΕΕ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, λόγω της έλλειψης μηχανικών από την Εφορεία, σε μια περίοδο κατά την οποία καταγράφηκαν 31.843 επισκέπτες στο Μουσείο το 2014 και φέτος, έως και το τέλος Αυγούστου, 22.264 άτομα.
Η συνεργασία που ξεκίνησε ουσιαστικά με την απόσπαση και εναπόθεση αρχαίων κτιρίων της Κάρλας σε παρακείμενο χώρο, συνεχίζεται με την εκπόνηση μελετών για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων στο μυκηναϊκό οικισμό του Διμηνίου και διαδρομών για τη διευκόλυνση των επισκεπτών. Παράλληλα, υπάρχει πλάνο ηλεκτρονικής καταγραφής όλων των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της περιοχής μας, προκειμένου να είναι προσβάσιμη σε τουρίστες αλλά και όλες τις τεχνικές υπηρεσίες. Η σχετική ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης παρουσίασης του έργου της αρχαιολογικής υπηρεσίας η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του Βόλου.
Η τεχνική υποστήριξη του ΤΕΕ Μαγνησίας κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω των σοβαρών ελλείψεων που σημειώνονται στον αντίστοιχο τομέα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, καθώς η Αρχιτέκτονας της ίδιας Εφορείας μετακινήθηκε στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Θεσσαλίας, προκειμένου να στελεχωθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία, που παρουσίαζε σημαντικά κενά.
Στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων μετακινήθηκε ταυτόχρονα και η μηχανικός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, χωρίς ωστόσο, να υπάρξει πρόβλεψη κάλυψης των κενών που δημιουργήθηκαν, από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ταυτόχρονα, το πρόβλημα επιδεινώθηκε διότι δεν πραγματοποιήθηκαν νέες προσλήψεις και κατά συνέπεια, ο τεχνικός τομέας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, διαθέτει μόνο έναν τοπογράφο μηχανικό τη δεδομένη στιγμή.
Το τεράστιο κενό που έχει δημιουργηθεί, δυσχεραίνει το έργο της Εφορείας και για αυτό το λόγο «στραφήκαμε στο μόνο επιστημονικό αξιόπιστο φορέα, το ΤΕΕ Μαγνησίας, όπου εκθέσαμε τα προβλήματα που υπάρχουν και ζητήσαμε την τεχνική του υποστήριξη, προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα και διαδρομές επισκεπτών στον μυκηναϊκό οικισμό του Διμηνίου. Η πρόταση για συνεργασία έγινε άμεσα δεκτή και ομάδα του ΤΕΕ θα συνεργαστεί μαζί μας, προκειμένου να εκπονηθεί η σχετική μελέτη» όπως ανέφερε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Ανθή Μπάτζιου - Ευσταθίου.
Ηλεκτρική καταγραφή
Οι μελέτες στο μυκηναϊκό οικισμό του Διμηνίου είναι το πρώτο μεγάλο βήμα συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, η οποία θα συνεχιστεί με την εκπόνηση μελετών και για άλλα έργα.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί σε επόμενη φάση, πρόγραμμα ηλεκτρονικής καταγραφής προκειμένου να αποτυπωθούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και τα μουσεία, για τουριστικούς λόγους. Στόχος είναι «να υπάρχει αξιόπιστη πληροφορία για όλο το πολιτιστικό απόθεμα που εμείς προστατεύουμε ως Εφορεία, και η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, με τη βοήθεια και πάλι του Επιμελητηρίου στον τεχνικό τομέα και ελπίζουμε ότι η συνεργασία θα προχωρήσει και σε άλλα θέματα στο μέλλον» όπως επεσήμανε η κ. Μπάτζιου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της συγκεκριμένης συνεργασίας, θα καταγραφούν στο χάρτη της Μαγνησίας όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και τα μουσεία με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, πως μπορεί να τα επισκεφτεί κανείς και τι αντιπροσωπεύει το καθένα. Το υλικό της ηλεκτρονικής καταγραφής που θα προκύψει, θα μπορεί ταυτόχρονα να χρησιμοποιηθεί από το τεχνικό επιμελητήριο, την πολεοδομία και τις συναρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ολοκληρωμένη εικόνα για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους.
