Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο ακριβότερος Ρούμπενς στο σφυρί

Το έργο του Ρούμπενς «Πορτραίτο ενός Ανθρώπου ως Θεός Άρης», 1620 Ο πίνακας προέρχεται από τη συλλογή του ζεύγους Fisch -Davidson, που βρίσκ...

Το έργο του Ρούμπενς «Πορτραίτο ενός Ανθρώπου ως Θεός Άρης», 1620
Το έργο του Ρούμπενς «Πορτραίτο ενός Ανθρώπου ως Θεός Άρης», 1620

Ο πίνακας προέρχεται από τη συλλογή του ζεύγους Fisch -Davidson, που βρίσκονται στη φάση του διαζυγίου και από την πλούσια συλλογή τους ήδη έχουν πωληθεί τουλάχιστον δέκα μπαρόκ έργα.

Γοητευμένος από την κλασική αρχαιότητα και συλλέγοντας αντικείμενα από την περίοδο αυτή, ο μεγάλος φλαμανδός ζωγράφος Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς δημιούργησε έναν πίνακα, στον οποίο ο άνδρας που εικονίζεται, φέρει ένα εντυπωσιακό κράνος με λοφίο. Δεν έχει καμία σχέση με την αρχαιότητα, αντίθετα μεταγενέστεροι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι αυτό το κράνος σε σχήμα δελφινιού είχε δημιουργηθεί  πιθανότατα στην Ιταλία του 16ου αιώνα. Όμως ο Ρούμπενς δεν το γνώριζε. Κι όχι μόνο το απέκτησε για τη συλλογή του αλλά και το πρόσθεσε στο κεφάλι του ήρωά του. Το «Πορτραίτο ενός Ανθρώπου ως Θεός Άρης», όπως ονομάζεται ο πίνακας, φιλοτεχνημένος  γύρω στο 1620, πρόκειται να βγει σε δημοπρασία τον Μάιο από τον οίκο Sotheby’s της Νέας Υόρκης. Η τιμή του αναμένεται να φθάσει τα 30 εκατομμύρια δολάρια, τη στιγμή, που το 2000, όταν είχε ξαναβγεί σε δημοπρασία, πάλι στη Νέα Υόρκη από τον ίδιο οίκο πωλήθηκε για 8,2 εκατομμύρια δολάρια. Κάνοντας μάλιστα ρεκόρ εκείνη τη χρονιά ως το ακριβότερο έργο του Ρούμπενς, που είχε πωληθεί σε δημοπρασία.

Οσοι είναι αριθμομνήμονες πιθανόν να έχουν συγκρατήσει ότι το ρεκόρ για έργο του εκ των κορυφαίων της φλαμανδικής ζωγραφικής σημειώθηκε το 2002 και αφορούσε τη «Σφαγή των νηπίων» που άλλαξε χέρια προς 76,7 εκατ. δολάρια και να θεωρήσουν ανακριβή την παραπάνω είδηση. Ομως όχι. Διότι το «Πορτρέτο άνδρα ως θεού Αρη» (περ. 1620) υπήρξε ως το 2002 όντως το ακριβότερο έργο του ζωγράφου, καθώς είχε πωληθεί και πάλι από τον ίδιο οίκο προς 8,2 εκατ. δολάρια. Εκτοτε δεν είχε ξαναβγεί στην αγορά αν και ήταν εκτεθειμένος επί σειρά ετών στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.


Το έργο του Ρούμπενς «Πορτραίτο ενός Ανθρώπου ως Θεός Άρης», 1620
Το έργο του Ρούμπενς «Πορτραίτο ενός Ανθρώπου ως Θεός Άρης», 1620

Ο πίνακας προέρχεται από τη συλλογή του ζεύγους Fisch -Davidson, που βρίσκονται στη φάση του διαζυγίου και από την πλούσια συλλογή τους ήδη έχουν πωληθεί τουλάχιστον δέκα μπαρόκ έργα, ανάμεσά τους και η «Κεφαλή του Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή» του ίδιου ζωγράφου προς 23,5 εκατ. δολάρια.

Το 400 ετών πορτρέτο παρουσιάστηκε πρώτα στις Βρυξέλλες, σηματοδοτώντας την πρώτη επιστροφή του στο Βέλγιο, όπου ζωγραφίστηκε. Συγκεκριμένα ο  Ρούμπενς ολοκλήρωσε τον πίνακα στην Αμβέρσα σε μια εποχή, κατά την οποία βρισκόταν  στο απόγειο των δημιουργικών του δυνάμεων.


Συλλογή Ρούμπενς

Ο πίνακας δεν έχει εμφανιστεί στην αγορά από το 2002, αν και εκτέθηκε δημόσια στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης για αρκετά χρόνια. Κι αυτό, γιατί προέρχεται από τη συλλογή  του ζεύγους Μαρκ Φιτς και Ρέιτσελ Ντέιβιντσον εκ των οποίων ο Φιτς είναι διαχειριστής στο μουσείο. Καθώς όμως το ζευγάρι βρίσκεται πλέον σε διάσταση, η συλλογή τους βγαίνει σε δημοπρασία.  Έτσι τον περασμένο μήνα δέκα πίνακες μπαρόκ από την ίδια συλλογή απέφεραν συνολικά 49,5 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Sotheby’s, συμπεριλαμβανομένου του έργου του Ρούμπενς «Το κεφάλι του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή παρουσιασμένο στη Σαλώμη», το οποίο έφτασε τα 26,9 εκατομμύρια δολάρια.  Ήταν το πιο ακριβό έργο τέχνης στην πώληση μάλιστα, και πέτυχε το τρίτο υψηλότερο αποτέλεσμα δημοπρασίας του Ρούμπενς.

Πριν βρεθεί στη συλλογή Φιτς –Ντέιβιντσον το «Πορτραίτο ενός Ανθρώπου ως Θεός Άρης» είχε αρκετούς διάσημους ιδιοκτήτες, όπως μέλη του αγγλικού κλάδου της οικογένειας Ρότσιλντ,  ενώ στη συνέχεια, το 1929 είχε αγοραστεί από τον μεγιστάνα της λιανικής Σάμουελ Κρες, ο οποίος ήταν σημαντικός ιδρυτής της Εθνικής Πινακοθήκης Τέχνης στην Ουάσιγκτον. Ο πίνακας παρέμεινε στην οικογένεια Κρες ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν πέρασε από τα χέρια άλλων αμερικανών συλλεκτών.


Το έργο του Ρούμπενς «Πορτραίτο ενός Ανθρώπου ως Θεός Άρης», 1620
Το έργο του Ρούμπενς «Πορτραίτο ενός Ανθρώπου ως Θεός Άρης», 1620

Τα 85α γενέθλια του Γκέοργκ Μπάζελιτς

Με δυο σημαντικά έργα του εκ των κορυφαίων εν ζωή καλλιτεχνών της Γερμανίας, Γκέοργκ Μπάζελιτς, ετοιμάζεται ο οίκος Christie's να γιορτάσει τα 85α γενέθλια του εικαστικού. Πρόκειται για το γλυπτό Frau Paganismus (1994) - φωτογραφία - και τον πίνακα Elke I (1975). Το κολοσσιαίο γλυπτό είναι σκαλισμένο από ένα κομμάτι ξύλου με τη χρήση αλυσοπρίονου, τσεκουριού και σμίλης και αποδίδει έναν επιβλητικό γυναικείο κορμό ύψους άνω των δύο μέτρων, παραπέμποντας στα ανθρωπόμορφα ξύλινα γλυπτά που χρονολογούνται πριν από περίπου 2.000 χρόνια και συνδέονται με το παγανιστικό παρελθόν της Γερμανίας. Η εκτίμηση του οίκου κυμαίνεται μεταξύ 4,82 και 7,23 εκατ. δολάρια.

Το θέμα του δεύτερου έργου είναι η σύζυγος του ζωγράφου, Ελκε, με την οποία γιόρτασε 60 χρόνια γάμου το 2022. Πρόκειται για το δεύτερο πορτρέτο της, το πρώτο το είχε φιλοτεχνήσει το 1969. Και τα δύο πορτρέτα δείχνουν τη γυναίκα του Μπάζελιτς ανάποδα. Η ελαιογραφία σε καμβά έχει διαστάσεις 1,62x1,3 μ. και η εκτίμηση κυμαίνεται μεταξύ 3 και 4,22 εκατ. ευρώ. Και τα δύο έργα που θα δημοπρατηθούν στις 28 Φεβρουαρίου προέρχονται από μία από τις πιο σημαντικές ιδιωτικές συλλογές παγκοσμίως, τη συλλογή Ες.


Πηγή: Μ. Αδαμοπούλου, Τα Νέα, Μ. Θερμού, MonoNews


 

Δεν υπάρχουν σχόλια