Ακόμη και ύστερα από 5.000 χρόνια μέσα σε σαρκοφάγους, οι μούμιες από την αρχαία Αίγυπτο εξακολουθούν να μυρίζουν ευχάριστα, σύμφωνα με επισ...
Ακόμη και ύστερα από 5.000 χρόνια μέσα σε σαρκοφάγους, οι μούμιες από την αρχαία Αίγυπτο εξακολουθούν να μυρίζουν ευχάριστα, σύμφωνα με επιστήμονες.
Ερευνητές που εξέτασαν εννέα μούμιες διαπίστωσαν ότι παρότι υπήρχε κάποια διαφορά στην ένταση της μυρωδιά τους, σε κάθε περίπτωση μπορούσε ακόμα να χαρακτηριστεί ως «ξυλώδης», «πικάντικη» και «γλυκιά».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χημική ανασύνθεση της «ευωδίας» θα επιτρέψει και σε άλλους να βιώσουν αυτά τα «αρώματα» του αρχαίου κόσμου.
![]() |
Αρώματα που εκπέμπουν οι αρχαίες αιγυπτιακές μούμιες. [Credit: E. Paolin et al.] |
«Θέλουμε να μοιραστούμε την εμπειρία που είχαμε μυρίζοντας τα ταριχευμένα σώματα, για αυτό ανακατασκευάζουμε την εσάνς για να παρουσιαστεί στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο», εξήγησε η ερευνήτρια Σεσίλια Μπεμπίπρ, μιλώντας στο BBC.
Κατά το στάδιο της ταρίχευσης, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι περιέβαλαν τις σωρούς με ευχάριστα αρώματα, θεωρώντας το βήμα αυτό σημαντικό μέρος της προετοιμασίας του πνεύματος για να εισέλθει στη μετά θάνατον ζωή.
Ταριχευτές φρόντιζαν τις σορούς των Φαραώ και των μελών της αριστοκρατίας, με έλαια, κεριά και αρώματα.
![]() |
«Θέλουμε να μοιραστούμε την εμπειρία που είχαμε μυρίζοντας τα μουμιοποιημένα σώματα», λέει η Δρ Cecilia Bembibre (αριστερά). |
«Στις ταινίες και τα βιβλία, τρομερά πράγματα συμβαίνουν σε όσους μυρίζουν ταριχευμένα κορμιά», δήλωσε η δρ Μπεμπίπρ. «Εμείς εκπλαγήκαμε από την ευωδία τους».
Οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Chemical Society την Πέμπτη, έπρεπε να «οσμιστούν» το εσωτερικό σαρκοφάγων χωρίς να επηρεάσουν κατά τα άλλα τις συνθήκες για τις μούμιες.
Ερευνητές, από το UCL και το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία, το πέτυχαν αυτό εισάγοντας ένα μικροσκοπικό σωληνάκι, ώστε να μπορέσουν να πάρουν δείγμα.
H δρ Μπεμπίπρ εξήγησε ότι οι επιστήμονες της πολιτιστικής κληρονομιάς προσπαθούν πάντα να εφαρμόζουν «μη καταστροφικούς» τρόπους για να λαμβάνουν στοιχεία.
Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευεση.
Emma Paolin, Cecilia Bembibre, Fabiana Di Gianvincenzo, Julio Cesar Torres-Elguera, Randa Deraz, Ida Kraševec, Ahmed Abdellah, Asmaa Ahmed, Irena Kralj Cigić, Abdelrazek Elnaggar, Ali Abdelhalim, Tomasz Sawoszczuk, Matija Strlič. Ancient Egyptian Mummified Bodies: Cross-Disciplinary Analysis of Their Smell. Journal of the American Chemical Society, 2025; DOI: 10.1021/jacs.4c15769
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια