Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δέκα «δώρα» της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Τι συνδέει ένα αγγείο του 6ου αι. π.Χ. που φέρει το προσωνύμιο Σκύφος του Λούη (δόθηκε ως δώρο στον θρυλικό μαραθωνοδρόμο και βρισκόταν ως τ...

Δέκα «δώρα» της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Τι συνδέει ένα αγγείο του 6ου αι. π.Χ. που φέρει το προσωνύμιο Σκύφος του Λούη (δόθηκε ως δώρο στον θρυλικό μαραθωνοδρόμο και βρισκόταν ως το 2019 σε μουσείο της Γερμανίας) με μια ερυθρόμορφη λήκυθο από την Τανάγρα, όπου ένας συμποσιαστής απαγγέλλει στίχους του Θέογνη; Και το χάλκινο ειδώλιο μιας νεαρής γυναίκας που τρέχει στο Ιερό του Διός στη Δωδώνη με έναν γυμνό δισκοβόλο τη στιγμή που ετοιμάζεται να πετάξει τον δίσκο, όπως απεικονίζεται σε ένα αρχαίο νόμισμα από την Κω;

Είναι μερικές μόνο από τις δέκα αρχαιότητες από ελληνικά μουσεία που θα ταξιδέψουν του χρόνου στο Παρίσι, το οποίο έχει αρχίσει ήδη να μπαίνει σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων. Και ετοιμάζει μια περιοδική έκθεση με έντονο ελληνικό χρώμα υπό τον τίτλο «Olympism, a modern invention» (Ολυμπισμός, μια σύγχρονη εφεύρεση) από τις 11 Απριλίου έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2024.

Περισσότερα από 120 έργα προγραμματίζεται να φιλοξενηθούν στην αίθουσα Ρισελιέ με στόχο να παρουσιαστούν στους επισκέπτες οι ιστορικές στιγμές που οδήγησαν στην αναβίωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896 και ο ρόλος που έπαιξε η Γαλλία στη συγκεκριμένη διοργάνωση, με τα μουσεία Εθνικό Αρχαιολογικό, Ακρόπολης και Νομισματικό, όπως και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ηλείας και Εύβοιας να δίνουν το «παρών» ύστερα από θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Κομβικό ρόλο στην έκθεση θα έχει το ασημένιο κύπελλο που σχεδίασε ο Μισέλ Μπρεάλ για τον πρώτο νικητή του Μαραθωνίου, τον Σπύρο Λούη - το οποίο ανήκει στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος -, ενώ στις τρεις ενότητες της έκθεσης εκτός από τον βασικό θεματικό άξονα θα εξεταστούν ζητήματα που αφορούν τη χρήση της εικονογραφίας των ελληνικών αρχαιοτήτων ως μέσου επικοινωνίας και προβολής των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 και της Μεσολυμπιάδας του 1906, την επινόηση των σύγχρονων αθλημάτων μέσα από τη μελέτη του αρχαίου αθλητισμού, καθώς και την εξέλιξη του ολυμπισμού και των συμβολισμών του έως σήμερα.

Από την Ελλάδα για τις ανάγκες της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, θα ταξιδέψουν επίσης στο Παρίσι το αρχείο της οικογένειας του Εμίλ Ζιγερόν, το φωτογραφικό λεύκωμα του Αλμπερτ Μάγερ από το Μουσείο Μπενάκη, αντικείμενα από το Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο, όπως και το Ολυμπιακό Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.


Πηγή: Μ. Αδαμοπούλου, Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια