Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Γενεύη εμποδίζει δημοπρασία κλεμένου χειρογράφου, υπογεγραμμένου από τον Καλβίνο

Το χειρόγραφο αξίας 20.000 έως 30.000 δολαρίων, σύμφωνα με τους εκτιμητές, περιλαμβανόταν στη συλλογή με τις περίπου 200 εκδόσεις ...



Η Γενεύη εμποδίζει δημοπρασία κλεμένου χειρογράφου, υπογεγραμμένου από τον Καλβίνο

Το χειρόγραφο αξίας 20.000 έως 30.000 δολαρίων, σύμφωνα με τους εκτιμητές, περιλαμβανόταν στη συλλογή με τις περίπου 200 εκδόσεις της Βίβλου και παλαιά έγγραφα που είχε συγκεντρώσει ο αμερικανός θεολόγος Τσαρλς Κάλντγουελ Ράιρι, και η οποία θα τεθεί σε δημοπρασία σήμερα, 5 Δεκεμβρίου από τον οίκο Sotheby's.

Το καντόνι της Γενεύης εμπόδισε την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα δημοπρασία στη Νέα Υόρκη ενός χειρογράφου που φέρει την υπογραφή του Καλβίνου, το οποίο είχε κλαπεί εδώ και έναν και πλέον αιώνα, γράφει σήμερα η ελβετική εφημερίδα Tribune de Genève.

Πρόκειται για μια χειρόγραφη απόδειξη παραλαβής που υπέγραψε ο γάλλος θεολόγος και μεταρρυθμιστής Ιωάννης Καλβίνος στις 15 Δεκεμβρίου 1553 στη Γενεύη, του μισθού του ως υπουργού Θρησκευμάτων. 

Το χειρόγραφο αξίας 20.000 έως 30.000 δολαρίων, σύμφωνα με τους εκτιμητές, περιλαμβανόταν στη συλλογή με τις περίπου 200 εκδόσεις της Βίβλου και παλαιά έγγραφα που είχε συγκεντρώσει ο αμερικανός θεολόγος Τσαρλς Κάλντγουελ Ράιρι, και η οποία θα τεθεί σε δημοπρασία στις 5 Δεκεμβρίου από τον οίκο Sotheby's.

Οι αρχές του καντονιού ζήτησαν από τον Sotheby's να αποσύρει το χειρόγραφο εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας για την ανάκτησή του. Ο οίκος αποφάσισε να φυλάξει το χειρόγραφο μέχρι να διαπιστωθεί ο ιδιοκτήτης του. Η διαδικασία στις ΗΠΑ μπορεί να είναι μακρά και δαπανηρή δεδομένου ότι η κλοπή έγινε πριν από 100 και πλέον χρόνια.

Οι αρχές της Γενεύης δήλωσαν στην εφημερίδα ότι "προτιμούν μια διαπραγμάτευση φιλικού διακανονισμού παρά την προσφυγή στη δικαιοσύνη". Πόσο μάλλον που το έγγραφο δεν είναι μοναδικό. "Έχουμε περίπου 20 τέτοιες αποδείξεις μισθοδοσίας", παραδέχεται ο επικεφαλής των Αρχείων του καντονιού της Γενεύης Πιερ Φλούκιγκερ. "Και δεκάδες υπογραφές του Καλβίνου".

Το έγγραφο είχε ήδη πωληθεί το 1982, στη συνέχεια το 1987, πάντα από τον Sotheby's, αλλά τότε η Γενεύη δεν είχε πληροφορηθεί για τη δημοπρασία καθώς δεν υπήρχε internet.

Οι μεγάλοι οίκοι δημοπρασιών πραγματοποιούν πλειστηριασμούς σχεδόν καθημερινά αυτή την περίοδο κυρίως στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στο Λονδίνο.

Σε δημοπρασία του Christie's την Τετάρτη στη γαλλική πρωτεύουσα, το εξάσφαιρο πιστόλι με το οποίο ο γάλλος ποιητής Πολ Βερλέν επιχείρησε να σκοτώσει τον εραστή του Αρθούρο Ρεμπώ ένα απόγευμα του Ιουλίου του 1873 στις Βρυξέλλες πωλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 434.500 ευρώ. Σύμφωνα με τους εκτιμητές, η αξία αυτού του 7 χιλιοστών Lefaucheux (πασίγνωστη μάρκα της εποχής) με την ξύλινη λαβή, κυμαινόταν μεταξύ 50.000 και 60.000 ευρώ.

Πηγή: ΣΚΑΪ , Archaiologia OnLine, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια