Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο αρχαιολογικός χώρος του «Ρωμαϊκού Βαλανείου» στη Ραφήνα: μία σημαντική θέση αρχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά της

Οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα έχουν τη χαρά και την τιμή να σας προσκαλέσουν στη διάλεξη του κ. Στυλιανού Κατάκη, Αναπληρωτή ...

Ο αρχαιολογικός χώρος του «Ρωμαϊκού Βαλανείου» στη Ραφήνα: μία σημαντική θέση αρχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά της

Οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα έχουν τη χαρά και την τιμή να σας προσκαλέσουν στη διάλεξη του κ. Στυλιανού Κατάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας, με τίτλο: «Ο αρχαιολογικός χώρος του «Ρωμαϊκού Βαλανείου» στη Ραφήνα: μία σημαντική θέση αρχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά της».


Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά με χρήση του προγράμματος για τηλεδιασκέψεις Zoom, την Τετάρτη 18/01/2023, ώρα 20:00 και στη διεύθυνση: 

https://us02web.zoom.us/j/9901950540?pwd=Zm5DamMycGpWc1FFSXBsdG9Qa3BEQT09

Meeting ID: 990 195 0540 

Passcode: 5mqKeU 

Αυτόματος περιορισμός συμμετοχών του Zoom: 100 άτομα. 

Θα είναι μεγάλη χαρά μας να συμμετέχετε όλες και όλοι πολυπληθέστατα!


Περίληψη: 

Ο αρχαιολογικός χώρος του «Ρωμαϊκού Βαλανείου» της Ραφήνας βρίσκεται στην είσοδο της σημερινής πόλης, βόρεια του Μεγάλου Ρέματος και, κοντά στη διασταύρωσή της λεωφόρου Αλ. Φλέμινγκ με την οδό Δημοκρατίας. Στον χώρο, μερικώς ανεσκαμμένο κατά τη δεκαετία του 1970 από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, λαμβάνει χώρα συστηματική ανασκαφή που πραγματοποιεί από το 2013 το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, υπό τη διεύθυνση του αν. καθ. Κλασικής Αρχαιολογίας Στ. Κατάκη, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Απικής του ΥΠΠΟΑ, με υπεύθυνο τον Δρ. Β. Νικολόπουλο. 

Συγκεκριμένα, το κεντρικό τμήμα του χώρου καταλαμβάνει ένα λουτρικό οικοδόμημα, αρκετά εκτεταμένο κατά τον 2° αι. μ.Χ., που περιορίστηκε σταδιακά το 3° και τον 4°-6° αι. μ.Χ., και παρουσιάζει δείγματα πλούσιας κατασκευής (χώρο με ψηφιδωτό δάπεδο και άλλους με ορθομαρμάρωση}. Το βαλανείο πλαισιώνεται από βοηθητικό, θολωτό διάδρομο, δεξαμενές και χώρους με πλακόστρωτα δάπεδα, ίσως αποθηκευτικούς. Βορειότερα εντοπίζονται 2 κεραμικοί κλίβανοι. Ανατολικότερα βρίσκεται ένα ελαιουργείο με τη μοναδική ενεπίγραφη λεκάνη σύνθλιψης του ελαιοκάρπου που χρονολογείται αμέσως μετά το 212 μ.Χ. Τμήματα τοίχων διακρίνονται σε παλαιότερες διερευνητικές τομές στον χώρο, ενώ αρχιτεκτονικά μέλη παλαιότερων κτηρίων βρίσκονται ενσωματωμένα στις υστερορωμαϊκές κατασκευές. Όλο το βορειοανατολικό τμήμα του οικοπέδου καταλαμβάνει ένα μεγάλο επίμηκες, ορθογώνιο οικοδόμημα με αψίδα στη δυτική του πλευρά. Αν και μικρό τμήμα του συμβατικά λεγόμενου «Βορειοανατολικού Κτηρίου», έχει ανασκαφεί, θεωρούμε πιθανό ότι αποτελούσε ένα μεγάλο αποθηκευτικό χώρο της Ύστερης Αρχαιότητας. 

Η νέα εικόνα του χώρου είναι αυτή ενός αγροτικού, βιοτεχνικού και εργαστηριακού κέντρο που άκμασε από τον 1° μέχρι και τον 6° αι. μ.Χ., μοναδικού ως τώρα στην Απική. Η συνέχιση της ανασκαφής θα αποκρυσταλλώσει την ταυτότητα του συγκροτήματος και θα φωτίσει την περίοδο αυτή για τον αρχαίο δήμο Αραφήνος, αλλά και γενικότερα για την οικονομία της περιοχής την περίοδο αυτή. 


Ο κ. Στυλιανός Κατάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σπούδασε στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Βόννης της Γερμανίας. Το 1992 έγινε Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα διατριβής: «Η πλαστική των Ρωμαϊκών Χρόνων από το Ιερό του Απόλλωνος Μαλεάτα και του Ασκληπιού στην Επίδαυρο». Εργαζόταν έως το 2009 ως αρχαιολόγος σε διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και διδάσκει από το 2009 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Από το 2012 είναι υπεύθυνος της ανασκαφικής έρευνας του αρχαιολογικού χώρου του λεγ. «Ρωμαϊκού Βαλανείου» στη Ραφήνα, σε συνεργασία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Απικής του Υπουργείου Πολιτισμού (υπεύθυνος: Δρ. Β. Νικολόπουλος}. 


Πηγή: Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια