Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τουρκία: Εγκληματική συντήρηση στα περίφημα ψηφιδωτά της Αντιόχειας

Τουλάχιστον δέκα ψηφιδωτά, που εκτίθενται στο Μουσείο Ψηφιδωτών στην Αντιόχεια της Τουρκίας, υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκε...


Τουρκία: Εγκληματική συντήρηση στα περίφημα ψηφιδωτά της Αντιόχειας

Τουλάχιστον δέκα ψηφιδωτά, που εκτίθενται στο Μουσείο Ψηφιδωτών στην Αντιόχεια της Τουρκίας, υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια συντήρησης σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οργή έχει προκαλέσει στην Τουρκία η είδηση ότι τουλάχιστον δέκα μοναδικής αξίας ψηφιδωτά που φυλάσσονταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Χατάι στην Αντιόχεια υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές κατά τις εργασίες συντήρησής τους.

Το σκάνδαλο ξέσπασε μετά από δήλωση του τοπικού τεχνίτη ψηφιδωτών Mehmet Daşkapan σε τοπική εφημερίδα της Αντιόχειας. «Πολύτιμα έργα της ρωμαϊκής περιόδου έχουν καταστραφεί. Έχουν μετατραπεί σε καρικατούρες των πρωτότυπων 'εργων. Μερικά είναι σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση και έχουν χάσει την πρωτοτυπία και την αξία τους», δήλωσε ο Daşkapan. Μεταξύ των κατεστραμμένων ψηφιδωτών είναι και μια ομάδα ψηφιδωτών παγκοσμίου φήμης, όπως αυτό που απεικονίζει τη θυσία του Ισαάκ και ένα ψηφιδωτό του Νάρκισσου. «Η ομάδα ψηφιδωτών που είδα δεν θα μπορούσε να ήταν το αυθεντικά ψηφιδωτά του 2ου αιώνα μ.Χ. Μερικές από τις ψηφίδες τους λείπουν, άλλες έχουν τοποθετηθεί λανθασμένα, δημιουργώντας μία παραμορφωμένη εικόνα», δήλωσε ο Daşkapan.

Τουρκία: Εγκληματική συντήρηση στα περίφημα ψηφιδωτά της Αντιόχειας

Ο Mustafa Bozdemir, αναπληρωτής διευθυντής Κληρονομιάς και Μουσείων του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού, εξέδωσε γραπτή δήλωση, λέγοντας ότι έχει συσταθεί ερευνητική επιτροπή για να εξετάσει τις καταγγελίες. Οι αρχικές εκτιμήσεις της επιτροπής έχουν οδηγήσει στην αναστολή όλων των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης. «Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το θέμα θα δημοσιευθούν με την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής», δήλωσε ο Bozdemir. 

Ο Daşkapan από την πλευρά του υπογράμμισε επίσης την επείγουσα ανάγκη αναστολής των εργασιών συντήρησης, προκειμένου να προστατευθούν τα υπόλοιπα ψηφιδωτά. «Στο νέο μουσείο εκτίθενται σήμερα περίπου το 65% των αποθεμάτων του», είπε, εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για τα πολύτιμα ψηφιδωτά, όπως αυτό του Ωκεανού και της Τηθύος, που δεν έχουν ακόμα καταστραφεί.


Πηγή: The Archaeology News Network , Α. Ανδίρα, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια