Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πηγή έμπνευσης η αθηναία Μύρτις του 5ου αιώνα π.Χ.

Γνωρίσαμε τον καθηγητή Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη ως «πατέρα» της Μύρτιδος, της μικρής Αθηναίας που έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. 


Πηγή έμπνευσης η αθηναία Μύρτις του 5ου αιώνα π.Χ.

Γνωρίσαμε τον καθηγητή Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη ως «πατέρα» της Μύρτιδος, της μικρής Αθηναίας που έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. 

Είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε την ευθύνη να συντονίσει μια διεπιστημονική ομάδα που είχε ως έργο της να αναπλάσει το πρόσωπο της Μύρτιδος, κάτι που προκάλεσε το θαυμασμό, αφού πρώτη φορά βρεθήκαμε ενώπιον του παρελθόντος μας.

Μετά τη Μύρτιδα ήρθε η ανάπλαση της Αυγής, μιας νεαρής γυναίκας που έζησε στη Μεσολιθική Εποχή, αποτέλεσμα εξίσου εντυπωσιακό.

Στην γκαλερί Δίανθος, στο Μοναστηράκι (Ερμού 95), φιλοξενούνται έργα της Πινακοθήκης της Μύρτιδος, τα οποία έχουν δωρίσει καλλιτέχνες για να στηρίξουν το ερευνητικό έργο της ομάδας του καθηγητή. Η έκθεση «Το χαμόγελο της Μύρτιδος ως πολιτιστικό χαρακτηριστικό» θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου, θα ταξιδέψει στα Τίρανα με πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας.

«Η Μύρτις επιστρέφει 2.500 χρόνια μετά, για να μεταφέρει σε όλη τη Γη ένα πανανθρώπινο και ηχηρό μήνυμα: ότι η πρόκληση των καιρών μας είναι να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, ώστε να μην χάνονται πλέον παιδιά από τις ίδιες ασθένειες που χάθηκε και η ίδια, τον 5ο αιώνα π.Χ. Μήνυμα συγκλονιστικό! Η Μύρτις έφυγε από τυφοειδή πυρετό στη διάρκεια του λοιμού των Αθηνών και σήμερα εξακολουθούν να χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά από την ίδια ασθένεια ή από άλλες που θα έπρεπε να είχαν εξαλειφθεί ή να αντιμετωπίζονται» δηλώνει ο κ. Παπαγρηγοράκης.

«Η μικρή αθηναία Μύρτις εμπνέει σήμερα καλλιτέχνες που ενστερνίζονται το επιστημονικό μας έργο» προσθέτει ο κ. Παπαγρηγοράκης και επισημαίνει: «Το πρώτο ταξίδι της Πινακοθήκης της Μύρτιδος άρχισε από τη Magna Gallery, το 2010, για να συνεχίσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στην Ηγουμενίτσα, στο Βόλο και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών. Σήμερα, φιλοξενείται στην γκαλερί Δίανθος χάρη στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ιδιοκτήτριας, Λίνας Μεγαλούδη. Είμαι χαρούμενος και συγκινημένος για το μεγάλο ταξίδι που κάνει η Μύρτις από το παρελθόν στο μέλλον και αποκτά ισχυρούς δεσμούς με ανθρώπους από όλο τον κόσμο».

«Η Μύρτις, ως  Φίλη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, πρωτοπορεί στην εκστρατεία με τίτλο Μπορούμε! Τέλος στη φτώχεια» δηλώνει ο κ. Παπαγρηγοράκης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τον επόμενο χρόνο θα παρουσιαστεί κι άλλη μια κόρη από το μακρινό παρελθόν, η Ηδύλη. «Είναι ένα κορίτσι 5,5 χρόνων, που έζησε στη Μαγνησία στο β’ μισό του 5ου αιώνα π.Χ. Βρέθηκε σε ασύλητο, κιβωτιόσχημο τάφο με τα παιχνίδια της. Η Ηδύλη θα παρουσιαστεί ολόσωμη και σε κίνηση» προσθέτει ο κ. Παπαγρηγοράκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση «Το χαμόγελο της Μύρτιδος ως πολιτιστικό χαρακτηριστικό» είναι προσβάσιμη σε άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.

«Προσεγγίζουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία τα άτομα αυτά, διαθέτοντας φυλλάδια στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, και έχοντας διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα» τονίζει ο κ. Παπαγρηγοράκης, επισημαίνοντας επίσης ότι ένας από τους πίνακες που εκτίθενται, ένα τοπίο της Ύδρας της ζωγράφου Έφης Σούτογλου, παρουσιάζεται σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο, στο οποίο «αποτυπώνονται τα σχήματα και οι όγκοι, ώστε να μπορεί ο τυφλός να ψηλαφίσει το έργο».

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή προσπάθεια που δε σταματά εδώ. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε την παλέτα των χρωμάτων των τυφλών. Μια διεπιστημονική ομάδα εξαίρετων επιστημόνων συνεργάζεται ώστε να φτάσουμε στη δημιουργία ενός μοντέλου που θα μας επιτρέπει να αποτυπώνουμε τα χρώματα, έτσι ώστε να μπορούν να τα αντιλαμβάνονται άτομα που κάποτε είχαν την όρασή τους αλλά για διάφορους λόγους πλέον δεν μπορούν να βλέπουν. Είναι μια πρωτοποριακή και φιλόδοξη έρευνα που ελπίζουμε ότι θα αποδώσει καρπούς» δηλώνει ο καθηγητής, τονίζοντας ότι «όλη η προσπάθεια γίνεται με την αρωγή ιδιωτών».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης του ερευνητικού έργου δημιουργήθηκε και η Πινακοθήκη της Μύρτιδος, που, όταν αποκτήσει μόνιμη στέγη, θα φιλοξενεί πίνακες, γλυπτά, χαρακτικά και 2.000 τόμους-βιβλία τέχνης, που δωρίζει ο Μιχάλης Δουλγερίδης. «Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για να αποκτήσει η Πινακοθήκη τη μόνιμη στέγη που της αρμόζει. Πολλοί Έλληνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν εκφράσει την πρόθεση να στηρίξουν την προσπάθειά μας» δηλώνει ο κ. Παπαγρηγοράκης, προσθέτοντας ότι η συλλογή ξεκίνησε από 28 πίνακες και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 80 έργα.


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια