[Credit: Olba excavation team] Στις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στην αρχαία πόλη της Όλβης (ή Διοκαισάρεια Κιλικίας) , που βρίσκεται σ...
[Credit: Olba excavation team] |
Στις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στην αρχαία πόλη της Όλβης (ή Διοκαισάρεια Κιλικίας), που βρίσκεται στην περιοχή της Μερσίνης, στα νότια της Τουρκίας, ανακαλύφθηκε ένα γυναικείο άγαλμα που πιστεύεται ότι χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ. καθώς και δύο θραύσματα ζωφόρου που απεικονίζουν μυθολογικές σκηνές.
Οι ανασκαφές, που ξεκίνησαν τον Ιούλιο, συνεχίζονται στην αρχαία πόλη, η οποία ήταν σημαντικός οικισμός κατά την ελληνιστική περίοδο.
Μια ομάδα 15 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών τέχνης, αρχαιολόγων και φοιτητών αρχαιολογίας, συνεχίζει το έργο της σε αυτήν την ιστορικά σημαντική περιοχή που κάποτε ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο. Οι ανασκαφές διευθύνονται από τον αναπληρωτή καθηγητή Yavuz Yeğin από το τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ardahan.
[Credit: Olba excavation team] |
Κατά τις φετινές συνεχιζόμενες ανασκαφές σε διάφορα σημεία της αρχαίας πόλης, ανακαλύφθηκαν δύο θραύσματα ζωφόρου. Ένα από αυτά είναι ένα γυναικείο άγαλμα που χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ., ενώ το άλλο παρουσιάζει μυθολογικές σκηνές.
Ο καθηγητής Yeğin, επικεφαλής της ανασκαφής, δήλωσε σχετικά: «Μοναδικά ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί στις ανασκαφές της φετινής περιόδου. Δεν έχουν βρεθεί παρόμοια αντικείμενα μέχρι στιγμής στην περιοχή της Κιλικίας. Το έργο μας στην αρχαία πόλη συνεχίζεται ολοταχώς».
Τα φετινά ευρήματα έχουν παραδοθεί στη Διεύθυνση του Μουσείου της Σελευκείας για περαιτέρω εξέταση και συντήρηση.
[Credit: Olba excavation team] |
[Credit: Olba excavation team] |
Τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Όλβης (ή Διοκαισάρεια Κιλικίας) βρίσκονται βαθιά στα βουνά του Ταύρου. Σύμφωνα με την παράδοση φέρεται να την ίδρυσε ο μυθικός ήρωας του Τρωικού πολέμου ο Αίας ο Τελαμώνιος, αδελφός του Τεύκρου. Τα παλαιότερα κτίσματα που ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους στην περιοχή της Όλβης χρονολογούνται στην ελληνιστική περίοδο.
Αρχικά η πόλη αυτή δημιουργήθηκε γύρω από ένα αρχαίο ιερό της Όλβης, κάποιας παλαιότερης τοπικής θεότητας όπου στη συνέχεια ταυτίσθηκε με τον Δία τον Όλβιο ή Όλμπιο που αναγάγει στον Ολύμπιο και έτσι η πόλη απαντάται επίσης και με το όνομα Ολβανόπολη.
Με το όνομα Διοκαισάρεια φέρεται πόλη παρά το ιερό του Ολβίου Διός από το έτος 72 μ.Χ. όταν ο τότε Αυτοκράτορας Βεσπασιανός οργάνωσε την Κιλικία σε ρωμαϊκή επαρχία. Η πόλη άκμασε στα ρωμαϊκά χρόνια, από τον 1ο αιώνα μ.Χ. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους αποτελούσε ιδιαίτερη επισκοπική περιφέρεια. Στην παλαιοχριστιανική περίοδο, η Όλβη ήταν η έδρα του επισκόπου που εκπροσωπούσε την πόλη κατά τη διάρκεια μεγάλων συνόδων και συνόδων.
Δεν υπάρχουν σχόλια