Ένα εκτενές έρθρο για τον «εγκληματολόγο» αρχαιολόγο που συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Γλασκώβης και ζει στο...
Ένα εκτενές έρθρο για τον «εγκληματολόγο» αρχαιολόγο που συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Γλασκώβης και ζει στο εξωτερικό,από τους Times.
Στον ίδιο δεν του αρέσει να τον χαρακτηρίζουν ως «Ιντιάνα Τζόουνς των κλεμμένων αρχαιοτήτων». Κι όμως, οι προχθεσινοί Times του Λονδίνου φιλοξενούν άρθρο - ύμνο για τον Έλληνα ερευνητή που ξεσκεπάζει τα κυκλώματα αρχαιοκαπηλείας διεθνώς, Χρήστο Τσιρογιάννη, εικονογραφώντας το με τον ίδιο, μια αρχαιότητα και τον ... Χάρισον Φορντ στο ρόλο του Ιντιάνα Τζόουνς.
Ένα εκτενές έρθρο για τον «εγκληματολόγο» αρχαιολόγο που συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Γλασκώβης, τον Ελληνα άνθρωπο που ζει στο εξωτερικό, φιλοξενούν οι Times, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τις περιπτώσεις παράνομων αρχαιοτήτων που ο ίδιος έχει καταφέρει να αποσυρθούν ακόμα και τελευαία στιγμή από τους καταλόγους μεγάλων οίκων δημοπρασιών.
Όπως αναφέρει το άρθρο, είναι το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο αρχαίο παρελθόν που κινητοποιεί τον Χρήστο Τσιρογιάννη ο οποίος περνά ώρες «σκανάροντας» καταλόγους δημοπρασιών κι αναζητώντας τις παράνομες και κλεμμένες αρχαιότητες.
Για τους οίκους δημοπρασιών, αναφέρον οι Times, ο Χρήστος Τσιρογιάννης είναι κάτι σαν ένα «αγκάθι». Τα χτυπήματά του έχουν οδηγήσει στο να αποσυρθούν λίγο πριν βγουν «στο σφυρί» πολλές αρχαιότητες που αποκτήθηκαν παρανόμως κυρίως από sales της Νέας Υόρκης.
«Το πράττω διότι αισθάνομαι ότι έχω ευθύνη απέναντι στους αρχαίους, τους προγόνους όλων μας», αναφέρει ο 45χρονος αρχαιολόγος στους Times. «Πολλά απ' αυτά τα αντικείμενα θάφτηκαν σε τάφους αγαπημένων προσώπων ή αφιερώθηκαν σε ιερά και ναούς για προσωπικούς συναισθηματικούς λόγους. Άπαξ και λεηλατήθηκαν, η ιστορία τους σβήστηκε για πάντα».
Σύμφωνα με το άρθρο, οίκοι δημοπρασιών εξέφρασαν τη δυσφορία τους αυτή την εβδομάδα καθ' ότι - παρά τις προσπάθειές τους να επαληθεύσουν την προέλευση των αντικειμένων που βρέθηκαν στο σφυρί - δεν τους επετράπηκε η πρόσβαση στα αρχεία που έχει στην κατοχή του ο Χρήστος Τσιρογιάννης. Ο λόγος για τα, μεταξύ άλλων, κατασχεμένα αρχεία των αρχαιοκαπήλων Τζιάκομο Μέντιτσι, Τζιανφράνκο Μπεκίνα και Σάιμς - Μιχαηλίδη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ρόμπιν Σάιμς κυριαρχούσε στην αγορά αρχαιοτήτων σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και του 1990.
O κ. Τσιρογιάννης που δουλεύει τώρα στην Ιταλία με την Ένωση για την Έρευνα Εγκλημάτων κατά της Τέχνης, ανέφερε στους Times ότι απέκτησε πρόσβαση στα συγκεκριμένα αρχεία αφ' ότου διορίστηκε από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης για να βοηθήσει στην έρευνα. Η συνεργασία του, όμως, με τις ελληνικές αρχές δεν ευοδώθηκε αφού – για προφανείς λόγους - δεν ήταν ιδιαίτερα αρεστός στο «σύστημα», και τώρα ο ίδιος κυνηγά τις παράνομες αρχαιότητες εκτός συνόρων.
«Υπάρχει μια μεγάλη επιχείρηση που παράγει εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο...», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Έλληνας ερευνητής κατακρίνοντας τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πόσο όμρφα είναι αυτά τα αντικείμενα και πόσο πολλά χρήματα μπορούν να πιάσουν.
Οι Times ζήτησαν απαντήσεις. Οι Sotheby’s, Christie’s και Bonhams αρνήθηκαν αυτό που τους καταλογίζει ο 45χρονος ερευνητής κι ανέφεραν ότι εδώ και χρόνια ζητούν πρόσβαση στα αρχεία των συγκεκριμένων αρχαιοκάπηλων, εισπράττοντας, όμως, αρνήσεις.
Πηγή: Κ. Λυμπεροπούλου, The TOC
Δεν υπάρχουν σχόλια