Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Μαύσωλος καταφεύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια

Τα μαρμάρινα αγάλματα τα οποία θεωρείται ότι απεικονίζουν τον σατράπη της Καρίας Μαύσωλο και τη σύζυγό του Αρτεμισία, είναι δύο από τα πο...

Τα μαρμάρινα αγάλματα τα οποία θεωρείται
ότι απεικονίζουν τον σατράπη της Καρίας
Μαύσωλο και τη σύζυγό του Αρτεμισία,
είναι δύο από τα πολλά υπέροχα γλυπτά
που κοσμούσαν το εντυπωσιακό μαυσωλείο –
δημιουργίες των σπουδαίων καλλιτεχνών
Σκόπα, Βρυάξιδος, Τιμοθέου και Λεωχάρους

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ετοιμάζεται να καταθέσει η Τουρκία διεκδικώντας τον επαναπατρισμό δύο εμβληματικών γλυπτών που προέρχονται από το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου: τα αγάλματα του Μαυσώλου και της συζύγου του Αρτεμισίας.


Η είδηση έχει προκαλέσει αίσθηση στον βρετανικό Τύπο και ενώ το Βρετανικό Μουσείο που εκθέτει τα δύο αγάλματα αρνείται να σχολιάσει το γεγονός υποστηρίζοντας πως δεν έχει ενημερωθεί σχετικά, σε χθεσινό άρθρο του ο βρετανικός «Ομπζέρβερ» αντιμετώπιζε με δηκτικό τρόπο την κίνηση της Τουρκίας αφήνοντας αιχμές για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα και σχολιάζοντας πως ένα δεδικασμένο υπέρ της Τουρκίας θα μπορούσε να αποτελέσει καταστροφή για τα μουσεία ανά τον κόσμο.
Η αγωγή κατά του Βρετανικού Μουσείου θα κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 30 Ιανουαρίου και υπέρ του τουρκικού αιτήματος - το οποίο κατατίθεται από την πόλη Μποντρούμ, δηλαδή την Αλικαρνασσό.

«Ευχαριστούμε τις βρετανικές Αρχές και το Βρετανικό Μουσείο που φιλοξένησαν και διέσωσαν την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά έχει έρθει η ώρα για αυτά τα κεφαλαιώδους σημασίας έργα να επιστραφούν στη χώρα προέλευσής τους», τονίζει ο Ρεμζί Καζμάζ, δικηγόρος από την Κωνσταντινούπολη.

Δικηγόροι όμως στους οποίους απευθύνθηκε η βρετανική εφημερίδα εικάζουν πως η τουρκική πλευρά θα βασιστεί στην πρώτη παράγραφο του πρώτου άρθρου της ευρωπαϊκής σύμβασης περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αναφέρει ότι «παν φυσικό ή νομικό πρόσωπο δικαιούται σεβασμού της περιουσίας του» και εκτιμούν πως θα ασκηθεί κυρίως ηθική πίεση στη βρετανική πλευρά. Ωστόσο διατείνονται πως δεν υπάρχει προηγούμενο διεκδίκησης επαναπατρισμού αντικειμένων μέσω της νομοθεσίας περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν δημιουργηθεί δεδικασμένο υπέρ της Τουρκίας αναμένεται να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Νιγηρία θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα σπεύσουν να το αξιοποιήσουν για τον επαναπατρισμό αντιστοίχως των Γλυπτών του Παρθενώνα και των ορειχάλκινων πλακών του Μπενίν, ενώ η Τουρκία θα συνεχίσει τις «επιθέσεις» της προς άλλα μουσεία με πρώτο στόχο το αμερικανικό Γκετί.

Το Βρετανικό Μουσείο παρότι επισήμως αρνείται να σχολιάσει, επισημαίνει ότι τα διεκδικούμενα από την Τουρκία γλυπτά κατέχονται νόμιμα και πως υπάρχουν τα σχετικά φιρμάνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που το αποδεικνύουν.


Πηγή: Μ. Αδαμοπούλου, Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια