Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πέντε νέα κτίρια ανακαλύφθηκαν στην βίλα του Αδριανού

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πέντε μνημειώδη κτίρια στη Βίλα του Αδριανού στο Τίβολι, κοντά στη Ρώμη.


Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πέντε μνημειώδη κτίρια στη Βίλα του Αδριανού στο Τίβολι, κοντά στη Ρώμη.


Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός κατασκεύασε την βίλα ως το προσωπικό του καταφύγιο μεταξύ του 38 μ.Χ. και 118 μ.Χ.. Μετά το θάνατό του το 138 μ.Χ., το κτιριακό συγκρότημα χρησιμοποιήθηκε και επεκτάθηκε από τους διαδόχους του.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero», αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει πέντε νέα κτίρια διακοσμημένα με μεγάλα αγάλματα. Ο Αδριανός σχεδίασε όλο το κτιριακό συγκρότημα με σκοπό την δημιουργία ενός εξιδανικευμένου κήπου. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης πραγματοποιούν ανασκαφές σε μια περιοχή που στο παρελθόν θεωρήθηκε ότι είναι μικρού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ενώ τη δεκαετία του 1960 χρησιμοποιήθηκε ως χώρος για κάμπινγκ.

Οι αρχαιολόγοι παρουσίασαν τα ευρήματά στο Διεθνές Συνέδριο του Κέντρου Κλασσικής Αρχαιολογίας στη Mérida της Ισπανίας. Ο διευθυντής της ανασκαφής και ερευνητής του πανεπιστημίου Sapienza, Adalberto Ottati, δήλωσε: «Αυτό που έχει βρεθεί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, διότι αυτές οι κτιριακές κατασκευές δεν έχουν καταγραφεί ποτέ ούτε καν από μελετητές όπως ο Giovanni Battista, ο οποίος μελέτησε διεξοδικά τους Ρωμαίους».

Ο Ottati αποκάλυψε ότι πριν από την ανασκαφή το μόνο ορατό μνημείο ήταν το αποκαλούμενο Μαυσωλείο της Ρεπουμπλικανικής περιόδου, ένα κυκλικό κτίριο που χρονολογείται στο 123 μ.Χ.. Υπό το φως των ανασκαφών, οι ερευνητές άλλαξαν την ερμηνεία του κτιρίου, το οποίο θεωρούν ότι πρόκειται πλέον για ένα περίπτερο-μουσείο, του οποίου η μεγαλοπρέπεια βρίσκεται στο εσωτερικό του και όχι στο εξωτερικό του. Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως πλούσια αρχιτεκτονική διακόσμηση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται κιονοστοιχία δωρικού ρυθμού, στοιχείο αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Ο Ottati υποθέτει ότι το κτίριο περιείχε αγάλματα και έργα τέχνης, και χρησιμοποιήθηκε ως μέρος παρατήρησης της ανθρώπινης ομορφιάς.

Οι αρχαιολογικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι υπάρχει μια περαιτέρω ακολουθία κτιρίων: ένας ορθογώνιος ναός, που ακολουθείται από ένα δεύτερο κυκλικό περίπτερο σε συνδυασμό με έναν άλλο ορθογώνιο ναό που στέφεται με στοά. Ο Ottati δήλωσε ότι η ρύθμιση των κτιρίων δημιουργούν διάφορες απόψεις που «παίζουν» με τη σχέση ανάμεσα στη φύση και την αρχιτεκτονική με σκοπό την αναδημιουργία των ειδυλλιακών Ελληνιστικών τοπίων που μπορεί κάποιος να δει σε ζωγραφικά έργα από την Πομπηία.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν, επίσης, εκατοντάδες κομμάτια μαρμάρινων θραυσμάτων που αποτελούν μέρος ενός κολοσσιαίου αγάλματος. Το άγαλμα έχει συναρμολογηθεί εκ νέου και οι ειδικοί υποθέτουν ότι θα μπορούσε να είναι μια αναπαράσταση της συζύγου του Αδριανού, της αυτοκράτειρας Vibia Sabina.


Οι ανασκαφικές εργασίες θα συνεχιστούν στο χώρο τον Σεπτέμβριο του 2013.


Δεν υπάρχουν σχόλια