Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πήλινη σφραγίδα βρέθηκε στις Κλαζομενές

[Credit: DHA] Μια σφραγίδα που ανήκει στην πόλη των Κλαζομενών βρέθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη στα Βουρλά...

Πήλινη σφραγίδα βρέθηκε στις Κλαζομενές
[Credit: DHA]

Μια σφραγίδα που ανήκει στην πόλη των Κλαζομενών βρέθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη στα Βουρλά της Σμύρνης.

Ο καθηγητής Yaşar Ersoy, επικεφαλής της ανασκαφής δήλωσε σχετικά: «Βρήκαμε μια πήλινη σφραγίδα 2.400 ετών με χαραγμένο τον θεό Ήλιο Απόλλωνα από τον 4ο αιώνα π.Χ.».

Το ελαιοτριβείο που βρέθηκε στην αρχαία πόλη και που είναι ένα από τα παλαιότερα εργαστήρια της περιοχής του Αιγαίου που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα, δείχνει την ύπαρξη μαζικής παραγωγής κεραμικών κατά την αρχαιότητα. Χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ.

Από το 2007 και μετά, τη διεύθυνση ανασκαφών στις Κλαζομενές έχει αναλάβει ο καθηγητής Dr. Yaşar Ersoy. Ο Ersoy δήλωσε ότι οι Κλαζομενές είναι ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο και κέντρο παραγωγής κεραμικών. «Χάρη στη μεγάλη ποικιλία ευρημάτων που προέκυψαν κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην αρχαία πόλη, κατανοούμε σήμερα τις διαστάσεις αυτής της δραστηριότητας».


Πήλινη σφραγίδα βρέθηκε στις Κλαζομενές
[Credit: DHA]


Τονίζοντας ότι βρέθηκαν σημαντικά αντικείμενα στις φετινές ανασκαφές, ο καθηγητής Ersoy προσθέτει: «Βρήκαμε μια πήλινη σφραγίδα με χαραγμένο το κεφάλι του θεού Ήλιου Απόλλωνα, τον οποίο γνωρίζουμε και από τα νομίσματα των Κλαζομενών.

Αυτή η σφραγίδα είναι το πρώτο παράδειγμα. Γιατί γνωρίζουμε αγγεία που σφραγίστηκαν με σφραγίδες που δημιουργήθηκαν από νομίσματα που σχετίζονται με την πόλη, αλλά η σφραγίδα δεν βρέθηκε ποτέ. Μπορούμε να πούμε ότι βρέθηκε η πρώτη σφραγίδα της πόλης που χρονολογείται στην προχριστιανική περίοδο. Είναι μια σφραγίδα 2.400 ετών από τον 4ο αιώνα π.Χ.».


Ο καθηγητής Yasar Ersoy. [Credit: DHA]
Ο καθηγητής Yasar Ersoy. [Credit: DHA]

Ο αρχαιολογικός χώρος των Κλαζομενών, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται εν μέρει στο νησί της Καραντίνας, είναι μία από τις δώδεκα πόλεις της Ιωνίας.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού μεταξύ των ετών 1979-1980 και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Οι Κλαζομενές ιδρύθηκαν από αποίκους με αρχηγό τον Πυρφόρο από την Κολοφώνα. Πολύ γρήγορα, άκμασαν και προόδευσαν σε μια μεγάλη και πολυάνθρωπη πόλη, με σημαντικά πλούτη, όπως διαφαίνεται και από τις ονομαστές αποικίες που ίδρυσε (τα Άβδηρα στη Θράκη και τη Ναύκρατη στην Αίγυπτο), αλλά και από τον «θησαυρό» που αφιέρωσε στους Δελφούς. Οι Κλαζομενές συμμετείχαν στην Α' Αθηναϊκή Συμμαχία, ενώ ήρθαν σε αντίθεση με τους κατοίκους της μικρασιατικής Κύμης για την κυριότητα της Λεύκης.

Από το 380 π.Χ. οι Κλαζομενές ήταν κάτω από την περσική κυριαρχία, μέχρι που καταλήφθηκαν από τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος ένωσε την πόλη με το απέναντι ομώνυμο νησάκι χτίζοντας ένα κυματοθραύστη, λείψανα του οποίου σώζονται ακόμα και σήμερα. Αργότερα, οι Κλαζομενές υπάχθηκαν στο βασίλειο των Πτολεμαίων και κατόπιν στους βασιλιάδες της Περγάμου. Μετά τον Πρώτο Μιθριδατικό Πόλεμο η πόλη υπέφερε από αλλεπάλληλες επιθέσεις πειρατών. Κατά τη ρωμαϊκή εποχή κηρύχθηκε «ελεύθερη πόλη» και διατηρήθηκε και στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία με το όνομα Κλαζομένη.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια