Οι τέφρες που βρήκαν αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Σμύρνης προέρχονται από απόσταση περίπου 270 χιλιομέ...
Οι τέφρες που βρήκαν αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Σμύρνης προέρχονται από απόσταση περίπου 270 χιλιομέτρων, όπου έλαβε χώρα μια εκ των μεγαλυτέρων ηφαιστειακών εκρήξεων στη καταγεγραμμένη ιστορία.
Η αρχαία πόλη της Σμύρνης που εντοπίζεται στη καρδιά της περιοχής Bayraklı της σύγχρονης πόλης, ιδρύθηκε πριν από 5.000 χρόνια από την ελληνική φυλή των Αιολέων και κατοικήθηκε αργότερα από τους Ίωνες. Ήταν ένα σημαντικό λιμάνι και εμπορική βάση στην ακτή του Αιγαίου με καλές εσωτερικές συνδέσεις με την ηπειρωτική χώρα.
Η περιοχή έχει ανασκαφεί συνεχώς από τα τέλη του 19ου αιώνα με αρχαιολογικές αποστολές που αρχίζουν στα τέλη της δεκαετίας του 1920.
Μια νέα ανασκαφή στην αρχαία πόλης της Σμύρνης που ξεκίνησε το 2007 κατάφερε να αποκαλύψει διάφορα σημαντικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένης των τεφρών της έκρηξης που έλαβε χώρα πριν από 3.600 χρόνια.
Ο καθηγητής Cumhur Tanrıver, επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας της Σμύρνης, δήλωσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι τα ίχνη των τεφρών θα ρίξουν φως στην ιστορία της περιοχής. «Στη φετινή ανασκαφική περίοδο βρέθηκαν τέφρες από το ηφαίστειο της Σαντορίνης, γνωστή στην ιστορία ως Μινωική έκρηξη καθώς υπήρξε η μεγαλύτερη έκρηξη ηφαιστείου εδώ και 10.000 χρόνια», δήλωσε ο Tanrıver, προσθέτοντας ότι το υλικό έχει μεταφερθεί για έρευνα στο τμήμα Γεωγραφίας του πανεπιστημίου Ege.
Ο Tanrıver σημείωσε ότι η ηφαιστειακή έκρηξη στη Σαντορίνη εξαπλώθηκε στην περιοχή και προκάλεσε τσουνάμι σε όλο το Αιγαίο, προκαλώντας την κατάρρευση του μινωικού πολιτισμού στην Κρήτη.
«Η εξέταση των τεφρών θα μας δώσει την ευκαιρία να δούμε πώς επηρέασε τη Σμύρνη η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης και πώς επηρέασε τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους. Θα μπορέσουμε να ταξινομήσουμε χρονολογικά κάποια ιστορικά γεγονότα στη Σμύρνη για τα οποία δεν μπορούσε να ορίσουμε μια ακριβή ημερομηνία μέχρι σήμερα», είπε.
Ο καθηγητής τόνισε ότι έχει βρεθεί αρχαία ελληνική οικία που θα επιτρέψει στους αρχαιολόγους να καταλάβουν πώς οι άνθρωποι κατασκευάζαν τα σπίτια τους εκείνη την εποχή αλλά και τον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό.
«Ο ναός της Αθηνάς, που θεωρείται ο πρώτος μεγάλος αρχαίος ελληνικός ναός στην Ανατολία, βρίσκεται εδώ», ανέφερε ο Tanrıver.
Περίπου 100 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών και εμπειρογνωμόνων από την Τουρκία και το εξωτερικό, συμμετέχουν στην ανασκαφή της Σμύρνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια