Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το ιερό των Καβείρων στη Λήμνο

Πανοραμική άποψη της στοάς του ελληνιστικού τελεστηρίου του ιερού των Καβείρων Λήμνου. Από ΝΑ. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνε...

Πανοραμική άποψη της στοάς του ελληνιστικού τελεστηρίου του ιερού των Καβείρων Λήμνου. Από ΝΑ.
Πανοραμική άποψη της στοάς του ελληνιστικού τελεστηρίου του ιερού των Καβείρων Λήμνου. Από ΝΑ.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει και φέτος τον αγαπημένο για το κοινό κύκλο των επιστημονικών διαλέξεων: «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις».

Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, νέες ανασκαφικές και διεπιστημονικές έρευνες και τα πορίσματά τους.

Διάλεξη του Παύλου Τριανταφυλλίδη, προϊστάμενου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και αν. προϊστάμενου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σάμου και Ικαρίας, με τίτλο «Το ιερό των Καβείρων στη Λήμνο».


Το ιερό των Καβείρων στη Λήμνο

«Το ιερό των Καβείρων στη Λήμνο»

Στο απόκρημνο ακρωτήριο της Χλόης, στα βόρεια του κόλπου του Πουρνιά, και στην εκτός των τειχών περιφέρεια της αρχαίας πόλης της Ηφαιστίας, ιδρύθηκε πιθανώς στον ύστερο 8ο και στον πρώιμο 7ο αι. π.Χ., το ιερό των Καβείρων, αφιερωμένο στους Κάβειρους, δαίμονες της φωτιάς και της μεταλλουργίας, της γονιμότητας, του κρασιού και της θάλασσας, γιοι της θεάς της Λήμνου Καβειρούς και του Ηφαίστου, του ύψιστου θεού της Λήμνου, προστάτη της φωτιάς και των μετάλλων.

Η ήρεμη φύση και το γαλήνιο τοπίο της Χλόης, που έχει οπτική επαφή με τη Σαμοθράκη, αλλά και με την πολιούχο πόλη της Ηφαιστίας, φαίνεται ότι αποτέλεσε το πιο ιδανικό περιβάλλον για την άσκηση των λατρευτικών πρακτικών, που είχαν σχέση με την αναγέννηση της φύσης και του ανθρώπου. H Καβειριακή λατρεία της Λήμνου, ριζωμένη σε πανάρχαιες τοπικές παραδόσεις, κράτησε, όπως αναφέρει ο Λατίνος ποιητής Λεύκιος Άκκιος σε απόσπασμα από τον Φιλοκτήτη του, “τις αγνές ιερουργίες των αρχαίων μυστηρίων”.

Στο πλαίσιο της παρούσας ανακοίνωσης παρουσιάζονται τα παλαιότερα και νεότερα αρχαιολογικά δεδομένα που προέκυψαν από τις πολυετείς έρευνες της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, αλλά και από τις συστηματικές ανασκαφές που διεξήγαγε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Καβειρίου ν. Λήμνου», έργου που χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίο 2014-2020.


Πηγή: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια