Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μοναδικό πήλινο φανάρι ανακαλύφθηκε σε βυζαντινό πατητήρι στο Ισραήλ

Ένα κεραμικό φανάρι διαμορφωμένο σε μικροσκοπική εκκλησία βρέθηκε στο Hamei Yoav στο νότιο Ισραήλ Οι αρχαιολόγοι που σκάβουν κοντά σε...

Ένα κεραμικό φανάρι διαμορφωμένο
σε μικροσκοπική εκκλησία
βρέθηκε στο Hamei Yoav
στο νότιο Ισραήλ

Οι αρχαιολόγοι που σκάβουν κοντά σε μια εγκατάσταση spa στο νότιο Ισραήλ αποκάλυψαν κατάλοιπα της Βυζαντινής εποχής, στα οποία περιλαμβάνονται ένα μεγάλο πατητήρι και ένα μοναδικό πήλινο φανάρι διακοσμημένο με σταυρούς.

Τα πέτρινα κατάλοιπα θα πρέπει να αποτελούσαν μια σημαντική εγκατάσταση παραγωγής κρασιού, η οποία αποτελούταν από διαμερίσματα για την αποθήκευση των σταφυλιών, από ένα πάτωμα-πατητήρι καθώς και λάκκους για τη συλλογή του παραγόμενου υγρού, όλα διάσπαρτα σήμερα σε μια έκταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων. Θα ήταν σε χρήση πριν από 1.500 χρόνια περίπου, αναφέρει η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (ΙΑΑ) σε δήλωσή της την Πέμπτη.

Το φανάρι, που βρέθηκε σε κοντινή απόσταση, περιλαμβάνει ανοίγματα στις πλευρές σε σχήμα σταυρού και οι αρχαιολόγοι που είναι επιφορτισμένοι με την ανασκαφή πιστεύουν ότι αποτελεί την μικρογραφία ενός ναού. «Όταν το φανάρι άναβε, οι σταυροί προβάλλονταν στους τοίχους και στην οροφή», δηλώνει η ΙΑΑ.

Μέρος ενός εκτεταμένου πατητηριού ήρθαν στο φως στο Ισραήλ.
Η ύπαρξη του φαναριού δείχνει ότι ο ιδιοκτήτης του πατητηριού θα πρέπει να ήταν χριστιανός, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Το πρόσφατα ανακαλυφθέν πατητήρι, μαζί με τρία άλλα που έχουν βρεθεί γύρω από το ξενοδοχείο, είναι κοντά στην αρχαία διαδρομή από το εσωτερικό της χώρας προς το λιμάνι Ashkelon, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κρασί μπορεί να εξαγόταν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.

Τα ευρήματα ήρθαν στο φως σε εγκατάσταση spa του Hamei Yoav, μεταξύ Ashkelon και Kiryat Gat, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής που διεξάγεται προκειμένου να επιτραπεί η κατασκευή ενός κήπου για υπαίθριες εκδηλώσεις.

Το βυζαντινό πατητήρι θα διατηρηθεί ως μέρος του νέου κήπου, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.


Δεν υπάρχουν σχόλια