«Στόχος είναι να γίνει γνωστό που βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι και που υπάρχει καθεστώς προστασίας, για να το γνωρίζουν και οι μηχανικοί προκειμένου να διευκολυνθούν, στο έργο τους. Είναι λοιπόν εργαλείο αυτό και για το τεχνικό επιμελητήριο και για τις πολεοδομίες και για μας» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.
Προτάσεις του ΤΕΕ
Αναφερόμενη στο πλαίσιο συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η πρόεδρος του ΤΕΕ, Νάνσυ Καπούλα, τόνισε ότι «λόγω και της υποστελέχωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από μηχανικούς, θα συνδράμουμε ακόμη και στο μελετητικό αντικείμενο, ώστε να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση της σύνταξης των κατάλληλων μελετών, προκειμένου να διεκδικήσει η αρχαιολογική υπηρεσία χρηματοδότηση ολοκλήρωσης των υποδομών στον αρχαιολογικό χώρο Διμηνίου».
Η δεύτερη κατεύθυνση της συνεργασίας που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο φορέων, εστιάζεται στην ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων. Όπως εξήγησε η κ. Καπούλα από την πλευρά του ΤΕΕ είχε υπογραμμιστεί η ανάγκη συνένωσης, μέσω ειδικών διαδρομών, των αρχαιολογικών χώρων. «Προτείναμε, λοιπόν, στην κ. Ευσταθίου να δημιουργηθεί μικτή επιτροπή, αποτελούμενη από αρχαιολόγους και μηχανικούς, με στόχο την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων μέσω των κατάλληλων διαδρομών, ώστε αυτό να εκλάβει και ηλεκτρονική μορφή στο μέλλον, για να προσφέρουμε σωστή πληροφορία στον επισκέπτη. Είναι ένα στοίχημα το οποίο θεωρώ ότι θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα και θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να κρατήσουμε τον τουρισμό στην περιοχή μας» όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας.
Το τρίτο σκέλος, αντίστοιχα, της συνεργασίας που αναπτύσσεται, αφορά την επικαιροποίηση των καταλόγων στις περιοχές των ζωνών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η κ. Καπούλα τόνισε ότι υπάρχουν κοινές απόψεις με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας σχετικά με την αναγκαιότητα της επικαιροποίησης αλλά και της ηλεκτρονικής ανάρτησης, ώστε να υπάρχει προσβασιμότητα «σε όλους τους πολίτες για το θέμα των ακινήτων που γειτνιάζουν με αρχαιολογικούς χώρους και να γνωρίζουν ποιες περιοχές βρίσκονται στις αρχαιολογικές ζώνες» προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα που προκύπτουν εκ των υστέρων.
Επισκεψιμότητα στο Μουσείο
Με αφορμή τη παρουσίαση του έργου της αρχαιολογικής υπηρεσίας παρουσιάστηκαν τα στατιστικά στοιχεία της περσινής και της φετινής χρονιάς, τα οποία μαρτυρούν την υψηλή επισκεψιμότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου. Συγκεκριμένα, το σύνολο των επισκεπτών της περσινής χρονιάς ήταν 31.843 άτομα, σύμφωνα με τον αριθμό των εισιτηρίων που εκδόθηκαν, 23.637 από τα οποία ήταν ελευθέρας εισόδου.
Φέτος, αντίστοιχα, μέχρι και το Αύγουστο, καταγράφηκαν 22.264 επισκέπτες, εκ των οποίων οι 18298 είχαν ελεύθερη είσοδο. Τον περασμένο μήνα, αντίστοιχα, σημειώθηκε μεγάλη προσέλευση ξένων τουριστών, οι οποίοι είναι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, τα οποία επισκέπτονται την περιοχή μας. «Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διευκολύνεται η επισκεψιμότητα και οι φύλακές μας δίνουν κυριολεκτικά τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου να ανοίγει και τις Δευτέρες το Μουσείο, για κρουαζιερόπλοια και επισκέπτες» τόνισε η προϊσταμένη της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Πηγή: Γλ. Υδραίου, Ταχυδρόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια