Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βουλγαρία: Ανακαλύφθηκε μεσαιωνική νεκρόπολη με σκελετούς παιδιών

  Η νεκρόπολη εκτείνεται σε μια περιοχή πλάτους 30 μέτρων και μήκους 20 μέτρων. [Credit: Δήμος Σωζόπολης] Μια μεσαιωνική νεκρόπολη ανακαλύφθ...

Η νεκρόπολη εκτείνεται σε μια περιοχή πλάτους 30 μέτρων και μήκους 20 μέτρων. [Credit: Δήμος Σωζόπολης]
 Η νεκρόπολη εκτείνεται σε μια περιοχή πλάτους 30 μέτρων και μήκους 20 μέτρων. [Credit: Δήμος Σωζόπολης]

Μια μεσαιωνική νεκρόπολη ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο εργοτάξιο ενός σταθμού λεωφορείων στην αρχαία παραθαλάσσια πόλη Σωζόπολη, 35 χιλιόμετρα νότια του Μπουργκάς στη νότια ακτή της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία.

Από νωρίς στις ανασκαφές διάσωσης στην περιοχή του  σταθμού λεωφορείων της Σωζόπολης, ο Yavor Ivanov, επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών και ο Dimitar Nedev, διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Σωζόπολη, έκαναν μερικές ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις.

Το στρώμα αυτό περιείχε από πάνω δύο μολυβδοσφραγίδες του 13ου αιώνα,  με εικόνες αγίων και επιγραφές που αναφέρονται στην αλληλογραφία, πιθανότατα μεταξύ των μελών του υψηλού κλήρου.


Η περιοχή της ανασκαφής. [Credit: Δήμος Σωζόπολης]
Η περιοχή της ανασκαφής. [Credit: Δήμος Σωζόπολης]

«Όπως είθισται συχνά και στον σύγχρονο κόσμο, όταν ένας στενός συγγενής πεθαίνει, θάβεται στον τάφο ενός πρώην αποθανόντος μέλους της οικογένειας. Μπορεί να υπάρχει μια στρώση 10-15 ταφών ο ένας πάνω στον άλλο», εξηγεί ο Yavor Ivanov.

Μέχρι στιγμής, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, έχουν ανακαλύψει αρκετούς σκελετούς παιδιών, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού. Μάλλον θάφτηκε πάνω από έναν από τους γονείς του.


Το μυστήριο με δομή από πέτρες

Τα λείψανα είναι καλοδιατηρημένα και ευθυγραμμισμένα με τα κεφάλια τους στραμμένα προς τη δύση, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση. Τα κεραμικά που ανακαλύφθηκαν χρονολογούνται από τον 11ο έως τις αρχές του 13ου αιώνα.

Εκτός από τα νομίσματα και τα κεραμικά, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακαλυφθεί ταφικά αντικείμενα. Τα σιδερένια καρφιά, αν και υπάρχουν, δεν έχουν ενδείξεις των ξύλινων κατασκευών που κάποτε ασφάλιζαν, υποδηλώνοντας το πέρασμα του χρόνου και τη φθορά.


Σφραγίδα αλληλογραφίας μεταξύ Υψηλών Κληρικών. [Credit: Δήμος Σωζόπολης]
Σφραγίδα αλληλογραφίας μεταξύ Υψηλών Κληρικών. [Credit: Δήμος Σωζόπολης]

Νότια του τομέα αυτού, είναι ορατή μια δομή που αποτελείται από μικρές και μεσαίες πέτρες από μπάζα. Ο σκοπός της είναι άγνωστος, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα κτήριο ή ένας δρόμος  προς άλλες κατασκευές.

Το βάθος στο οποίο έχουν φτάσει οι αρχαιολόγοι στις τρέχουσες ανασκαφές είναι περίπου τρία μέτρα. Οι εκτεταμένες εργασίες αναμένεται να οδηγήσουν σε ανακάλυψη πλήθους ταφών και στη μεσαιωνική νεκρόπολη. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να μελετήσουν τα ταφικά έθιμα των κατοίκων κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.

Στη νοτιοδυτική γωνία υπήρχε ένας μεγάλος πίθος, ο οποίος χρησιμοποιούνταν περιστασιακά για κηδείες εκτός από την αποθήκευση δημητριακών. Το αγγείο που ανακαλύφθηκε στην περιοχή ήταν άδειο, αλλά θα ελεγχθεί για οργανικά υπολείμματα.


[Credit: Δήμος Σωζόπολης]

Προβλέψεις για το μέλλον των ανασκαφών

Το βάθος των σημερινών ανασκαφών έχει φθάσει περίπου τα τρία μέτρα, ενώ οι συνεχιζόμενες προσπάθειες αποσκοπούν στην αποκάλυψη περισσότερων στοιχείων για τη μεσαιωνική νεκρόπολη. Ο Yavor Ivanov αναμένει περαιτέρω ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένων παλαιότερων ταφών που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα, βαθύτερα ρωμαϊκά λείψανα και ενδεχομένως αντικείμενα από την ύστερη ελληνιστική περίοδο.

Τα σχέδια για το έργο του νέου σταθμού λεωφορείων θα περιλαμβάνουν τη διατήρηση και έκθεση τυχόν αρχαιολογικών ευρημάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός αρχαίου πηγαδιού που βρίσκεται στον χώρο.


Πηγή: Enikos, Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια