Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σελινούντας: Βρέθηκε λίθινη σίμη με κεφαλή λιονταριού

[Credit : RUB] Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Ruhr αποκάλυψαν μία ημιτελής αρχιτεκτονική σίμη με το κεφάλι ενός λιονταριού κατά τις ανα...

Σελινούντας: Βρέθηκε λίθινη σίμη με κεφαλή λιονταριού
[Credit : RUB]

Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Ruhr αποκάλυψαν μία ημιτελής αρχιτεκτονική σίμη με το κεφάλι ενός λιονταριού κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στην αρχαία πόλη του Σελινούντα.

Ο Σελινούντας ήταν ελληνική πόλη στη νοτιοδυτική ακτή της Σικελίας. Σύμφωνα με τον ιστορικό Θουκυδίδη, η πόλη ιδρύθηκε από μια αποικία από τη Σικελική πόλη Μέγαρα Υβλαία κατά τον 7ο αιώνα π.Χ. Στην ακμή του, ο Σελινούντας είχε πληθυσμό περίπου 30.000 κατοίκους, αλλά μετά από την συνεχιζόμενη σύγκρουση με την Καρχηδόνα, η πόλη καταστράφηκε το 250 π.Χ.

Οι ανασκαφές με επικεφαλής του Πανεπιστήμιου του Ruhr ανακάλυψαν ένα μαρμάρινο κεφάλι λιονταριού στον περίβολο του λιμανιού της πόλης. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το κεφάλι αποτελεί μία ημιτελής σίμη, που πιθανώς προοριζόταν για την αποστράγγιση του νερού σε μια στέγη ναού. Άλλα παραδείγματα τέτοιων αρχιτεκτονικών στοιχείων έχουν βρεθεί σε ολόκληρο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, κυρίως στο Ναό του Ηρακλή στον Ακράγαντα και στο Ναό της Νίκης στην Ιμέρα.

Με ύψος 60 εκατοστά, το αρχιτεκτονικό στοιχείο είναι προφανώς ημιτελές και λείπει η έξοδος του νερού, η πίσω χαίτη του λιονταριού και μέρος των κορυφαίων διακοσμήσεων.

Είναι πιθανό η συγκεκριμένη σίμη να προοριζόταν για τον Ναό Ε στον λόφο στα ανατολικά της ακρόπολης της αρχαίας πόλης. Ο Ναός Ε χτίστηκε στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. στα θεμέλια ενός παλαιότερου κτηρίου. Ο ναός είναι ο καλύτερα διατηρημένος από τους ναούς του Σελινούντα, αλλά η σημερινή του εμφάνιση είναι αποτέλεσμα αναστύλωσης (με αυθεντικό υλικό).

Εκπρόσωπος του Πανεπιστήμιου του Ruhr δήλωσε σχετικά: «Δεδομένου ότι το εύρημα προέρχεται από τη ζώνη του λιμανιού και το άμεσο περιβάλλον της συνοικίας των εργαστηρίων του Σελινούντα, επιτρέπει την εξαγωγή περαιτέρω συμπερασμάτων σχετικά με τις εμπορικές επαφές της πόλης και τις τεχνικές δεξιότητες των αρχαίων κατοίκων του Σελινούντα».


Πηγή: Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια