Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο φαλλός και το αγριογούρουνο: περισσότερα για τα μνημειακά αγάλματα που βρέθηκαν στην Τουρκία

Για τους ερευνητές, το σκαλιστό άγαλμα ενός άνδρα που κρατάει τον φαλλό του με δύο χέρια, ενώ κάθεται πάνω σε ένα παγκάκι διακοσμημένο με μι...

Για τους ερευνητές, το σκαλιστό άγαλμα ενός άνδρα που κρατάει τον φαλλό του με δύο χέρια, ενώ κάθεται πάνω σε ένα παγκάκι διακοσμημένο με μια λεοπάρδαλη, είναι ένα νέο στοιχείο στο παζλ των απαρχών μας.
Για τους ερευνητές, το σκαλιστό άγαλμα ενός άνδρα που κρατάει τον φαλλό του με δύο χέρια, ενώ κάθεται πάνω σε ένα παγκάκι διακοσμημένο με μια λεοπάρδαλη, είναι ένα νέο στοιχείο στο παζλ των απαρχών μας.

Οι άνυδρες εκτάσεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, που φιλοξενούν μερικές από τις αρχαιότερες τοποθεσίες της ανθρωπότητας, έδωσαν νέες ανακαλύψεις με τη μορφή ενός πέτρινου φαλλού και ενός χρωματιστού αγριόχοιρου.

Για τους ερευνητές, το σκαλιστό άγαλμα ενός άνδρα που κρατάει τον φαλλό του με τα δύο του χέρια, ενώ κάθεται πάνω σε έναν πάγκο που κοσμείται από μια λεοπάρδαλη, αποτελεί ένα νέο στοιχείο στο παζλ των απαρχών μας.

Το έργο ύψους 2,3 μέτρων ανακαλύφθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Καραχαντεπέ, στην καρδιά ενός συμπλέγματος από περίπου 20 τοποθεσίες που φιλοξενούσαν χιλιάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια της Λίθινης Εποχής.

Το Καραχαντεπέ είναι μέρος του δικτύου γύρω από το Γκομπεκλίτεπέ, ένα μέρος όπου οι προϊστορικοί μας πρόγονοι συγκεντρώνονταν για να λατρεύουν περισσότερα από 7.000 χρόνια πριν από το Στόουνχεντζ ή τις πρώτες αιγυπτιακές πυραμίδες.

Ο Νεκμί Καρούλ, επικεφαλής του τμήματος προϊστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, βρήκε το αναποδογυρισμένο άγαλμα που ήταν σπασμένο σε τρία τμήματα.

«Βρήκαμε αρκετά αγάλματα αυτού του είδους αλλά για πρώτη φορά εδώ βρήκαμε τον φαλλό», δήλωσε ο αρχαιολόγος, ο οποίος συντονίζει τις εργασίες ενός προγράμματος που επικεντρώνεται στους οικισμούς της περιοχής.

Ο άνδρας βρισκόταν σε ένα από τα πρώτα ορθογώνια κτίρια, πιθανότατα ως στύλος που στήριζε την ξύλινη στέγη, στοιχεία για το πώς χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι την περιοχή.

Ο Καρούλ δήλωσε ότι οι οικισμοί αυτοί μαρτυρούν «μια νέα κοινωνική τάξη που γεννήθηκε μετά την εποχή των παγετώνων».

«Ο κύριος λόγος για να ξεκινήσει ένα νέο είδος αρχιτεκτονικής είναι να οικοδομηθεί ένα νέο είδος κοινωνίας», σημείωσε.


150 ακόμη χρόνια εργασίας

Το Γκομπεκλίτεπέ – το οποίο ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν κατοικήθηκε ποτέ στην πραγματικότητα – μπορεί να αποτελεί μέρος ενός τεράστιου ιερού τοπίου που περιλαμβάνει άλλες κοντινές τοποθεσίες στην κορυφή λόφου, οι οποίες οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ακόμη παλαιότερες.

Ωστόσο, οι πρώτες λιτές φωτογραφίες του αγάλματος που κυκλοφόρησαν από το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας οδήγησαν τον τοπικό Τύπο να υποψιαστεί λογοκρισία στο μουσουλμανικό έθνος που έχει γίνει συντηρητικό υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είμαστε αρχαιολόγοι, λογοκρισία δεν υπάρχει! Δεν είχαμε βρει ακόμη φαλλό», δήλωσε γελώντας ο αρχαιολόγος.

Όμως υπάρχει νόημα που κρύβεται στην ανακάλυψη.

«Πριν φύγουν από έναν χώρο οι κάτοικοι συνηθίζουν να σπάνε τους κίονες και τα αγάλματα αλλά πριν, έσπασαν τη μύτη και τον φαλλό», είπε.

Στη συνέχεια ο χώρος επιχωματώθηκε, θάφτηκε κάτω από τόνους άμμου και χώματος.

Η λειτουργία του παραμένει άγνωστη, όπως και οι λόγοι για την ξαφνική εγκατάλειψη και καταστροφή του τόπου μετά από προφανώς εκατοντάδες χρόνια χρήσης.

Το μεγαλύτερο δωμάτιο της τοποθεσίας, που περιβάλλεται από μικρότερα δωμάτια, φαίνεται ότι ήταν ένα είδος χώρου συγκέντρωσης, στον οποίο η πρόσβαση γινόταν μέσω ενός στενού διαδρόμου, που στηριζόταν σε ένα δάσος από στύλους σε σχήμα φαλλού, με κορυφή το κεφάλι ενός άνδρα που ήταν λαξευμένο στον βράχο.

«Αυτοί που έμπαιναν εδώ γνώριζαν τα σύμβολα, γνώριζαν το νόημα, τους έλεγε μια ιστορία, αλλά εμείς δεν την ξέρουμε», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν έχουν βρει καμία γυναικεία μορφή.

Ίσως ήταν φτιαγμένες από ξύλο, σημείωσε, διακινδυνεύοντας μια εικασία.

Μόλις ο Καρούλ είχε ανακαλύψει τον άντρα Καραχαντεπέ, όταν έκανε άλλη μια ανακάλυψη την ίδια εβδομάδα στο Γκομεκλίτεπέ.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια απεικόνιση κάπρου μήκους 1,2 μέτρων επί 70 εκατοστών (4 πόδια επί δύο πόδια), με κόκκινα μάτια και δόντια καθώς και ένα ασπρόμαυρο σώμα.

Αυτό το άγριο γουρούνι 11.000 ετών είναι το πρώτο έγχρωμο γλυπτό αυτής της περιόδου που ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα, είπε ο Καρούλ.

Η τοποθεσία ήταν κατειλημμένη για περίπου 1.500 χρόνια πριν εγκαταλειφθεί.

Από τις 20 τοποθεσίες περιοχής στο έργο Tas Tepe (Stone Hills) που συντονίζει ο Καρούλ, το οποίο εκτείνεται σε 120 χιλιόμετρα όχι μακριά από τα συριακά σύνορα, μόνο εννέα βρίσκονται υπό ανασκαφή.

«Εργαστείτε για τα επόμενα 150 χρόνια», σημείωσε ο Καρούλ, ο οποίος αποφάσισε ότι τόσο ο άνθρωπος όσο και το αγριογούρουνο θα παραμείνουν εκεί που αναδύθηκαν από τη γη, αλλά με τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους.


Πηγή: Ντ. Στάνκοβιτς, ErtNews

Δεν υπάρχουν σχόλια