Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαία ρωμαϊκά τείχη ανακαλύφθηκαν στις ελβετικές Άλπεις

Εναέρια φωτογραφία της ανασκαφής στο Cham-Äbnetwald. [Credit: ADA Zug, David Jecker] Οι αρχαιολόγοι στην Ελβετία ανακάλυψαν τα ερείπια ρωμαϊ...

Εναέρια φωτογραφία της ανασκαφής στο Cham-Äbnetwald. [Credit: ADA Zug, David Jecker]
Εναέρια φωτογραφία της ανασκαφής στο Cham-Äbnetwald. [Credit: ADA Zug, David Jecker]

Οι αρχαιολόγοι στην Ελβετία ανακάλυψαν τα ερείπια ρωμαϊκών τειχών 2.000 ετών στους πρόποδες των Άλπεων.

Τα τείχη, τα οποία κάποτε προστάτευαν ένα ρωμαϊκό κτιριακό συγκρότημα, βρέθηκαν κατά την ανασκαφή ενός λάκκου χαλικιών στο Cham στο καντόνι του Zug στην κεντρική Ελβετία. Μέχρι στιγμής, οι αρχαιολόγοι έχουν επίσης αποκαλύψει κομμάτια από γύψινο τοίχο, σιδερένια καρφιά, θραύσματα χρυσού, πιθανώς από κοσμήματα και αντικείμενα όπως κύπελλα, μυλόπετρες για λείανση, γυάλινα σκεύη, μαγειρικά αγγεία και αμφορείς.

Τα ευρήματα δίνουν την «αρχαιολογική αίσθηση» της περιοχής και θα μπορούσαν να ρίξουν φως στη ρωμαϊκή δραστηριότητα στην κεντρική Ελβετία, αναφέρουν αξιωματούχοι του Γραφείου Διατήρησης Μνημείων και Αρχαιολογίας σε δήλωσή του.


Οι ανασκαφείς αποκαλύπτουν τμήματα ενός ρωμαϊκού τείχους στον αρχαιολογικό χώρο Cham-Äbnetwald. [Credit: ADA Zug, David Jecker]
Οι ανασκαφείς αποκαλύπτουν τμήματα ενός ρωμαϊκού τείχους στον αρχαιολογικό χώρο Cham-Äbnetwald. [Credit: ADA Zug, David Jecker]

Το ανασκαμμένο τμήμα των τοίχων στον αρχαιολογικό χώρο Cham-Äbnetwald. [Credit: ADA Zug, David Jecker]
Το ανασκαμμένο τμήμα των τοίχων στον αρχαιολογικό χώρο Cham-Äbnetwald.
[Credit: ADA Zug, David Jecker]

«Ρωμαϊκά κτίρια παρόμοιων διαστάσεων ανασκάφηκαν για τελευταία φορά στο Cham-Heiligkreuz πριν από σχεδόν 100 χρόνια», αναφέρει στη δήλωση ο Gishan Schaeren, επικεφαλής του Τμήματος Προϊστορικής και Πρωτοϊστορικής Αρχαιολογίας. «Είμαστε επίσης έκπληκτοι που τα ανώτερα τούβλα των τοιχών ήταν ορατά ακόμη και πάνω από το έδαφος».

Τα τείχη εκτείνονται σε μια έκταση τουλάχιστον 500 τετραγωνικών μέτρων. Αλλά δεν είναι σαφές πώς οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν την συγκεκριμένη τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένου του αν ήταν μια "έπαυλη με θέα ή ένα κτήριο ναού", επισημαίνει στη δήλωση η Christa Ebnöther, καθηγήτρια Αρχαιολογίας των Ρωμαϊκών Επαρχιών στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι βρήκαν στοιχεία που υποδυκνείουν την διαμονή μίας κοινωνικής ελίτ στην τοποθεσία. Στα υπάρχοντα τους περιλαμβάνονταν εισαγόμενα ρωμαϊκά επιτραπέζια σκεύη γνωστά ως terra sigillata και λεπτομερή γυάλινα αγγεία. Εν τω μεταξύ, οι αμφορείς, οι οποίοι συνήθως περιείχαν υγρά όπως κρασί, ελαιόλαδο και σάλτσα ψαριών, είναι η απόδειξη ότι οι Ρωμαίοι στην περιοχή πραγματοποιούσαν εμπόριο με εκείνους στη Μεσόγειο, σύμφωνα με την αρχαιολογική ομάδα.


Ένα ασημένιο νόμισμα του Ιουλίου Καίσαρα από τον 1o αιώνα π.Χ. Η όψη του νομίσματος δείχνει έναν ελέφαντα να πατάει έναν δράκο ή ένα φίδι.  [Credit: ADA Zug, David Jecker]
Ένα ασημένιο νόμισμα του Ιουλίου Καίσαρα από τον 1o αιώνα π.Χ. Η όψη του νομίσματος δείχνει έναν ελέφαντα να πατάει έναν δράκο ή ένα φίδι. 
[Credit: ADA Zug, David Jecker]

Βάση αμφορέα, κομμάτι από γουδί, χείλος κύπελλου, τέσσερα νομίσματα, χρυσό αντικείμενο, κομμάτια φιάλης και μπλε γυάλινο αγγείο.  [Credit: ADA Zug, David Jecker]
Βάση αμφορέα, κομμάτι από γουδί, χείλος κύπελλου, τέσσερα νομίσματα, χρυσό αντικείμενο, κομμάτια φιάλης και μπλε γυάλινο αγγείο. 
[Credit: ADA Zug, David Jecker]

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης πολλά χάλκινα και μπρούτζινα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου ενός ασημένιου δηναρίου που κόπηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα από τον 1ο αιώνα π.Χ., το οποίο απεικονίζει έναν ελέφαντα να ποδοπατάει ένα ζώο που πιθανότατα είναι φίδι ή δράκος.

Η ανακάλυψη των ρωμαϊκών τειχών δεν είναι το πρώτο αρχαίο εύρημα στην περιοχή. Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει τα ερείπια ενός οικισμού της Μέσης Εποχής του Χαλκού, ταφές από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού και ορισμένα νομίσματα από την εποχή των Κελτών.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί τα ρωμαϊκά κατάλοιπα κατά τη διάρκεια μιας «Ημέρας Ανασκαφής» στις 2 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την επίσημη δήλωση.


Πηγή: Live Science

Δεν υπάρχουν σχόλια