Η αρχαιοκαπηλία είναι μια σοβαρή μορφή παράνομης δραστηριότητας, η οποία είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα για τα σχετικά κυκλώματα, αλλά συνιστά...
Η αρχαιοκαπηλία είναι μια σοβαρή μορφή παράνομης δραστηριότητας, η οποία είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα για τα σχετικά κυκλώματα, αλλά συνιστά μάστιγα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το εγκληματικό αυτό φαινόμενο πραγματεύεται ανοικτή τηλεδιάλεξη με θέμα «Το διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας: μουσεία, συλλέκτες, πανεπιστήμια και το εμπόριο της τέχνης», την οποία διοργανώνει το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022.
Ο ομιλητής Δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής και ερευνητής στο Aarhus Institute of Advanced Studies του Πανεπιστημίου Aarhus, θα αναλύσει, με βάση τη έρευνά του και την ειδικότητά του σε θέματα αρχαιοκαπηλίας και εμπορίου αρχαιοτήτων, σημαντικές παραμέτρους του θέματος. Η ανοικτή στο κοινό τηλεδιάλεξη θα αρχίσει στις 20:00 και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3BYQdkJ.
Ο ομιλητής θα παρουσιάσει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στους λόγους και στους τρόπους απόκτησης αποδεικτικών στοιχείων για την αντιμετώπιση της μάστιγας της αρχαιοκαπηλίας σε διεθνές επίπεδο. Θα αναφερθεί στους κύριους πρωταγωνιστές στον χώρο του εμπορίου αρχαιοτήτων και στους παραλήπτες/πελάτες, που μπορεί να είναι πανεπιστημιακά και άλλα μουσεία, συλλέκτες, κ.ά. Πολλές υποθέσεις ελληνικού ενδιαφέροντος (συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου) θα προβληθούν με τη χρήση απτών αποδείξεων, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί από τον ομιλητή στη διάκριση μεταξύ ακαδημαϊκής και αστυνομικής/εισαγγελικής έρευνας, καθώς και στα συχνά διαφορετικά, αλλά συνδυαζόμενα αποτελέσματά τους.
Ο Δρ Χρήστος Τσιρογιάννης είναι αρχαιολόγος με ειδικότητα τη μελέτη των διεθνών κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας και του εμπορίου αρχαιοτήτων. Το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Cambridge επικεντρώθηκε στα διεθνή κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας. Έχει εργαστεί και έχει διδάξει στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Χιλή και αλλού. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά, ενώ παράνομες αρχαιότητες που έχει ανακαλύψει έχουν επιστραφεί, μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Συρία, το Ιράκ και την Αίγυπτο.
Πηγή: Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δεν υπάρχουν σχόλια