Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αναστηλώνεται το Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης

Το αρχαίο θέατρο πριν την αναστήλωση. Κάτω το Εκκλησιαστήριο   Ζωή ετοιµάζεται   να αποκτήσει και πάλι –23 αιώνες µετά τη γέννησή του –...

Το αρχαίο θέατρο πριν την αναστήλωση.
Κάτω το Εκκλησιαστήριο

 Ζωή ετοιµάζεται να αποκτήσει και πάλι –23 αιώνες µετά τη γέννησή του – ένα από τα µεγαλύτερα θέατρα του αρχαίου ελληνικού κόσµου, εκείνο της αρχαίας Μεσσήνης. Περισσότεροι από 1.400 λίθοι αυθεντικού 
υλικού θα πάρουν τη θέση τους στο κοίλο και θα δώσουν στο θέατρο έως το τέλος του 2011 περίπου 3.000 θέσεις. Στην αρχική του µορφή το µνηµείο που είχε 11 κερκίδες – όπως και το θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου – µπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 12.000 θεατές. 
Αναπαράσταση του Ασκληπιείου της περιοχής. 

Σήµερα στο θέατρο, που βρίσκεται σε απόσταση µόλις 50 µ. από την Αγορά της πόλης που έχτισε ο Επαµεινώνδας το 369 π.Χ., σώζονται στην αρχική τους θέση µόλις τέσσερις σειρές εδωλίων από ασβεστόλιθο. Οταν ολοκληρωθούν τα έργα στο τέλος του έτους, τα οποία θα αρχίσουν την άνοιξη µε χρηµατοδότηση του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος, το θέατρο θα έχει αποκτήσει συνολικά 24 σειρές, σύµφωνα µε τη µελέτη που υπογράφει ο αρχιτέκτονας Ηλίας Μουτόπουλος, ενώ το νέο υλικό που θα χρησιµοποιηθεί δεν θα υπερβαίνει το 30%. 

Η επέµβαση στο θέατρο της αρχαίας Μεσσήνης δεν θα αλλάξει µόνο την εικόνα του θεάτρου, αλλά και ολόκληρου του αρχαιολογικού χώρου – της µεγαλύτερης και καλύτερα διατηρηµένης ελληνιστικής πόλης στην Ελλάδα που ανασκάπτει εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες ο καθηγητής Πέτρος Θέµελης. Πριν από µία δεκαετία µόνο να φανταστεί µπορούσε κάποιος τη θέση του θεάτρου µε την εντυπωσιακή σκηνή µήκους 33 µ. και πλάτους 4 µ. και την πλακόστρωτη από πολύχρωµες λίθινες πλάκες ορχήστρα που λειτούργησε από τον 3ο αι. π.Χ. έως και τον 5ο αι. µ.Χ. Και αυτό διότι ήδη από τον 4ο αι. µ.Χ. είχε αρχίσει η λιθολόγησή του, ενώ όταν σταµάτησε να χρησιµοποιείται µετατράπηκε σε «λατοµείο» από τους κατοίκους της περιοχής. Εικόνα που δεν άλλαξε παρά µόνο όταν άρχισε η ανασκαφή του µνηµείου που είναι σηµαντικό όχι µόνο λόγω της όψης του – ήταν κοσµηµένο µε ανδριάντες γύρω από την ορχήστρα και διέθετε καµαροσκέπαστη είσοδο – αλλά και λόγω της ιστορικής του σηµασίας καθώς εκεί πραγµατοποιήθηκε η κρίσιµη συνάντηση του Φιλίππου E’ της Mακεδονίας και του στρατηγού της Συµπολιτείας Αράτου το 214 π.X., µια µέρα µετά τη λαϊκή εξέγερση και τη σφαγή των αξιωµατούχων της πόλης και διακοσίων εύπορων πολιτών. 


Μικρή περιγραφή του χώρου

 Η πόλη ιδρύθηκε από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα το 369 π.Χ. μαζί με την Αρκαδική Μεγαλόπολη . Η επίβλεψη των έργων ανατέθηκε στον Αργείο στρατηγό Επιτέλη και χτίστηκε από Μεσσήνιους . Κατά τον 4ον αιώνα π.Χ υπήρξε μια μοναδικής ακτινοβολίας πόλη. Στη γενική δομή της είναι ένας οικισμός με γεωργικό και εμπορικό χαρακτήρα, με κλειστή οικονομία, πόλη-κράτος με κοινή θρησκεία και αντίληψη ζωής. Εκτός από την Ακρόπολη υπάρχουν τρία κέντρα το θρησκευτικό, το πολιτικό, το διοικητικό και εμπορικό.
Αρκαδική Πύλη του τείχους της Αρχαίας Μεσσήνης 
Η Μεσσήνη είναι μια από τις σημαντικές σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας, που έχει ακόμη πολλά να προσφέρει. Δεν διαθέτει μόνον ιερά και δημόσια οικοδομήματα, αλλά και οχυρώσεις επιβλητικές και κατοικίες και ταφικά μνημεία. Διαθέτει, εκτός των άλλων, το σπάνιο προνόμιο να μην έχει καταστραφεί ή καλυφθεί από νεότερους οικισμούς και να βρίσκεται σε ένα κατ' εξοχήν μεσογειακό αλώβητο φυσικό περιβάλλον. Το φυσικό αυτό περιβάλλον συνδυάζει την ορεινή μεγαλοπρέπεια των Δελφών και τη χαμηλή παραποτάμια γαλήνη της Ολυμπίας, με τον δεσπόζοντα γυμνό ασβεστολιθικό όγκο της Ιθώμης, όπου η ακρόπολη, και την χαμηλή εύφορη κοιλάδα γύρω από την αρχαία πόλη. Φτάνει κανείς εκεί οδικώς από Αθήνα ακολουθώντας την οδική αρτηρία Κορίνθου - Τριπόλεως - Μεγαλοπόλεως - Καλαμάτας ή την οδική αρτηρία Κορίνθου - Πάτρα - Πύργος - Κυπαρισσία - Μελιγαλάς. Από την Ολυμπία απαιτεί διαδρομή με αυτοκίνητο μιας περίπου ώρας.
Η Αρχαία Μεσσήνη βρίσκεται 30 χιλιόμετρα Β.Δ της Καλαμάτας και 20 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Μεσσήνης. 
Η αρχαία Μεσσήνη είναι ένας αρχαιολογικός προορισμός που λίγοι γνωρίζουν σήμερα και που πραγματικά αξίζει να την επισκεφθούμε, γιατί έχουμε πολύ να δούμε και να μάθουμε…




Πηγές: Εφήμερίδα "Τα Νέα", http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4612835
Ιστοσελίδα diasnews, http://www.diasnews.com/arxmess.htm
Ιστοσελίδα ancientmessene, http://www.ancientmessene.gr/xoros.html

Δεν υπάρχουν σχόλια