Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άθικτη μάσκα νεφρίτη ανακαλύφθηκε σε τάφο βασιλιά των Μάγια στη Γουατεμάλα

Μια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε μια άθικτη μάσκα νεφρίτη στον τάφο ενός βασιλιά των Μάγια στον αρχαιολογικό χώρο Chochkitam στη Γουατεμάλα. ...

Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε μια άθικτη μάσκα νεφρίτη στον τάφο ενός βασιλιά των Μάγια στον αρχαιολογικό χώρο Chochkitam στη Γουατεμάλα. Credit: Facebook / University of Alabama, Department of Anthropology
Μια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε μια άθικτη μάσκα νεφρίτη στον τάφο ενός βασιλιά των Μάγια στον αρχαιολογικό χώρο Chochkitam στη Γουατεμάλα. [Credit: Facebook / University of Alabama, Department of Anthropology]

Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Francisco Estrada-Belli του Πανεπιστημίου Tulane, ανακάλυψε μια άθικτη μάσκα νεφρίτη στον τάφο ενός βασιλιά των Μάγια στον ελάχιστα γνωστό αρχαιολογικό χώρο Chochkitam στο βορειοανατολικό Peten της Γουατεμάλας.

Το Chochkitam, που αναφέρθηκε αρχικά το 1909 και αργότερα εξερευνήθηκε μέσω συνεχών μελετών, αποκαλύφθηκε ότι ήταν μια βασιλική πόλη με ρίζες που ανάγονται στους προκλασικούς χρόνους. Πρόσφατες ανασκαφές, που καλύπτονται λεπτομερώς από το National Geographic, αποκάλυψαν μια αλληλοσυνδεόμενη μάσκα από νεφρίτη που βρέθηκε θαμμένη με έναν βασιλιά των Μάγια.

Η σημαντική ανακάλυψη συνέβη κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής περιόδου του Holmul Archaeological Project (HAP) στο Chochkitam. Μια έρευνα με LiDAR το 2021, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, από το Τμήμα Ανθρωπολογίας, αποκάλυψε στοιχεία για την ύπαρξη τούνελ αρχαιοκάπηλων στην κεντρική δομή μιας βασιλικής πυραμίδας. Ευτυχώς, παρά την εισβολή αρχαιοκάπηλων δεν κατάφεραν να βρουν μια κρίσιμη περιοχή μέσα στον εσωτερικό θάλαμο της πυραμίδας.

Ο άγνωστος αυτόυς χώρος περιείχε έναν θησαυρό αρχαιολογικής σημασίας - ένα ανθρώπινο κρανίο, σκαλισμένα οστά με ιερογλυφικά, ένα λίθινο κουτί που έμοιαζε με φέρετρο, κεραμικά αντικείμενα και νεκρικές προσφορές, όπως ένα δοχείο, κοχύλια στρειδιών και διάφορα κομμάτια νεφρίτη που ταιριάζουν περίπλοκα μεταξύ τους για να σχηματιστεί η μάσκα νεφρίτη που ανακαλύφθηκε. Τα σκαλίσματα των οστών αποκάλυψαν το όνομα «Itzam Kokaj Bahlam», που πιστεύεται ότι ήταν ο βασιλιάς των Μάγια που κυβερνούσε τον Chochkitam γύρω στο 350 μ.Χ.


Στο σημείο ανακαλύφθηκαν επίσης δύο μεγάλες πλάκες από νεφρίτη και οστά σκαλισμένα με ιερογλυφικά. [Credit: Facebook / University of Alabama, Department of Anthropology]
Στο σημείο ανακαλύφθηκαν επίσης δύο μεγάλες πλάκες από νεφρίτη και οστά σκαλισμένα με ιερογλυφικά. [Credit: Facebook / University of Alabama, Department of Anthropology]

Ο Francisco Estrada-Belli, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tulane δήλωσε σχετικά στο National Geographic: «Όλα μου δείχνουν ότι αυτός ήταν ένας βασιλιάς των Μάγια που αποτελούσε μέρος ενός δικτύου βασιλιάδων των Μάγια στη σφαίρα επιρροής των Tikal και Teotihuacán». Η διασύνδεση των δικαιωμάτων των Μάγια σε διαφορετικές περιοχές υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα των πολιτικών και θρησκευτικών τους πεποιθήσεων κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής.

Η ανακάλυψη αμφισβητεί προηγούμενες ερμηνείες της ιστορίας των Μάγια και προσθέτει βάρος στην αυξανόμενη θεωρία ότι οι βασιλιάδες των Μάγια μπορεί να έχουν επηρεαστεί από πιο ισχυρές Μεσοαμερικανικές δυναστείες. Η Estrada-Belli εξέφρασε την άποψη ότι: «Η μάσκα είναι ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο» παλιών ερμηνειών», υπογραμμίζοντας τη μεταμορφωτική φύση αυτού του ευρήματος.

Ο Alexandre Tokovinine, επιγραφολόγος του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποκωδικοποίηση των ιερογλυφικών στα σκαλισμένα οστά. Ένα σκάλισμα των οστών απεικόνιζε τον θαμμένο βασιλιά των Μάγια να κρατά το κεφάλι μιας θεότητας, αντικατοπτρίζοντας την παράσταση στη συναρμολογημένη μάσκα από νεφρίτη. Αυτή η ευθυγράμμιση ενισχύει περαιτέρω τη θρησκευτική σημασία της μάσκας του νεφρίτη, που πιστεύεται ότι εκδηλώνει τον Θεό της Καταιγίδας που λατρεύονταν από τους Μάγια.

Οι ανασκαφές στο Chochkitam συνεχίζονται από το 2019, υπό την καθοδήγηση της Estrada-Belli, με στόχο την τεκμηρίωση και τη διατήρηση του παρελθόντος των Μάγια ενώ παράλληλα εκπαιδεύει αρχαιολόγους από τη Γουατεμάλα και από όλο τον κόσμο.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια