Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παναγία των Παρισίων: Στη Γερμανία για αποκατάσταση τα παράθυρα του ιστορικού ναού

Ειδικοί από την Κολωνία της Γερμανίας συνδράμουν στις προσπάθειες αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων, ύστερα από τη μεγάλη φωτιά του Απ...

Παναγία των Παρισίων: Στη Γερμανία για αποκατάσταση τα παράθυρα του ιστορικού ναού

Ειδικοί από την Κολωνία της Γερμανίας συνδράμουν στις προσπάθειες αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων, ύστερα από τη μεγάλη φωτιά του Απριλίου του 2019, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές στο ιστορικό μνημείο.

Οι Γερμανοί συμμετέχουν στην αποκατάσταση των παραθύρων του ιερού ναού, με τον χρόνο να «τρέχει» καθώς οι προσδοκίες είναι να ανοίξει από την επόμενη χρονιά. 

Ο Matthias Deml, ιστορικός της τέχνης και εκπρόσωπος του Cologne Cathedral Builders Works, θυμάται χαρακτηριστικά την ημέρα της φωτιάς. «Καθόμουν μπροστά στην τηλεόραση, σοκαρισμένος και εμβρόντητος» περιέγραψε. Φλόγες έως και ενός μέτρου ξεπετάγονταν από την εκκλησία στο Παρίσι. Η θερμότητα έλιωσε τη στέγη που ήταν κατασκευασμένη από 250 τόνους μολύβδου. Ο ξύλινος πύργος διέλευσης κατέρρευσε. Η πυροσβεστική υπηρεσία κατάφερε να σβήσει τη φωτιά μία μέρα αργότερα. Μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει τι την προκάλεσε - ίσως ήταν βραχυκύκλωμα, ίσως ένα πεταμένο αποτσίγαρο.


Οι εργασίες αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων

Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι συνάδελφοι του Deml, Katrin Wittstadt και Elodie Schneider, εργάζονται πάνω σε ένα παράθυρο με την «υπογραφή» του Jacques Le Chevallier, ενός καλλιτέχνη βιτρό του 20ού αιώνα. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μόλυνση από ένα παχύ στρώμα σκόνης μολύβδου» είπε η Wittstadt, επιστημονική διευθύντρια του εργαστηρίου υάλου στο Cologne Cathedral's Builders' Works και επικεφαλής της αποκατάστασης τεσσάρων παραθύρων της Παναγίας των Παρισίων.

Η βρωμιά, ο καπνός και το νερό, που χρησιμοποίησαν οι πυροσβέστες, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο εσωτερικό της εκκλησίας. Ευτυχώς, πολλά πολύτιμα κειμήλια και θησαυροί διασώθηκαν και πολλά έργα τέχνης απλώς λερώθηκαν. Τα βιτρό με τα ρόδα γλίτωσαν από την πύρινη λαίλαπα, αλλά ορισμένα παράθυρα του 19ου και του 20ού αιώνα υπέστησαν ζημιές, μεταξύ αυτών κι εκείνα που έχουν αναλάβει οι Γερμανοί ειδικοί.

Ως επί το πλείστον, τα συνολικά 300 τζάμια παρέμειναν άθικτα. Μόνο μεμονωμένα κομμάτια πρέπει να αντικατασταθούν ή να ξαναβαφτούν. «Αυτό το τζάμι είναι σπασμένο σε πολλά μικρά κομμάτια και η δουλειά μας είναι να το συμπληρώσουμε με ένα αντίστοιχο χρωματιστό γυαλί» σημείωσε συντηρητής, δείχνοντας τη δουλειά του. 


Παναγία των Παρισίων: Στη Γερμανία για αποκατάσταση τα παράθυρα του ιστορικού ναού

Οι εργασίες καθαρισμού και επισκευής θα μπορούσαν να γίνουν επιτόπου στο Παρίσι, αλλά η ζημιά στον θόλο της εκκλησίας ήταν τόσο μεγάλη που τα παράθυρα έπρεπε να αφαιρεθούν. Τον Νοέμβριο, ένα φορτηγό τα μετέφερε στην Κολωνία για την αποκατάσταση, που αναμένεται να έχει τελειώσει μέχρι την άνοιξη. Οι ειδικοί αρχικά κατέγραψαν τις ζημιές και στη συνέχεια καθάρισαν το υλικό, σε θάλαμο απολύμανσης, κόλλησαν τις ρωγμές, έφτιαξαν τα σπασμένα μέρη και τα έβαψαν. 

Σύμφωνα με τον ανακοινωθέντα προγραμματισμό, η Παναγία των Παρισίων θα ανοίξει και πάλι τον Απρίλιο του 2024, πέντε χρόνια ύστερα από την καταστροφική φωτιά. Οι επισκευές είναι πιθανό να συνεχιστούν και ύστερα, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός για την ανοικοδόμηση ανέρχεται σε περίπου 830 εκατομμύρια ευρώ. 


Σύμβολο της Γαλλίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έθεσε την ανοικοδόμηση του ναού, που εντάσσεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1991, μία από τις βασικές του προτεραιότητες. Για πολλούς Γάλλους, έχει μεγάλη συναισθηματική σημασία. 

Ο καθεδρικός ναός έχει γίνει «μάρτυρας» πολλών ιστοριών γεγονότων, όπως η στέψη του αυτοκράτορα Ναπολέοντα το 1804 και η κηδεία του προέδρου Σαρλ ντε Γκωλ. Οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων χτυπούσαν σε σημαντικές περιστάσεις, όπως η απελευθέρωση από τους Ναζί το 1944.


Παναγία των Παρισίων: Στη Γερμανία για αποκατάσταση τα παράθυρα του ιστορικού ναού

Η μεσαιωνική καθολική εκκλησία μήκους 130 μέτρων χτίστηκε στο νησί Ιλ ντε λα Σιτέ του Σηκουάνα, στην καρδιά του Παρισιού. Η κατασκευή της ξεκίνησε τον δωδέκατο αιώνα και σήμερα οι δύο κύριοι πύργοι της, ύψους 69 μέτρων, υψώνονται πάνω από τις στέγες της γαλλικής πρωτεύουσας. Η θέα είναι μαγευτική. Μέχρι την πυρκαγιά, έως και 14 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονταν την Παναγία των Παρισίων κάθε χρόνο - ήταν το πιο επισκέψιμο αξιοθέατο στη Γαλλία, ακόμη και μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ, το Λούβρο και την Αψίδα του Θριάμβου.


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από DW

Δεν υπάρχουν σχόλια