[Credit: AA] Κατά την διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιούνται σε έναν πύργο στην αρχαία πόλη της Διοκαισάρειας της Κιλικίας στην σημερι...
[Credit: AA] |
Κατά την διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιούνται σε έναν πύργο στην αρχαία πόλη της Διοκαισάρειας της Κιλικίας στην σημερινή επαρχία της Μερσίνης στη νότια Τουρκία, ανακαλύφθηκαν 19 αντικείμενα ηλικίας 1400 ετών.
Τα αντικείμενα βρέθηκαν μαζί με έναν σκελετό σε πολύ καλή κατάσταση. Μεταξύ άλλων βρέθηκαν περιδέραια μαζί με σταυρούς, ένα σκουλαρίκι, ένα φυλαχτό, ένα βραχιόλι και μία αλυσίδα.
Τα 19 αντικείμενα βρέθηκαν στο εσωτερικό δωμάτιο ενός πύργου που χρονολογείται στα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ. με αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ. κατά την διάρκεια εργασιών ανασκαφής και αποκατάστασης.
[Credit: AA] |
Ο Gökhan Yazgı, Γενικός Διευθυντής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu Agency (AA) ότι βρήκαν συναρπαστικά ευρήματα.
Επισημαίνοντας ότι περισσότερες πληροφορίες για τα αντικείμενα θα αποκαλυφθούν στο πλαίσιο των δοκιμών ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα και των επιστημονικών εκθέσεων που θα γίνουν, ο Yazgı δήλωσε ότι οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι τα σκελετικά κατάλοιπα ανήκουν σε ιερέα βάσει των ευρημάτων.
Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Διοκαισάρειας πραγματοποιούνται υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Ümit Aydınoğlu από το τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Μερσίνης, με την άδεια και την υποστήριξη του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων.
[Credit: AA] |
Η Διοκαισάρεια Κιλικίας ήταν μία από τις δύο ομώνυμες αρχαίες ελληνικές πόλεις που αναπτύχθηκαν στην αρχαιότητα. Η συγκεκριμένη βρίσκεται δυτικά της σύγχρονης Μερσίνης. Σύμφωνα με την παράδοση φέρεται να την ίδρυσε ο Αίας ο Τελαμώνιος, μυθικός ήρωας του Τρωικού πολέμου και αδελφός του Τεύκρου.
Αρχικά η πόλη δημιουργήθηκε γύρω από ένα αρχαίο ιερό της Όλβας, κάποιας παλαιότερης τοπικής θεότητας όπου στη συνέχεια ταυτίσθηκε με τον Δία τον Όλβιο ή Όλμπιο που αναγάγει στον Ολύμπιο και έτσι η πόλη απαντάται επίσης και με το όνομα Ολβανόπολη. Με το όνομα Διοκαισάρεια φέρεται πόλη παρά το ιερό του Ολβίου Διός από το έτος 72 μ.Χ. όταν ο τότε Αυτοκράτορας Βεσπασιανός οργάνωσε την Κιλικία σε ρωμαϊκή επαρχία. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους αποτελούσε ιδιαίτερη επισκοπική περιφέρεια.
[Credit: AA] |
Η Διοκαισάρεια ήταν κτισμένη σε ένα λεκανοπέδιο μεταξύ λόφων επί της κεντρικής ρωμαϊκής οδού που οδηγούσε στη Σελεύκεια Ισαυρίας. Ο δε ναός και το ιερό προστατευόταν από ισχυρό οχυρό με πύργους. Σήμερα στην περιοχή σώζεται τμήμα του περίλαμπρου ναού του Ολβίου Διός που πρόκειται για περίπτερο ναό με υψηλούς κίονες που φέρουν κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ., καθώς και ένας ελληνιστικός πύργος της ίδιας εποχής στα βόρεια της πόλης. Επίσης σώζονται λείψανα αρχαίου Νυμφαίου, ενός ναού αφιερωμένου στη θεά Τύχη του 1ου αιώνα, τμήματα αρχαίου θεάτρου, του 2ου αιώνα (μ.Χ.), ρωμαϊκού υδραγωγείου και της ρωμαϊκής οδού. Εκτός των τειχών της πόλης εντοπίστηκε από την αρχαιολογική έρευνα μεγάλη νεκρόπολη με λαξευτούς τάφους και σαρκοφάγους των ρωμαϊκών και των πρώτων χριστιανικών χρόνων, καθώς και αρχαία νομίσματα με το όνομα της πόλης. Εκ των αναφορών αυτών διαφαίνεται ότι η πόλη είχε ιδιαίτερη ανάπτυξη και ευημερία κόβοντας δικά της νομίσματα.
Στην Οθωμανική περίοδο, τόσο τα ερείπια όσο και η ευρύτερη περιοχή ονομάζονται Uzuncaburç λόγω του ελληνιστικού πύργου που υπήρχε στην περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια