Το Πάνω και Κάτω Κουφονήσι, με τη Νάξο στο φόντο, όπως φαίνεται από την Κέρο Το σύμπλεγμα του Πάνω και Κάτω Κουφονησίου αποτελεί σήμερα έναν...
Το Πάνω και Κάτω Κουφονήσι, με τη Νάξο στο φόντο, όπως φαίνεται από την Κέρο |
Το σύμπλεγμα του Πάνω και Κάτω Κουφονησίου αποτελεί σήμερα έναν έντονα ανερχόμενο τουριστικό προορισμό στις Κυκλάδες. Παρά το γεγονός ότι το αρχαιολογικό του παρελθόν δεν είναι εύκολα ορατό, παραμένει ισχυρό στο φόντο των διακοπών.
Οι ανασκαφές στα δυο νησιά ξεκίνησαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, παράλληλα με τις έρευνες στο απέναντι νησί της Κέρου. Η έντονη οικοδομική δραστηριότητα στο Πάνω Κουφονήσι, επέτρεψε την ανασύσταση της αρχαιολογικής τοπογραφίας του. Τα λιγοστά αρχιτεκτονικά λείψανα, παράλληλα με τους τάφους και τα σημαντικά κινητά ευρήματα της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου (3.200-2.000 π.Χ.), δείχνουν μια ενεργή κοινότητα που διατηρεί επαφές με την κοντινή Κέρο και επικοινωνεί, μέσω ανταλλαγών, με τις υπόλοιπες Κυκλάδες αλλά και την Κρήτη, όπως και με τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
H ΝΔ πλευρά του Πάνω Κουφονησίου στα τέλη της δεκαετίας του 1960 |
Ανασκαφικές τομές σε Πρωτοκυκλαδική θέση στη ΝΔ πλευρά του Πάνω Κουφονησίου προ δεκαετίας |
Θάλαμος Πρωτοκυκλαδικού τάφου στο Πάνω Κουφονήσι (θέση Αγριλιά) με μαρμάρινη «κανδήλα» |
Κεραμικό αγγείο με μορφή τηγανιού και άγνωστη χρήση. Από τάφο στο Πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο στη θέση «Αγριλιά» |
Αρχιτεκτονικά λείψανα ρωμαϊκής περιόδου στη ΝΔ πλευρά του Πάνω Κουφονησίου |
Άποψη της ΝΔ πλευράς του Κάτω Κουφονησίου |
Η ύστερη φάση της Εποχής του Χαλκού (2η χιλιετία π.Χ.) αλλά και οι απαρχές των ιστορικών χρόνων έχουν επισημανθεί σε σωστικές ανασκαφές στα δυο νησιά ενώ στη νοτιοδυτική πλευρά του Πάνω Κουφονησίου, πολύ κοντά στη θάλασσα, είχε αναπτυχθεί εγκατάσταση των ρωμαϊκών και πρώτων βυζαντινών χρόνων που καταδεικνύει τη συνέχεια της ανθρώπινης δραστηριότητας στα Κουφονήσια κατά την αρχαιότητα.
Δείτε εδώ το αφιέρωμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την Δονούσα.
Δείτε εδώ το αφιέρωμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την Ηρακλειά.
Δείτε εδώ το αφιέρωμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την Κέρο.
Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Δεν υπάρχουν σχόλια