Ο Χαράλαμπος Μπούρας Πρέπει να το παραδεχτούμε: παρασυρόμενοι στη δίνη της επικαιρότητας, εστιάζοντας στους πρόσκαιρους πρωταγωνιστές ...
Ο Χαράλαμπος Μπούρας |
Πρέπει να το παραδεχτούμε: παρασυρόμενοι στη δίνη της επικαιρότητας, εστιάζοντας στους πρόσκαιρους πρωταγωνιστές της, παραβλέπουμε εκείνο που έχει διάρκεια και τους ανθρώπους που με την αφοσίωσή τους συντελούν σε αυτό.
Ο Χαράλαμπος Μπούρας είναι ένας τέτοιος άνθρωπος. Από τους σημαντικότερους και πιο καταξιωμένους Έλληνες αρχιτέκτονες, πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, άγρυπνο μάτι των έργων που συνεχίζονται στον Ιερό Βράχο, καθηγητής αρχιτεκτονικής στο ΑΠΘ και το Μετσόβειο για χρόνια, υπεύθυνος για τις αναστηλώσεις της στοάς της Βραυρώνας, των κλιμακοστασίων του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, της Μονής Οσίου Λουκά και πόσων ακόμη έργων.
Το ντοκιμαντέρ της κίνησης πολιτών «Διάζωμα» σε σκηνοθεσία Μπάμπη Τσόκα φώτισε την αξία και την προσφορά αυτού του επιστήμονα (όπως έκανε με τον Πέτρο Θέμελη και τον Βασίλη Λαμπρινουδάκη), επιτελώντας αυτό που θα όφειλε να επιτελεί συστηματικά η πολιτεία: μια αγωγή του πολίτη στον ουσιαστικό πολιτισμό και στους θεματοφύλακές του.
Αυστηρός και σταθερός στις απόψεις του, ο Χαράλαμπος Μπούρας είναι από τους πρώτους που μίλησε για την αρχή της αναστρεψιμότητας στις αναστηλώσεις. Από τους επιστήμονες του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του οποίου η γνώμη είχε βάρος. Στο πορτρέτο-ντοκιμαντέρ του Μπ. Τσόκα μαθαίνει κανείς για το έργο του στα μνημεία της χώρας, τους δασκάλους του, τους δικούς του μαθητές. Επί τέσσερις δεκαετίες έτρεχε στον Ιερο Βράχο – ακόμη τον βλέπουν οι νεότεροι επιστήμονες να διορθώνει τα λάθη των παλαιότερων αναστηλώσεων στην Ακρόπολη. Με καθηγητές του τον Ορλάνδο, τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα, τον Πικιώνη αλλά και τον Νίκο Εγγονόπουλο, προσωπικότητες όπως ο Χ. Μπούρας μάς ενώνουν με μιαν άλλη Ελλάδα. «Η Ελληνική Σχολή Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων», λέει η μαθήτριά του Φανή Μαλλούχου-Tufano, καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης και μέλος του ΕΣΜΑ. «Σοβαρός, βαρύς, σταθερός στις αξίες και στις αρχές του», τον περιγράφει εύστοχα η Μάρω Καρδαμίτση-Αδαμη.
Γι’ αυτές τις προσωπικότητες δεν μας μιλάει κανείς.
Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια