Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του Τύμβου της Αμφίπολης

Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά από τη ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η αφαίρεση των αμμωδών...



Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά από τη ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων συνεχίζεται οριζόντια και σε όλη την έκταση του χώρου, ανάμεσα στον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες και τον τρίτο τοίχο, ώστε να επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των πιέσεων και να διασφαλίζεται σταθερά η στατική επάρκεια του μνημείου, σύμφωνα με τις αποφάσεις της διεπιστημονικής τεχνικής ομάδας. 


Σήμερα, παρουσιάζεται η πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου, από τον αρχιτέκτονα του ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Λεφαντζή με τους δύο διαφραγματικούς τοίχους επί των οποίων φέρονται, στον μεν πρώτο οι Σφίγγες, στο δε δεύτερο οι Καρυάτιδες. Οι εργασίες συντήρησης και στερέωσης τους συνεχίζονται. 


Συνεχίζονται, επίσης, οι εργασίες τεκμηρίωσης του συνόλου των αρχαιολογικών ανασκαφικών εργασιών, με ψηφιακά και συμβατικά μέσα.

Μοναδικό το μνημείο της Αμφίπολης

Ως μοναδικό τόσο σε μέγεθος όσο και σε μορφή χαρακτηρίζει το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, μιλώντας στο «Έθνος» ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, ακαδημαϊκός, Μιχάλης Τιβέριος, σημειώνοντας παράλληλα ότι σε περισσότερα από τέσσερα ταφικά σύνολα και μνημεία υπάρχουν Καρυάτιδες, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον θησαυρό των Σιφνέων στους Δελφούς.

Ο ακαδημαϊκός Μ. Τιβέριος τονίζει ότι το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης
είναι μοναδικό τόσο σε μέγεθος όσο και σε μορφή

Ο μικρός ναϊσκος που δώρισαν οι κάτοικοι της Σίφνου ήταν από ακριβό μάρμαρο Πάρου και είναι περίφημος για τον γλυπτό του διάκοσμο, που αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της ύστερης αρχαϊκής τέχνης. Στην πρόσοψη, ανάμεσα στις παραστάδες, τοποθετήθηκαν αντί για κίονες δύο αγάλματα από κόρες, χαρακτηριστικά δείγματα ιωνικής τέχνης της περιόδου. «Υπάρχουν περισσότερα μνημεία με Καρυάτιδες, δείγματα της αρχαϊκής εποχής», μας είπε ο κ. Τιβέριος προσθέτοντας ότι το μοναδικό μνημείο της Αμφίπολης κρύβει στο εσωτερικό του ένα σημαντικό πρόσωπο. Το αποδεικνύουν αυτό τόσο οι σφίγγες, όσο και οι δύο εντυπωσιακές Καρυάτιδες, ενώ όλο το ταφικό σύνολο χρονολογείται στο τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα.

Σύμφωνα με τον κ. Τιβέριο, Καρυάτιδες βρέθηκαν επίσης σε ταφικό σύνολο στην βορειοανατολική Βουλγαρία, κάτω από τον Δούναβη.

Ο καθηγητής αναφέρεται στον θαλαμοειδή τύμβο του Σβέτσαρι, που βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 και ανήκει στον βασιλιά των Γετών (σ.σ. θρακικό φύλο της βαλκανικής), Δρομιχαίτη και την σύζυγό του, που ήταν κόρη του Λυσίμαχου, στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης είναι ημίγλυφες, προσαρτημένες πάνω στους πεσσούς και είναι αρχαϊκές, μιμούνται δηλαδή τις αρχαϊκές κόρες.

Η διαφορά τους με αυτές του Σβέτσαρι είναι ότι οι τελευταίες είναι πιο «επαρχιώτικες» και όχι αρχαϊκές, αλλά στέκονται με τον ίδιο τρόπο και έχουν τον ίδιο ρόλο. Επίσης, τα ανασηκωμένα τους χέρια κάνουν το ίδιο με αυτό που έκαναν και τα ελλείποντα (δεξί και αριστερό αντίστοιχα) χέρια των Καρυάτιδων της Αμφίπολης, κρατούσαν δηλαδή, όπως δείχνει ο ελαφρά ανασηκωμένος ώμος το επιστύλιο και απέτρεπαν την είσοδο στους επιτήδειους, τυμβωρύχους ή άλλους.

Ο κ. Τιβέριος επαναλαμβάνει ότι είναι απίθανο «ένοικος» του τάφου να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, ενώ εκτιμά ότι δεν θα μπορούσε να...φιλοξενεί την Ρωξάνη και τον γιο της Αλέξανδρο, καθώς για τον μεν πρώτο οι πηγές αναφέρουν ότι τάφηκε στην Αλεξάνδρεια για τον δε Αλέξανδρο Δ' η ταφή του θα γινόταν στις Αιγές, στους τάφους των βασιλιάδων της Μακεδονίας.

Για τον ακαδημαϊκό, που τα τελευταία 20 χρόνια έχει ανασκάψει την αρχαία Σίνδο και Θέρμη, η τοποθέτηση του Λέοντα στην κορυφή του τύμβου παραπέμπει μάλλον σε κάποιον στρατηγό.

«Η εμβληματική παρουσία του Λέοντα της Αμφίπολης δείχνει προς την κατεύθυνση κάποιου σημαντικού στρατηγού της εποχής, καθώς ο Λέων εκείνη την εποχή αποτελούσε σύμβολο της πολεμικής αρετής» λέει. Μεταξύ των ονομάτων που το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί, ο κ. Τιβέριος ξεχωρίζει αυτό του Νέαρχου, αρχηγού του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και παιδικού του φίλου. Όπως αναφέρει, ο Νέαρχος είχε στενούς δεσμούς με την Αμφίπολη, που ήταν η ναυτική βάση των Μακεδόνων, καθώς εκεί τον είχε εξορίσει ο Φίλιππος Β΄, μαζί με άλλους φίλος του Αλέξανδρου.

Μελετώντας τις φωτογραφίες που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού, ο καθηγητής εκτιμά ότι ο τάφος μάλλον έχει συληθεί, «άλλωστε τα περισσότερα ταφικά μνημεία της Μακεδονίας έχουν συληθεί, ελάχιστα, όπως οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας, έχουν μείνει ανέπαφα», ενώ συνιστά ψυχραιμία στις εκτιμήσεις, υπομονή και αυτοσυγκράτηση σε όλους και αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της ανασκαφής.

«Θέλω να τονίσω ότι δεν έχω ιδίαν αντίληψη της ανασκαφής, ως εκ τούτου ό,τι λέω πηγάζει από την πληροφόρηση που έχω, όπως όλοι από τις επίσημες ανακοινώσεις. Πρέπει ωστόσο όλοι μας να είμαστε συγκρατημένοι και να μην παρασυρόμαστε από την αδημονία» ανέφερε.

«Αυτή η γη συνεχίζει να μας εκπλήσσει»

Στον τύμβο Καστά έπιασαν ξανά δουλειά χθες έπειτα από αρκετές μέρες σκαπτικά μηχανήματα και φορτωτές, μεταφέροντας χώμα από το εσωτερικό του μνημείου προς τα βουνά των αποθέσεων.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος, περνούσε την είσοδο του περιφραγμένου χώρου, συνοδευόμενος από συνεργείο ηλεκτροτεχνιτών, προκειμένου να δρομολογήσουν τις εργασίες για τη φωταγώγηση του τύμβου, ενώ φορτηγό εταιρείας οικοδομικών εργασιών μπαινόβγαινε συνεχώς, μεταφέροντας στους αρχαιολόγους εξοπλισμό για την υποστύλωση των ευρημάτων.

Οι ανακοινώσεις της Κυριακής για τις εντυπωσιακές Καρυάτιδες προσέλκυσαν χθες μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών από τις προηγούμενες μέρες. Εξω από τον περιφραγμένο χώρο κατέφθαναν συνεχώς πολίτες από τη γύρω περιοχή, αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να δουν τον κυκλικό περίβολο του μνημείου, να ζητήσουν πληροφορίες και να ανταλλάξουν εκτιμήσεις για τα μυστικά που συνεχίζει να κρύβει το χώμα της Μακεδονίας.

«Είμαι λάτρης της αρχαίας Ελλάδας, γνωρίζω για τη Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο, έχω επισκεφθεί κατ' επανάληψη τη Βεργίνα, την Πέλλα και τους Φιλίππους», είπε ο Σουηδός έμπορος Μπενκτ Μούντριβ, ο οποίος παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις για την Αμφίπολη
«Είναι κάτι πολύ μεγάλο σε μέγεθος και εντυπωσιακό σε καλλιτεχνική αξία. Δεν γίνονται τέτοιοι τάφοι για κοινούς θνητούς», είπε στο «Έθνος» ο Σουηδός έμπορος Μπενκτ Μούντριβ, ο οποίος διαθέτει παραθεριστική κατοικία στα παράλια της περιοχής και παρακολουθεί καθημερινά τις ανακοινώσεις. «Είμαι λάτρης της αρχαίας Ελλάδας, γνωρίζω για τη Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο, έχω επισκεφθεί κατ΄επανάληψη τη Βεργίνα, την Πέλλα και τους Φιλίππους», πρόσθεσε.

«Μαγικό εύρημα»

Ο Κώστας και η Βίκυ Κύρογλου, μηχανικοί από την Αθήνα, βρέθηκαν κι αυτοί εκεί για να θαυμάσουν το μνημείο. «Οι Καρυάτιδες είναι μαγικό εύρημα. Πέραν από την αισθητική, αρχαιολογική και καλλιτεχνική τους αξία, θεωρώ πως συμβολίζουν τους άρρηκτους δεσμούς της αρχαίας Μακεδονίας με την αρχαία Αθήνα και δίνουν απάντηση σε όσους θέλουν να την καπηλευτούν», είπε ο πρώτος.

«Αυτή η γη συνεχίζει να μας εκπλήσσει και να μας εντυπωσιάζει με τα ευρήματα που κρύβει», ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κ. Μελίτος, ο οποίος ωστόσο κλείνει τα αυτιά του προς το παρόν σε όσους συνδημότες του οραματίζονται από τώρα επενδύσεις και ανάπτυξη, συνιστώντας ψυχραιμία. «Με έχουν ενοχλήσει κι εμένα κάποιοι που θέλουν να αγοράσουν γη και άλλοι που με ρωτούν πώς να αξιοποιήσουν τη δική τους. Πρέπει να περιμένουμε τα ευρήματα και στη συνέχεια θα σχεδιάσουμε οργανωμένα τι μπορούμε να κάνουμε για το καλό του τόπου», επισήμανε.


Πηγή: ΥΠΠΟΑ, Μ. Ριτζαλέου, Έθνος, Β. Ιγνατιάδης, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια