Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κύπρος: Αρχαιολογική έρευνα επιβεβαιώνει ότι Αρχάγγελος και Λαρούμενα στην Καλαβασό είχαν αυξημένες δυνατότητες αποθήκευσης

Νέος εντοπισμένος τοίχος, καθαρισμένος από χόρτα, θέση Λαρούμενα. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακ...

Νέος εντοπισμένος τοίχος, καθαρισμένος από χόρτα, θέση Λαρούμενα.
Νέος εντοπισμένος τοίχος, καθαρισμένος από χόρτα, θέση Λαρούμενα.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η επιφανειακή έρευνα που πραγματοποίησε το Αρχαιολογικό Ερευνητικό Πρόγραμμα Καλαβασός-Λαρούμενα και Αρχάγγελος (K-LAARP) υπό την διεύθυνση της Δρος Mara Horowitz στις δύο αυτές τοποθεσίες στην Καλαβασό. 

Το K-LAARP εξέτασε τα πλατώματα στους λόφους βορειοδυτικά της Καλαβασού τον Ιούλιο του 2022 και κατέγραψε σημαντικά αρχαιολογικά κατάλοιπα της Μέσης Εποχής του Χαλκού (περίπου 2000-1650 π.Χ.), ιδιαίτερα της ελάχιστα γνωστής μεταβατικής φάσης μεταξύ της Μέσης και Ύστερης Εποχής του Χαλκού (περ. 1650-1050 π.Χ.). Στις θέσεις αυτές, οι οποίες βρίσκονται περίπου 0,25 χλμ. βορειοδυτικά της Καλαβασού, είχε διαπιστωθεί από το Πρόγραμμα Επισκόπησης της κοιλάδας του Βασιλικού Ποταμού ότι υπήρχαν άφθονα αντικείμενα της Μέσης Εποχής του Χαλκού και, σε κάποια τεμάχια, αντικείμενα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Περιορισμένης έκτασης ανασκαφές το 1993 από τον Dr I. Todd αποκάλυψαν επίσης αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της Μέσης Εποχής του Χαλκού στη θέση Λαρούμενα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών τοίχων πάχους ενός μέτρου, φαινόμενο εξαιρετικά ασυνήθιστο για εκείνη την περίοδο.


Λίθινα στοιχεία στο δρόμο, θέση Λαρούμενα.
Λίθινα στοιχεία στο δρόμο, θέση Λαρούμενα.

Όστρακο Πρώτο-Λευκόχριστης κεραμικής, θέση Αρχάγγελος.
Όστρακο Πρώτο-Λευκόχριστης κεραμικής, θέση Αρχάγγελος.

Κατά το 2022, το K-LAARP επανεντόπισε προηγούμενες ανασκαφές και αναγνώρισε αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και χαρακτηριστικά ορατά στην επιφάνεια και στις διαβρωμένες πλαγιές και στις δύο τοποθεσίες, ενώ παράλληλα αξιολόγησε τα δεδομένα για ενδεχόμενη μελλοντική ανασκαφή. Η παρουσία κεραμικών της πρώιμης Ύστερης Εποχής του Χαλκού, όπως το «Πρωτο-Λευκόχριστο Ρυθμό» επιβεβαίωσε τη χρονολόγηση μιας νεοανακαλυφθείσας κατασκευής στη θέση Αρχάγγελος σε αυτή την κρίσιμη μεταβατική περίοδο. Παρατηρήθηκαν και στις δύο θέσεις άφθονα θραύσματα από εξαιρετικά μεγάλους πίθους του Ερυθρόχριστου Ρυθμού της Μέσης Εποχής του Χαλκού, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες έρευνες που διαπίστωσαν ότι οι θέσεις Αρχάγγελος και Λαρούμενα είχαν πολύ περισσότερα μεγάλα πιθάρια από οποιαδήποτε άλλη θέση της Μέσης Εποχής του Χαλκού στην κοιλάδα του Βασιλικού και έτσι, πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες αποθήκευσης. 


Κατασκευή της Μέσης Εποχής του Χαλκού ΙΙΙ-Ύστερης Εποχής του Χαλκού ΙΑ, θέση Αρχάγγελος.
Κατασκευή της Μέσης Εποχής του Χαλκού ΙΙΙ-Ύστερης Εποχής του Χαλκού ΙΑ, θέση Αρχάγγελος. 

Ο στόχος του K-LAARP είναι να μελετήσει τις αλλαγές στα κοινωνικά συστήματα στην Κύπρο κατά τη μετάβαση από τη Μέση στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού μέσω των δεδομένων που σχετίζονται με τη δημόσια αρχιτεκτονική και την κεντρική αποθήκευση. Οι τοποθεσίες Λαρούμενα και Αρχάγγελος πρέπει να είναι προγονικές της πλούσιας πόλης της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στη θέση Άγιος Δημήτριος στην Καλαβασό.


Πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια