Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα δεδομένα για το Κάστρο Παλαιών στον Βόλο

Σημαντικά νέα δεδομένα, τα οποία έχουν έρθει στο φως τα τελευταία κυρίως χρόνια, στο Κάστρο των Παλαιών, περιλαμβάνουν οι δύο πολύ σημαντ...


Σημαντικά νέα δεδομένα, τα οποία έχουν έρθει στο φως τα τελευταία κυρίως χρόνια, στο Κάστρο των Παλαιών, περιλαμβάνουν οι δύο πολύ σημαντικές εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν την Τρίτη 9 Απριλίου στις 19.00 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στο κτίριο που βρίσκεται στην οδό Ερμού 136, στο Θησείο, στην Αθήνα. Εισηγήτριες θα είναι η Ασπασία Ντίνα, επί τιμή προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Κάστρο Παλαιών, νέα ευρήματα στο πλαίσιο του έργου συντήρησης και αποκατάστασης του κάστρου παλαιών Δήμου Βόλου, Νομού Μαγνησίας» και η Ευαγγελία Σκαφιδά, Αρχαιολόγος της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με θέμα «Ο οικισμός της ύστερης εποχής του χαλκού στο «Κάστρο Παλαιά Βόλου» από τις ανασκαφικές έρευνες του Δημήτρη Θεοχάρη στα νέα ευρήματα της διεπιστημονικής έρευνας».


Και στις δύο περιπτώσεις θα δοθεί έμφαση στα νέα ανασκαφικά και ευρύτερα ερευνητικά δεδομένα, τα οποία αναδεικνύουν αλλά και αποδεικνύουν την διαχρονική πορεία του μνημείου και ταυτόχρονα προσθέτουν νέες πληροφορίες, που αναμφίβολα συμπληρώνουν το παζλ της αρχαιολογικής γνώσης. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Ασπασία Ντίνα, επί τιμή προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, υπογραμμίζει ότι «κατά την διάρκεια διερευνητικών εργασιών στο πλαίσιο του έργου «Συντήρηση και αποκατάσταση Κάστρου Παλαιών Δήμου Βόλου Ν. Μαγνησίας», ενταγμένου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΕΠ)  Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος, Ηπείρου 2007-2013, προέκυψαν νέα στοιχεία τα οποία συμπληρώνουν την μορφή και την πορεία της οχύρωσης του κάστρου του Βόλου. Συγκεκριμένα, προσθέτει η ίδια, πρόκειται για μεγάλα τμήματα του τείχους, πύργους, πύλες, αγωγούς, καθώς και νέα ευρήματα που συνθέτουν τον πολεοδομικό ιστό της αρχαίας πόλης».

Επίσης, εξακριβώθηκαν οι οικοδομικές φάσεις της οχύρωσης του κάστρου, «με αποτέλεσμα να διαθέτουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της μακραίωνης και διαχρονικής διαδρομής και λειτουργίας του» επισημαίνει η κ. Ντίνα. Τα ευρήματα ήρθαν στο φως στο πλαίσιο του έργου, το οποίο συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2013. Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των υπαρχόντων τμημάτων του μνημείου, που διενεργούνται από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, επικεντρώνονται στο βόρειο ανατολικό και στο νοτιοδυτικό τμήμα, αντίστοιχα, και αναμένεται να φέρουν στο φως και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.


Διοικητικό κέντρο

Η διαχρονική πορεία του πολύ σημαντικού μνημείου του Κάστρου των Παλαιών, αρχίζει από την προϊστορική περίοδο και συνεχίζεται αδιάκοπα έως τις μέρες μας. Η αρχαιολόγος της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Ευαγγελία Σκαφιδά, τονίζει από την πλευρά της ότι «τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως, πιστοποιούν ότι πρόκειται για ένα Μυκηναϊκό κέντρο. Τα δεδομένα που πιστοποιούν το συγκεκριμένο γεγονός είναι και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, οι τοιχοδομές, το κτιριακό συγκρότημα που αποκαλύφθηκε από τον Θεοχάρη, οι πινακίδες που είναι γραμμένες σε γραμμική Β, καθώς επίσης και τα ευρήματα, που αποδεικνύουν την ύπαρξη Διοικητικού Κέντρου κατά την Μυκηναϊκή περίοδο».

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια διεπιστημονικού προγράμματος που πραγματοποιεί η ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βόλου για τον μυκηναϊκό οικισμό στα Παλαιά, βρέθηκαν πρόσφατα δύο πινακίδες Γραμμικής Β γραφής που προέρχονται από εκεί, και είναι οι πρώτες πινακίδες Γραμμικής Β από τη Θεσσαλία. Αλλάζει συνεπώς η θέση και ο ρόλος όλης της περιοχής της Θεσσαλίας, που δεν θεωρείται πλέον ως «περιφέρεια» του μυκηναϊκού κόσμου, διότι  πιστοποιείται η ύπαρξη μίας ενεργής και εγγράμματης διοικητικής αρχής μέσα στο πλαίσιο των γραφειοκρατικών πρακτικών της κοινωνίας του συγκεκριμένου οικισμού.

«Έτσι ο λόφος «Κάστρο- Παλαιά», η μόνη αδιάκοπα κατοικημένη - από τα μέσα της 3ης χιλ. π. Χ. μέχρι και σήμερα - θέση στον κόλπο του Παγασητικού, με τα εκτεταμένα νεκροταφεία της και το αρχείο της, θεωρείται ως το βορειότερο διοικητικό - αν όχι ανακτορικό, και εμπορικό κέντρο του μυκηναϊκού κόσμου» υπογραμμίζει η κ. Σκαφιδά. Αξίζει, τέλος, να υπογραμμιστεί, ότι τα νέα δεδομένα ενισχύουν και τεκμηριώνουν τα στοιχεία που προέκυψαν από τις ανασκαφές των Δημήτρη και Μαρίας Θεοχάρη, που έφεραν μεταξύ άλλων στο φως διώροφο κτιριακό συγκρότημα μυκηναϊκών χρόνων συνολικού μήκους 40,00 μ, το οποίο οι ανασκαφείς ερμήνευσαν με βάση τα μορφολογικά και λειτουργικά του χαρακτηριστικά, ως το «Ανάκτορο» της Ιωλκού.


Πηγή: Γ. Υδραίου, Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια