Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Φως στον βουλγαρικό γραπτό πολιτισμό

Βουλγαρικά εικονογραφημένα χειρόγραφα, 17ος αι. Από τη Μονή Αγίας  Τριάδας στο Etropole. Στο πλαίσιο των εορτασμών που ξεκίνησαν το 20...

Φως στον βουλγαρικό γραπτό πολιτισμό
Βουλγαρικά εικονογραφημένα χειρόγραφα, 17ος αι. Από τη Μονή Αγίας  Τριάδας στο Etropole.
Στο πλαίσιο των εορτασμών που ξεκίνησαν το 2013, έτος της 1150ής επετείου από την αποστολή των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μοραβία και τη δημιουργία του σλαβικού αλφαβήτου, η έκθεση «Το φως των γραμμάτων» εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, σήμερα, Τρίτη 5 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πλαισιωθούν από την ομιλία της δρος Vassia Velinova, διευθύντριας του Ιδρύματος «Ελένα και Ιβάν Ντoύιτσεβ». Χαιρετισμούς θα απευθύνουν η δρ Αικατερίνη Δελλαπόρτα, διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, και η Α. Ε. η πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, Emilia Kraleva.

Με τα σημαντικότερα σωζόμενα βουλγαρικά χειρόγραφα

Η έκθεση, που διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, και θα διαρκέσει έως τις 8 Ιουνίου, δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα «Ελένα και Ιβάν Ντoύιτσεβ» και παρουσιάζει σε εποπτικό υλικό τα σημαντικότερα σωζόμενα βουλγαρικά χειρόγραφα, που χρονολογούνται από τον 10ο  μέχρι τον 18ο αιώνα. Επίσης, περιλαμβάνει πρωτότυπα βουλγαρικά χειρόγραφα, όπως ψαλτήριο του 1692, ωρολόγιο του 1755, ειλητάριο - φυλακτό του ύστερου 17ου αιώνα.

Φως στον βουλγαρικό γραπτό πολιτισμό
Μικρογραφία  από βουλγαρικό περγαμηνό χειρόγραφο, 1356.

Φως στον βουλγαρικό γραπτό πολιτισμό
Εικόνες των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου (19ος αι.) από το Samokov
και τμήμα χειρογράφου από  το Μοναστήρι της Ρίλας.
Με αφορμή τη συνεισφορά των Αγίων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου στον εκχριστιανισμό των σλαβικών λαών και στην ανάπτυξη του βουλγαρικού γραπτού πολιτισμού, η έκθεση καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, τη στενή σχέση - ιστορική, θρησκευτική και πολιτιστική - της Βουλγαρίας με το Βυζάντιο. Άλλωστε, χάρη στη δημιουργία του σλαβικού αλφαβήτου στα τέλη του 9ου αιώνα, ξεκίνησε η πνευματική ακμή της Βουλγαρίας και η συνεισφορά της στη δημιουργία της πολιτιστικής πολυμορφίας του σύγχρονου ευρωπαϊκού κόσμου.    

Πληροφορίες

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: Βασ. Σοφίας 22 - Αθήνα, τηλ.: 213 2139500 και 213 2139572. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή: 8:00 - 20:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια