Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαία κοσμήματα και αντικείμενα των Σαρματών ανακαλύφθηκαν στο Καζακστάν

Ένα χρυσό δαχτυλίδι με τη μορφή λεοπάρδαλης που ανακαλύφθηκε στο Καζακστάν. [Πηγή: Κυβέρνηση Καζακστάν] Οι αρχαιολόγοι στο Καζακστάν έκαναν ...

Ένα χρυσό δαχτυλίδι με τη μορφή λεοπάρδαλης που ανακαλύφθηκε στο Καζακστάν. [Πηγή: Κυβέρνηση Καζακστάν]
Ένα χρυσό δαχτυλίδι με τη μορφή λεοπάρδαλης που ανακαλύφθηκε στο Καζακστάν. [Πηγή: Κυβέρνηση Καζακστάν]

Οι αρχαιολόγοι στο Καζακστάν έκαναν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη, φέρνοντας στο φως πάνω από 1.000 αντικείμενα από ταφικούς τύμβους στην περιοχή Atyrau, τα οποία αποτελούνται κυρίως από χρυσά κοσμήματα, όπλα και κεραμικά. Τα ευρήματα αυτά, που χρονολογούνται στον 5ο αιώνα π.Χ., υποδηλώνουν ότι η περιοχή δεν ήταν μια περιφερειακή περιοχή, αλλά μάλλον ένα σημαντικό κέντρο του πολιτισμού των Σαρματών.

Οι ανασκαφές, οι οποίες διεξήχθησαν μεταξύ των ετών 2023 και 2024, επικεντρώθηκαν σε τρεις ταφικούς τύμβους, γνωστούς ως kurgans, συμπεριλαμβανομένου του περίοπτου χώρου «Karabau-2». Το συγκεκριμένο kurgan βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα βόρεια του Karabau στην περιοχή Qyzylqoga, έχει διάμετρο 70 μέτρα και ύψος τρία μέτρα. Στο εσωτερικό του έχουν ανακαλυφθεί εννέα τάφοι: επτά από αυτούς ήταν πολύ καλά διατηρημένοι. Με βάση τα ευρήματα και τα ταφικά έθιμα, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι τύμβοι χρησίμευαν ως χώροι ταφής για τον ενταφιασμό ατόμων υψηλού κύρους, ενδεχομένως ακόμη και βασιλικών προσώπων των Σαρματών.

Ίσως η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη ήταν ένα χρυσό βραχιόλι 370 γραμμαρίων με περίτεχνες απεικονίσεις ορεινών λεοπαρδάλων, μαζί με περισσότερα από 100 χρυσά στολίδια σαρματικού ζωώδους ύφους. Τέτοια καλλιτεχνικά σχέδια παρουσίαζαν λεοπαρδάλεις, αγριογούρουνα και τίγρεις, τα οποία μαρτυρούν τις καλλιτεχνικές παραδόσεις και τα συμβολικά μοτίβα του αρχαίου νομαδικού λαού.


Στο Καζακστάν ανακαλύφθηκαν περισσότερα από 100 χρυσά στολίδια των Σαρματών. [Credit: Κυβέρνηση Καζακστάν]
Στο Καζακστάν ανακαλύφθηκαν περισσότερα από 100 χρυσά στολίδια των Σαρματών. [Credit: Κυβέρνηση Καζακστάν]

Οι Σαρμάτες, μια αρχαία ιρανική ιππική νομαδική ομάδα που κυριάρχησε στις στέπες της Ευρασίας από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ., ήταν γνωστοί για την πολεμική τους κουλτούρα και την περίτεχνη μεταλλοτεχνία τους. Ήταν σημαντικοί στην ιστορία της περιοχής και κατά καιρούς αλληλεπιδρούσαν με παραμεθόριους πολιτισμούς όπως οι Ρωμαίοι και οι Πέρσες. Ορισμένοι Σαρμάτες θα συμμαχούσαν αργότερα με τους Γότθους και θα υπηρετούσαν ως ιππικό στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Μαζί με τα χρυσά αντικείμενα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν σιδερένια και χάλκινα όπλα, ασημένια εικονογράμματα που απεικονίζουν μια αντιλόπη ταταρική και έναν λύκο, καθώς και κεραμικά. Μεταξύ αυτών υπήρχαν δύο ξύλινα κύπελλα που ήταν εξαιρετικά καλά διατηρημένα, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο στο Καζακστάν λόγω της τάσης του ξύλου να αποσυντίθεται. Ανακτήθηκαν επίσης δύο μαύρες πέτρες αφής με χρυσές λαβές, που πιθανώς χρησιμοποιούνταν για τον έλεγχο της καθαρότητας των πολύτιμων μετάλλων.

Οι ανασκαφές επεκτάθηκαν επίσης πέρα από το Karabau-2 στους παρακείμενους τύμβους Karakuduk-1 και Karakuduk-2, όπου ανακαλύφθηκαν περαιτέρω τάφοι που περιείχαν κοσμήματα, οικιακά αντικείμενα και όπλα. Κάθε τύμβος περιείχε δέκα έως δεκαπέντε τάφους, γεγονός που υποδηλώνει την περαιτέρω σημασία της περιοχής στην τοπική κοινωνία. Οι τάφοι αποκαλύπτουν ότι οι Σαρμάτες ακολουθούσαν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των Τενγκριστών και ενταφιάζονταν με προσωπικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων όπλων και στολιδιών.


Καλλιτεχνική απεικόνιση Σαρματών πολεμιστών στο Ενδυμασίες όλων των εθνών (1882). [Credit: Public Domain]
Καλλιτεχνική απεικόνιση Σαρματών πολεμιστών στο Ενδυμασίες όλων των εθνών (1882). [Credit: Public Domain]

Η αρχαιολογική ομάδα αποτελούνταν από 20 εργάτες και πέντε μέλη του προσωπικού του μουσείου, οι οποίοι συνεργάστηκαν με ανθρωπολόγους από την Αστάνα και το Αλμάτι. Παρόλο που οι ταφικοί τύμβοι κοντά στο Karabau καταγράφηκαν για πρώτη φορά το 2005, οι πρόσφατες ανασκαφές συνέβαλαν στην κατανόηση της ιστορίας των Σαρματών. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι περίπου 500 σαρματιανοί ταφικοί τύμβοι παραμένουν στην περιοχή Atyrau.

Η σημασία αυτών των ανακαλύψεων τονίστηκε στην έκθεση «Sarmatian Gold», όπου οι αρχαιόλογοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο κοινό.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια