«Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου» καταγράφουν τη διαχρονική αναζήτηση του κάλλους. Αττική ερυθρόμορφη πυξίδα (425 π.Χ.) Πως μπορεί να κ...
«Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου» καταγράφουν τη διαχρονική αναζήτηση του κάλλους. Αττική ερυθρόμορφη πυξίδα (425 π.Χ.) |
Πως μπορεί να καταγραφεί η συνεχής προσπάθεια του ανθρώπου στο πέρασμα των αιώνων, να αναζητήσει το Ωραίο και να το εντάξει στην καθημερινότητά του, αποτυπώνοντάς το σε έργα τέχνης, αντικείμενα καλλωπισμού και σκεύη καθημερινής χρήσης;
Σαράντα αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους κι ανάμεσά τους κάποια που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, όλα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ταξιδεύουν στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, ένα από τα εννέα του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).
Ζεύγος χρυσών ενωτίων (8ος αι. π.Χ.) |
Είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδεύουσας έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου», του πρώτου μουσείου της χώρας, η οποία στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα και έπειτα στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο. Την έκθεση εγκαινιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, το Σάββατο το πρωί.
Η περιοδεύουσα έκθεση ακολουθεί το σκεπτικό της ομότιτλης μεγάλης περιοδικής έκθεσης που θα εγκαινιαστεί τον Μάιο στο ΕΑΜ. Η έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου» επιδιώκει να καταγράψει τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου να αναζητήσει το ωραίο και να το εντάξει στην καθημερινότητά του, αποτυπώνοντάς το σε έργα τέχνης, αντικείμενα καλλωπισμού και σκεύη καθημερινής χρήσης. Όμως η συνεργασία του ΕΑΜ και του ΠΙΟΠ έχει σκοπό να «σπάσει» τον αθηνοκεντρισμό μας. Η περιοδεύουσα έκθεση στην ελληνική περιφέρεια και στα τρία μουσεία λειτουργεί ως «δορυφόρος», δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να απολαύσουν αρχαιότητες από τις μοναδικές συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στον δικό τους τόπο. Οπως το αγαλμάτιο της θεάς Αφροδίτης πλαισιωμένης από φτερωτούς Ερωτες που θα δούμε, κυκλαδικά ειδώλια, χρυσά κοσμήματα, κεραμική κ.ά. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει συνταγές μυροπωλών της αρχαιότητας. Η πινακίδα Γραμμικής Β γραφής με το ιδεόγραμμα του ελαίου είναι από τα ξεχωριστά εκθέματα της έκθεσης, επίσης οι μυκηναϊκοί ψευδόστομοι αμφορείς, αγγεία που εικονογραφούν την ομορφιά θεών και ανθρώπων και προορίζονταν για τη φύλαξη αρωμάτων και αρωματικών ελαίων.
Αττικός ερυθρόμορφος κωδωνόσχημος κρατήρας (4ος αι. π.Χ.) |
40 αρχαιότητες
Στο πλαίσιο της διετούς συνεργασίας του ΕΑΜ με το ΠΙΟΠ, επιλέχθηκαν σαράντα αρχαιότητες από τις Συλλογές του ΕΑΜ, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, αρκετές από τις οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό και συνιστούν σύντομα σχόλια-αναφορές σε κάποιες από τις όψεις του Ωραίου.
Εκθέματα ανάλογα με τη θεματική του Μουσείο
Το κριτήριο επιλογής τους βασίστηκε στις θεματικές των μουσείων του ΠΙΟΠ, που θα φιλοξενήσουν την περιοδεύουσα έκθεση.
Έτσι, στη Σπάρτη προβάλλεται ο καλλωπισμός του σώματος με έλαια και αρώματα, στα Ιωάννινα θα πρωταγωνιστούν τα περίτεχνα κοσμήματα, ενώ στην Τήνο θα αναδεικνύονται μαρμάρινα έργα του Κυκλαδικού πολιτισμού.
Πήλινο αγαλμάτιο της θεάς Αφροδίτης - 2ος/1ος αι. π.Χ. |
Ένα αγαλμάτιο της θεάς Αφροδίτης πλαισιωμένης από φτερωτούς Έρωτες καλωσορίζει τον επισκέπτη της έκθεσης, ο οποίος αφού περιηγηθεί στις ενότητες με τα κυκλαδικά ειδώλια, τα χρυσά κοσμήματα και την κεραμική, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει συνταγές μυροπωλών της αρχαιότητας.
Φυλλόσχημη πινακίδα Γραμμικής Β Γραφής από την Πύλο (περίπου το 1200 π.Χ.) |
Ξεχωριστή θέση στην έκθεση της Σπάρτης κατέχουν η πινακίδα Γραμμικής Β γραφής με το ιδεόγραμμα του ελαίου, μυκηναϊκοί ψευδόστομοι αμφορείς, καθώς επίσης αγγεία που εικονογραφούν την ομορφιά θεών και ανθρώπων και προορίζονταν για τη φύλαξη αρωμάτων και αρωματικών ελαίων.
Μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο γυναικείας μορφής παραλλαγής Σπεδού (2880-2300 π.Χ.) |
Ειδική σήμανση στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού συμβάλλει ώστε ο επισκέπτης να κατανοήσει τη νοηματική συνάφεια μεταξύ των αρχαιοτήτων του ΕΑΜ και των μόνιμων εκθεμάτων του Μουσείου.
Απώτερος στόχος της συνεργασίας μεταξύ του ΕΑΜ και του ΠΙΟΠ είναι οι εκθέσεις αυτές στην ελληνική περιφέρεια να λειτουργήσουν ως «δορυφόροι» του πρώτου μουσείου της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να απολαύσουν έργα-τεκμήρια του αρχαιοελληνικού πολιτισμού από τις μοναδικές συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ερυθρόμορφη όλπη από το Μόδι Λοκρίδας (440 π.Χ.) |
Το ενδιαφέρον σε αυτή τη συνεργασία είναι ο τρόπος που θα συνυπάρξουν στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού τα εκθέματα με εκείνα της μόνιμης έκθεσης. Η επιλογή τους άλλωστε βασίστηκε στις θεματικές των μουσείων του ΠΙΟΠ, που θα φιλοξενήσουν την περιοδεύουσα έκθεση, φωτίζοντας, στη Σπάρτη τον καλλωπισμό του σώματος με έλαια και αρώματα, στα Ιωάννινα τα περίτεχνα κοσμήματα και στην Τήνο τα μαρμάρινα έργα του κυκλαδικού πολιτισμού. Η έκθεση εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Ετους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.
Η περιοδεύουσα έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.
Διάρκεια έκθεσης: 18 Φεβρουαρίου έως 15 Απριλίου 2018
Πηγή: Καθημερινή, iefimerida, The TOC
Δεν υπάρχουν σχόλια