Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη των Αιζανών, που περιλαμβάνεται στον Υποψήφιο Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2012, συνεχίζο...
Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη των Αιζανών, που περιλαμβάνεται στον Υποψήφιο Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2012, συνεχίζονται στο Ρεύμα του Πενκάλα, στην αρχαία αγορά και το θέατρο.
Η ανασκαφική ομάδα εντατικοποίησε τις εργασίες της στην όχθη του ποταμού Πενκάλα. Ο Δρ Gökhan Coşkun, Διευθυντής των ανασκαφών, έχει αποκαλύψει συναρπαστικά ευρήματα στα ερείπια της αρχαίας γέφυρας.
Κατά τις φετινές ανασκαφές βρέθηκε για πρώτη φορά ολόκληρο άγαλμα ύψους 210 εκατοστών. Για αυτό το άγαλμα, οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι πρόκειται «σχεδόν το μοναδικό άθικτο άγαλμα που έχουμε βρει μέχρι στιγμής». Το άγαλμα, που είναι το μοναδικό που έχει βρεθεί στην περιοχή, απεικονίζει έναν άνδρα και έχει ύψος 210 εκατοστά. Μόνο το μισό του βάθρο και το ένα πόδι του λείπουν. Τα υπόλοιπα μέρη έχουν διατηρηθεί πλήρως μέχρι σήμερα. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να βρουν αυτό το κομμάτι του αγάλματος που λείπει στις ανασκαφικές εργασίες που θα γίνουν το 2023.
Κατά τις ανασκαφές ανακαλύφθηκαν επίσης κεφαλές αγαλμάτων που απεικονίζουν τον Έρωτα, τον Διόνυσο και τον Ηρακλή. Οι αρχαιολόγοι θεώρησαν αρχικά ότι η κεφαλή του Ηρακλή που βρήκαν φέτος ανήκε στο σώμα του ημίθεου που βρέθηκε στο ίδιο μέρος το 2020. Ωστόσο, τα τμήματα δεν ταίριαζαν μεταξύ τους.
Δηλώνοντας ότι η αποκατάσταση της μαρμάρινης γέφυρας της Ρωμαϊκής περιόδου ολοκληρώθηκε κατά τις ανασκαφές στον ποταμό Πενκάλα, ο Δρ Gökhan Coşkun δήλωσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες στη γέφυρα Νο. 3, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς.
Ο Δρ Coşkun δήλωσε χαρακτηριστικά: «Από την προηγούμενη ανασκαφική περίοδο, βρίσκουμε πολλά μεγάλα και μικρά μαρμάρινα γλυπτά σε αυτόν τον χώρο, μερικά από τα οποία, αν ήταν ολοκληρωμένα, θα έφταναν τα 3-3,5 μέτρα σε ύψος. Κατά την ανασκαφική περίοδο του 2022, αποκαλύψαμε πολλά τετράγωνα μπλοκ που ανήκουν στη γέφυρα που την ονομάσαμε συμβατικά Νο. 3. Κατά τη διάρκεια αυτών των εργασιών δεν συναντήσαμε μόνο κομμάτια της γέφυρας. Βρήκαμε ένα ηλιακό ρολόι και πολλά τμήματα μαρμάρινων αγαλμάτων».
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν σε αυτήν την περιοχή χρονολογούνται σε διαφορετικές περιόδους χρόνια, αλλά τα γλυπτά χρονολογούνται γενικά στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.
Οι Αιζανοί
Η αρχαία πόλη των Αιζανών ήταν το κύριο οικιστικό κέντρο της αρχαίας Φρυγίας. Βρίσκεται εκεί που είναι σήμερα το Τσαβνταρχισάρ, κοντά στην Κιουτάχεια, δίπλα στον ποταμό Πενκαλάς, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων. Κατά τις ανασκαφές που έγιναν γύρω από το Ναό του Διός, αποκαλύφθηκαν ίχνη οικισμού που χρονολογούνται στο 3.000 π.Χ. Κατά την ελληνιστική περίοδο, η περιοχή αυτή υπαγόταν εναλλάξ στην Πέργαμο και τη Βιθυνία, αλλά το 133 π.Χ. πέρασε στη ρωμαϊκή κυριαρχία. Η πόλη ήταν ένα σημαντικό πολιτικό και οικονομικό κέντρο στη ρωμαϊκή εποχή.
Ήταν μια από τις σημαντικές πόλεις της ρωμαϊκής περιόδου με τον ναό του Διός, το συγκρότημα σταδίων-θεάτρου και το Macellum. Ο Ναός του Δία, χτισμένος σε λόφο, θεωρείται το σημαντικότερο θρησκευτικό οικοδόμημα της πόλης, είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους ναούς του θεού Δία παγκοσμίως.
Πηγή: Arkeofili, Daily Sabah
Δεν υπάρχουν σχόλια