Το Βουλευτήριο της αρχαίας Στρατονίκειας. [Credit: AA] Η αποκατάσταση της «Πόλης των μονομάχων», Στρατονίκεια , αρ χαία πόλη της Καρίας στη...
Το Βουλευτήριο της αρχαίας Στρατονίκειας. [Credit: AA] |
Η αποκατάσταση της «Πόλης των μονομάχων», Στρατονίκεια, αρχαία πόλη της Καρίας στη Μικρά Ασία, στα νοτιοανατολικά της Μύλασας και νότια του ποταμού Μαρσύα, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό. Τελευταία προσθήκη στον αρχαίο χώρο ήταν μια νέα σειρά εδωλίων στο 2.200 ετών κτήριο του Βουλευτηρίου.
Η Στρατονίκεια, η οποία βρίσκεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες αρχαίες πόλεις στον κόσμο, με ίχνη ελληνιστικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής και οθωμανικής περιόδου.
Ο καθηγητής Bilal Söğüt, επικεφαλής των ανασκαφών Στρατονίκειας και Λάγινας, δήλωσε στο Anadolu Agency (AA) ότι οι εργασίες ανασκαφής και αποκατάστασης στην αρχαία πόλη συνεχίστηκαν εδώ και 1 χρόνο.
Σύμφωνα με τον Söğüt οι εργασίες συντήρησης και μερικής αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της τοπικών αρχών, στο πλαίσιο του έργου που εκπονήθηκε πέρυσι για το Βουλευτήριο στην αρχαία πόλη.
Το κτήριο του Βουλευτηρίου χτίστηκε την ελληνιστική περίοδο και επεκτάθηκε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο με την μετατροπή του σε ωδείο, που φιλοξενούσε μουσικές δραστηριότητες όπως τραγούδι, μουσικές παραστάσεις και ποιητικούς διαγωνισμούς.
«Πρόκειται για ένα κτήριο που έχει χρησιμοποιηθεί ως Βουλευτήριο και ως Ωδείο. Στο κτήριο βρέθηκε επίσης ένα αρχαίο ημερολόγιο καθώς και κατάλογος με τα ονόματα και τις τιμές όλων των υπηρεσιών και προϊόντων που πωλούνταν στη Στρατονίκεια κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης σε ορισμένες περιοχές συνεχίζονται εδώ και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρώσουμε αυτές τις εργασίες φέτος», δήλωσε ο Söğüt.
«Προσθέσαμε νέα εδώλια για να προστατέψουμε τα υπάρχοντα κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης στο κτήριο του Βουλευτηρίου. Στην πραγματικότητα, πραγματοποιήσαμε έργα προσανατολισμένα στην προστασία των αρχαίων».
Ο Söğüt δήλωσε ότι μετά την αποκατάσταση της νότιας εισόδου του οικοδομήματος, θα επικεντρωθούν στην αναστήλωση της βόρειας εισόδου.
«Χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερο νέα υλικά. Τα εφαρμόζουμε ακριβώς όπου χρειάζεται. Οι εργασίες αναστήλωσης γίνονται περισσότερο με πρωτότυπα υλικά», είπε.
Ο Söğüt δήλωσε ότι με το συγκεκριμένο έργο, ήθελαν να επιτρέψουν στους επισκέπτες να καθίσουν στα εδώλια του κτηρίου του Βουλευτηρίου, να ξεκουραστούν και να βυθιστούν στην ιστορία της πόλης.
Πηγή: Daily Sabah
Δεν υπάρχουν σχόλια