Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δράσεις για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας πραγματοποίησε σειρά δράσεων κατά το έτος 2016, προάγοντας την εκπαίδευση μέσω του πολιτισμού. Οι δράσε...


Δράσεις για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας πραγματοποίησε σειρά δράσεων κατά το έτος 2016, προάγοντας την εκπαίδευση μέσω του πολιτισμού. Οι δράσεις που απευθύνονταν σε ομάδες διαφορετικής σύνθεσης, ενδιαφερόντων και αναγκών, υλοποιήθηκαν με τη συνέργεια πολλών φορέων και αξιοσημείωτη ανταπόκριση.

Τα προγράμματα σχεδίασαν και υλοποίησαν εννέα αρχαιολόγοι, μια φιλόλογος-μουσειολόγος, μια εκπαιδευτικός μουσειοπαιδαγωγός, ένας ζωγράφος, οκτώ συντηρητές και μια σχεδιάστρια.

1/ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

1.1/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α΄ και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης-Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων, την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, την εφημερίδα «Πελοπόννησος», την Κίνηση Πολιτών ΔΙΑΖΩΜΑ, το ΔΗΠΕΘΕ, το Μουσείο Τύπου κ.α. υλοποιήθηκαν 31 προγράμματα (μόνιμα, περιοδικά και επετειακά), τα οποία παρακολούθησαν συνολικά 4.606  παιδιά και 749 συνοδοί.

1.2/ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ και ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Πραγματοποιήθηκαν 4 σεμινάρια επιμόρφωσης ενηλίκων (για εκπαιδευτικούς, φοιτητές και για το σχολείο β’ ευκαιρίας) με συνολικό αριθμό συμμετεχόντων 113 άτομα

1.3/ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ για ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ & ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ  ΦΟΙΤΗΤΕΣ  με  συμμετοχή 264 ατόμων.

1.3.α. Μαθήματα εμβάθυνσης στη γλυπτική και τη μουσειολογία παραδόθηκαν σε φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που επισκέφθηκαν την Πάτρα ειδικά για αυτόν το σκοπό. Συμμετείχαν 55 μεταπτυχιακοί και τελειόφοιτοι με επιβλέπουσες τις καθηγήτριες Σεμέλη Πινγιάτογλου και Barbara Schmidt-Dounas.

1.3.β. Σε συνεργασία με την καθηγήτρια Αγγελική Σύρκου του Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, διοργανώθηκε σεμινάριο επιγραφικής για 50 τεταρτοετείς φοιτητές.

1.3.γ. Για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία και Πολιτισμικά Τοπία», οργανώθηκε μία πρωτότυπη έκθεση μακέτας με στόχο να διδάξει αρχές μουσειογραφικού σχεδιασμού σε 3ετείς φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Πατρών. Ύστερα από 4 εβδομάδες παράλληλης διδασκαλίας στο Μουσείο και το σπουδαστήριο του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τους καθηγητές Αρχιτεκτονικής Πάνο Δραγώνα, Πέτρο Μπαμπασίκα και Αγάπη Πρωίμου, οι φοιτητές σχεδίασαν διαφορετικές εκδοχές μιας υποθετικής  υπαίθριας έκθεσης  στο Φρούριο Ρίου και υλοποίησαν τις ιδέες τους σε μακέτες. Συμμετείχαν 40 φοιτητές. Η έκθεση μακέτας που φιλοξενήθηκε στον Οθωμανικό τρίδυμο πύργο του Φρουρίου Ρίου είχε πάνω από 100 επισκέπτες.

1.3.δ. Εξειδικευμένο σεμινάριο ιστορίας τέχνης και γλυπτικής -με άξονα τους διαφορετικούς τύπους μαρμάρων στα γλυπτά της Πάτρας- προσφέρθηκε σε φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με τον καθηγητή Κώστα Χατζηπαναγιώτου. Συμμετείχαν 15 φοιτητές και 4 μεταπτυχιακοί.

2/ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΒΟΥΝΤΕΝΗΣ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία και η εκδήλωση στο πλαίσιο των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών προσέλκυσαν συνολικά 192 άτομα.

3/ ΤΕΙΧΟΣ ΔΥΜΑΙΩΝ

Η δράση «Γνωριμία με την Ακρόπολη του Τείχους Δυμαίων» εξοικείωσε 70 μαθητές και 6 συνοδούς τους με τον αρχαιολογικό χώρο.

4/ ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ

Τα 2 εκπαιδευτικά προγράμματα προσέλκυσαν στο μνημείο 325 άτομα.

5/ ΡΩΜΑΪΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ-ΣΤΑΔΙΟ ΠΑΤΡΑΣ

92 μαθητές παρακολούθησαν 2 δράσεις με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

6/ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΕΙΡΑΣ

Στο δρώμενο «υιοθεσίας του θεάτρου» από μαθητές συμμετείχαν 1.391 άτομα.

7/ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ

Η χριστουγεννιάτικη δράση έφερε στο μουσείο 52 άτομα.

8/ ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ

308 μαθητές προσήλθαν κατά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.


Πηγή: Best

Δεν υπάρχουν σχόλια